Microsoft'a Activision Blizzard satın alması için yeşil ışık yandı

Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almak için yeniden düzenlediği teklif Birleşik Krallık düzenleyicileri tarafından onaylandı.
Microsoft'a Activision Blizzard satın alması için yeşil ışık yandı

Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu'nun (CMA), Microsoft'un yaklaşık 69 milyar dolarlık Activision Blizzard satın alma anlaşmasının bulut oyun rekabeti üzerindeki etkisinden endişe duyduğunu sizlere aktarmıştık. Hatta Microsoft, bu nedenle Activision Blizzard'ın bulut oyun haklarını Ubisoft'a devretme kararı almıştı. 

Microsoft'un Call of Duty'nin geliştiricisi Activision Blizzard'ı satın almak için revize ettiği teklif, Birleşik Krallık yasa düzenleyicileri tarafından onaylandı. Nisan ayında orijinal teklifi engelleyen Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA), güncel anlaşmanın konu hakkındaki endişelerini giderdiğini dile getirdi. 

Bu açıklamayla birlikte Microsoft'un yaklaşık 2 yıla yakındır devam eden Activision Blizzard'ı satın alma mücadelesi mutlu sona kavuşmuş oldu. 

CMA yaptığı açıklamada satın alma işleminin küresel olarak sonuçlandırılmasının önünü açan revize edilmiş anlaşmanın oyun endüstrisinde "rekabetçi fiyatları koruyacağını" dile getirdi. CMA'nın açıklamasına göre bu anlaşma, oyunculara daha fazla seçenek sunarken, daha iyi bir hizmet sağlayacak.

CMA'nın yöneticisi Sarah Cardell'in açıklamalarına göre CMA, Activision'ın bulut yayın haklarının Ubisoft'a satılmasıyla, Microsoft'un bu hızla gelişen önemli pazarda hakimiyet kuramayacağından emin oldu. 

Yeniden yapılandırılan anlaşma ile Microsoft'un Activision Blizzard satın almasını tamamlaması halinde şirket, Blizzard oyunlarını yalnızca Xbox Cloud Gaming'de yayınlayamayacak. Aynı şekilde rakip şirketlerdeki lisans koşullarını da kontrol edemeyecek. Bunun yerine Ubisoft, AB dışındaki Activision Blizzard oyunlarının yayın haklarını kontrol edecek. Bu bağlamda Ubisoft, Xbox Cloud Gaming'e dahil edilmesi için oyunları Microsoft'a lisanslayacak.

Bu anlaşma sayesinde Ubisoft, Activision Blizzard'ın oyunlarını Windows dışında işletim sistemleri çalıştıran bulut oyun hizmetlerine sunma fırsatı yakalayacak. Ubisoft, Activision Blizzard'ın oyunlarını Ubisoft Plus Multi Access aboneliğine dahil de edebilecek.

Microsoft'un Başkanı Brad Smith ise titizlikle yürütülen inceleme ve karar süreçleri için şükranlarını sundu. Smith, Microsoft'un anlaşmayı tamamlaması için son yasal engelin aşıldığını ifade etti. Activision Blizzard sözcüsü ise onaylanan anlaşmanın harika bir haber olduğunu dile getirdi. 

Microsoft, bu satın almanın Xbox oyun konsoluna gösterilen talebi artıracağını düşünmekte. Aynı şekilde şirket, anlaşma sayesinde Xbox Game Pass yayın hizmetine daha fazla oyun eklemeyi de planlıyor.

Tüm bu dinamikler, oyun sektörü için yeni bir dönüm noktasının yaşanacağını bizlere göstermekte. Bu satın alma sayesinde Microsoft'un, Sony ve Tencent'in ardından pazardaki en büyük oyuncular arasında 3. sırada yerini alması olası. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.