Para transferi için yeni özellik: Ödeme İste

Ödeme İste Sistemi ile alacaklı müşteri, borçlu müşteriden ödeme talep edebiliyor.
Para transferi için yeni özellik: Ödeme İste

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), para transferi odağındaki yeni "Ödeme İste" özelliğini tanıttı. Paylaşılan bilgilere göre; pilot sürecini tamamlayan özellik şu anda 10 bankada faaliyete geçmiş durumda. Ödeme İste, kullanıcıların diğer kullanıcılardan ödeme talep etmesini sağlıyor. 

Ödeme İste Sistemi, ödeme öncesi kullanılan bir altyapı olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada bir ödeme sistemi ve ödeme aracı/kanalı olmadığını belirtelim. Paylaşılan bilgilere göre; Ödeme İste 7 gün 24 saat esasına göre çalışacak. 

Ödeme İste Sistemi nedir? 

Ödeme İste Sistemi'ni Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi’nde müşterilerin kullanım deneyimlerini geliştirmeyi hedefleyen bir hizmet olarak tanımlayabiliriz. Ödeme İste Sistemi ile alacaklı müşteri, borçlu müşteriden ödeme talep edebiliyor. Aynı şekilde borçlu müşterinin de bu talebe yanıt vermesi sağlanıyor. BKM, Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları arasındaki Ödeme İste Sistemi’nin işleticisi olarak konumlanıyor. 

Ödeme İste nasıl çalışıyor? 

İlk olarak oluşturulan Ödeme Talebi, tarafların ilgili hesaplarının bağlı olduğu Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının (ÖHS) kontrolleri ile gerçekleşiyor. Kişiler ya da kurumlar, ödeme talebi bilgisini anlık bildirim üzerinden alarak ödeme yapılmasına ilişkin yanıt verebiliyor. Verilen yanıta bağlı olarak ödeme tetiklenirken, uygun olan ödeme sistemine yönlendiriliyor. 

Ödeme İste sürecinin başlatılabilmesi için gereken Borçlu bilgileri, Borçlu tarafından hesap bilgisi (Ad Soyad, IBAN) olarak paylaşılabiliyor. Bunun yanında söz konusu bilgilerin TR Karekod veya Kolay Adres şeklinde de paylaşılması da mümkün. 

Başlangıçta da belirttiğimiz üzere Ödeme İste akışları, Havale veya FAST Sistemi ödemeleri için kullanılabilecek. Bu anlamda FAST sistemi üzerinden yapılacak ödemeler için FAST limitleri geçerli olacak. FAST ve Havale için sadece TL transfer gerçekleştirilebilecek. 

Ödeme İste katman servisinin müşterilere sunulması için mobil kanalın kullanılması zorunlu. Diğer kanalların kullanımı ise ödeme hizmeti sağlayıcılarının tercihine bırakılmış durumda. Mobil uygulama yüklü olmayan müşterilerde davet isteği göndermek ÖHS inisiyatifine bırakılıyor. 

Paylaşılan bilgilere göre; müşterilerin Ödeme İste’ye karşılık verdikleri yanıtın içeriği, onların yasal yükümlülüklerini değiştirmiyor. Örneğin, fatura ödemesine ilişkin bir Ödeme İste talebi alan borçlunun olumsuz yanıt vermesi, onun faturayı ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırmıyor. 

Son olarak TR Karekod ile başlatılan ödeme iste akışlarının, FAST TR Karekod Teknik İlke ve Kurallar Rehberi’nde belirlenen zorunlu üretime geçiş tarihleri gözetilerek desteklenmesi gerektiğini belirtelim. 

Ödeme İste hangi bankalarda çalışıyor? 

Paylaşılan bilgilere göre Ödeme İste kapsamında "Üretim Ortamında Olan Katılımcılar" şöyle sıralanıyor: 

  • Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş.
  • Türkiye Halk Bankası A.Ş.
  • Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
  • Akbank T.A.Ş.
  • Türkiye Garanti Bankası A.Ş.
  • Türkiye İş Bankası A.Ş.
  • Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
  • QNB Finansbank A.Ş.
  • Denizbank A.Ş.
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş

Geliştirme süreçleriyle ilgili daha detaylı bilgi için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.