Coinbase ve SEC davasında menkul kıymetler tartışması

Yargıç Katherine Polk Failla Coinbase'i ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun dijital varlıkların menkul kıymet olup olmadığı konusundaki farklı görüşlerini dinledi.
Coinbase ve SEC davasında menkul kıymetler tartışması

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC), Coinbase'e dava açmadan önce Bitcoin dışındaki tüm kripto paraların platformda listelenmesinin bırakılmasını talep ettiğini sizlere aktarmıştık. SEC, bu öneriyi 2023'ün Haziran ayında şirkete karşı bir broker olarak kayıt yaptırmadığı için yasal işlem başlatmadan önce yapmıştı. 

SEC, 2023'ün Haziran ayında Coinbase'e dava açarak, firmanın Solana, Cardano ve Polygon da dahil olmak üzere yaklaşık 13 kripto token'ının alım satımını kolaylaştırdığını belirtti. SEC, bunların menkul kıymet olarak kaydedilmesi gerektiğini ifade etti. 

Menkul kıymet tanımı 

Coinbase ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, bugün mahkemede bir araya geldi. Manhattan'daki federal yargıç Katherine Polk Failla Çarşamba günü Coinbase'i ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nu dijital varlıkların menkul kıymet olup olmadığı konusundaki farklı görüşlerini dinledi. Bu kapsamda dijital varlıkların ne zaman menkul kıymet olduğu da gündeme geldi. 

ABD'deki 1933 tarihli Menkul Kıymetler Yasası "menkul kıymet" teriminin tanımını ana hatlarıyla belirliyor. Öte yandan uzmanların büyük bir kısmı, bir yatırım ürününün, menkul kıymet olup olmadığını belirlemek için ABD Yüksek Mahkemesi'nin bir davasını temel alıyor. Burada önemli bir nokta insanların kâr beklentisiyle ortak bir girişime yatırım yapmak için sözleşme yapıp yapmadıkları.

Bu arada ABD bölge Yargıcı Analisa Torres'in Ripple Labs Inc'in kamuya açık borsalarda XRP satarak federal menkul kıymetler kanunlarını ihlal etmediğine dair hüküm verdiğini hatırlatalım

Davanın detayları 

Coinbase, kripto varlıklarının, hisse senetleri ve tahvillerin aksine bir yatırım sözleşmesi tanımını karşılamadığını savundu. Coinbase'in avukatlarından William Savitt, borsada işlem gören tokenlerin SEC yetkisi altında menkul kıymet olarak değerlendirilmemesi gerektiğini savundu. Savitt, bu tokenleri satın alanların, geleneksel hisse senetleri ya da tahvillerin aksine, satın alımlarıyla ilgili herhangi bir hak elde etmediklerini vurguladı:

"Bu, Beanie Babies Inc. satın almak ile Beanie Babies satın almak arasındaki farktır."

SEC avukatları ise menkul kıymetlerin beyzbol kartları ve hatta Beanie Babies gibi koleksiyon ürünlerinden farklı olduğunu savunarak, 1990'larda Amerikalıların değer kazanacakları beklentisiyle bu bebekleri satın aldıkları bir trende atıfta bulundu. SEC baş dava danışmanı yardımcısı Patrick Costello, davanın merkezinde yer alan kripto tokenlerin daha büyük bir işletmeyi desteklediğini öne sürdü. Costello, bu nedenle kripto token'ların bir yatırım sözleşmesine benzediğini savundu. Costello ağın ya da ekosistemin değeri arttığında, ilgili token'ın değerinin de artttığını ifade etti.

Coinbase avukatları ise bir ekosistemin değerini artırabileceği için para kazanmak amacıyla bir şey satın alma fikrinin neredeyse her şey için söylenebileceğini belirtti. Buna kahve ya da bitcoin de dahil. 

Öte yandan davada yargıç Failla'nın SEC avukatlarına söyledikleri dikkat çekti. Failla SEC'in bir menkul kıymeti neyin oluşturduğunun tanımını genişletmesini istemesinden endişe duyuyor. Yargıç Katherine Failla, koleksiyon gibi diğer birçok varlık için dava açılmasına neden olacak şekilde karar vermek istemediğini belirtti.

SEC, dijital varlık alıcılarının, Coinbase'in platformu gibi ikincil piyasalarda bile token'ları hisse senedi veya tahvillere benzer yatırımlar olarak satın aldıklarını dile getirdi. Ancak Coinbase'in avukatları, bu tür tokenleri satın alanların, ortak bir girişimin gelirlerine hak kazandıran sözleşmeler imzalamadıklarını belirti. 

SEC, davada Coinbase'in staking programını da hedef aldı. Staking programı, blok zinciri ağlarındaki faaliyeti doğrulamak için varlıkları bir araya getirirken, müşterilere dağıttığı ödüller karşılığında komisyon alıyor. SEC, bu programın ajansa kayıtlı olması gerektiğini söyledi.

Dört saatten fazla süren duruşmanın ardından Failla, hala bazı soruları değerlendirdiğini belirtti. Böylece yargıç, konuya dair kürsüden herhangi bir karar açıklamadı

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.