Airbnb düzenlemesi ile 1 Ocak'ta neler değişiyor: İzin süreci, konutlarda aranan nitelikler ve daha fazlası

Airbnb konutları için izin başvuruları e-Devlet üzerinden yapılacak. Aynı konutta konaklayabilecek kişi sayısı, 3 yaşından küçük çocuklar hariç en fazla 12 kişi olacak.
Airbnb düzenlemesi ile 1 Ocak'ta neler değişiyor: İzin süreci, konutlarda aranan nitelikler ve daha fazlası

Geçtiğimiz temmuz ayında, Airbnb ve benzeri platformlara sertifika zorunluluğu ve vergi geleceğini sizlere aktarmıştık. Airbnb gibi platformlara getirilen yeni düzenlemelerin etkilerini de Politikod'da tüm yönleriyle konuşmuştuk. Bugün ise Resmi Gazete'de "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik" yayımlandı. Bu yönetmelikte, konut sahiplerinin nasıl izin alabileceğinden konutlarda aranan niteliklere, birçok madde mevcut.

Gelin, bu maddeler ışığında bir konut sahibinin neler yapması gerektiğine sırasıyla bakalım.

Airbnb konutları için izin başvuruları e-Devlet'ten yapılacak

Öncelikle konutların turizm amaçlı kiralanması için alınacak izin belgesine ilişkin tüm başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak. Bu madde kapsamında olan ancak e-Devlet üzerinden yapılmayan fiziki başvurular değerlendirilmeye alınmadan başvuru sahibine iade edilecek. Üzerinde üst hakkı veya intifa hakkı bulunan konutlarda malik yerine hak sahibi tarafından başvuru yapılacak.

Aynı binada bulunan ve aynı kişi adına izin belgesi talep edilen konutlar için tek başvuru yapılacak. Başvuru sahibinin, aynı binada daha önce izin belgesi aldığı konutlar bulunması durumunda başvuruda bu konuda bilgi vermesi zorunlu olacak. Bu süreçte başvuru yapanın gerçek ve tüzel kişi olması da istenen belgeleri değiştiriyor. Bu belgelerin tüm detayları ise yönetmeliğin 5. maddesinde yer alıyor.

Başvurulara ilişkin işlemler 30 gün içinde sonuçlanmak zorunda

Başvuru belgeleri il müdürlüğü tarafından Kanunun 3 üncü maddesi dikkate alınarak incelenip belgeleri uygun görülen konutlar için izin belgesi düzenlenecek. Eksik veya uygun olmayan evrakla yapılan başvurular gerekçesi bildirilerek reddedilecek ve başvurulara ilişkin işlemlerin 30 gün içinde sonuçlandırılması zorunlu olacak. Ayrıca başvurunun izin belgesi düzenlenerek sonuçlandırılması durumunda izin belgesi düzenlendiği tarihten itibaren konutlarda 30 gün içerisinde denetim yapılacak.

Konutlardaki eksiklikler 15 günde giderilmezse izin belgesi iptal edilecek

Yapılan denetimde asgari nitelikleri taşımadığı tespit edilen konutların izin belgesi sahipleri hakkında para cezası uygulanarak tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda yapılacak ikinci denetimde de eksikliklerin giderilmediğinin tespit edilmesi durumunda izin belgesi iptal edilecek.

Bakanlıkça hazırlanarak soğuk damga ile işaretlenmiş ve üzerinde "Turizm Amaçlı Konut" yazan plaketin konutun girişine asılması zorunlu olacak.

Konutlarda aranacak nitelikler

Söz konusu yönetmelikte konutlarda aranacak nitelikler de açıklandı. Buna göre konut içinde en az bir yatak, tuvalet-banyo, yaşam alanı ile mutfak olmak zorunda. Ayrıca konutta soğuk ve sıcak su, yatak odalarında nitelikli yatak, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, banyoda kişi başı yüz ve banyo havlusu da bulunmalı. Kimyevi yangın söndürücüler ile banyo-tuvalet hariç sabit ayrımı olan tüm bölümlerde yangına karşı duman dedektörü, kapı arkalarında kaçış merdiveninin yerini gösteren kroki de yine konutlarda bulunması gerekenler arasında yer alıyor.

Konutta kullanılan tefriş, dekorasyon, donanım ve cihazların standartlara uygun, temiz ve bakımlı ve çalışır durumda olması gerekiyor. Konutun kapasitesi her yatak odası iki kişilik olacak şekilde hesaplanmalı, yatak odası sayıları haricinde en fazla iki kişilik kapasite ilave edilebilecek.

Aynı konutta konaklayabilecek kişi sayısı, 3 yaşından küçük çocuklar hariç en fazla 12 kişi olacak

Bu şartları sağlayan oda sayısı daha fazla olsa dahi, aynı konutta konaklayabilecek kişi sayısı, 3 yaşından küçük çocuklar hariç en fazla 12 kişi olacak. Belirlenen konut kapasitesi üzerinde kullanıcı alınamayacak. Konutun bu koşullara aykırı olarak kiralanması durumunda izin belgesi sahibi hakkında idari para cezası uygulanacak.

Odalar ayrı ayrı kiralanamayacak

Konut ve izin belgesi sahipleri, asgari olarak, her kullanıcı değişiminde konutun temizlik ve bakımını düzenli olarak yapmak/yaptırmak, haşere ile düzenli olarak mücadele etmek ve buna ilişkin kayıtları muhafaza etmek zorunda. Site veya bina yönetimi tarafından alınan kuralları yazılı olarak veya çevrim içi ortamda kullanıcılara bildirmek de yine izin belgesi sahibinin görevi olacak.

İzin belgeli konutun odaları ayrı ayrı sözleşmeye konu edilerek farklı kişilere kiraya verilemeyecek.

Söz konusu maddeler 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.