BRAND SPEAK

No-code Platformların Geleceği, Trendler ve Beklentiler

2025 yılında geliştirilen uygulamaların %70’inden fazlası No-code platformlarda olacak.
No-code Platformların Geleceği, Trendler ve Beklentiler

No-code platformlar, Matrix filminde Neo’nun “I know kung fu” dediği gibi kod yazma deneyimi olmayan girişimciler ve yöneticilerin “No-code yazılım geliştirebiliyorum” demelerine imkân tanıyor. Yakın gelecekte ilgili platformlar hızla yaygınlaşacak ve yazılım geliştirme cephesinin sınırlarını genişletecek. Peki bu konuda dünyaca ünlü şirketlerin araştırmaları neler söylüyor, birlikte bakalım.

Yazılım dünyasında 2000’li yılların başından bu yana bulunsa da özellikle pandemi dönemini kapsayan 2020-2022 yılları arasında %64 oranında büyüyen ve 2026 yılında 46 milyar dolarlık dev bir pastanın sahibi olması öngörülen No-code platformları, ister istemez geleceğin nasıl olacağı noktasında merak uyandırıyor.

2025 yılında geliştirilen uygulamaların %70’inden fazlası No-code platformlarda olacak

2025 yılına geldiğimizde, geliştirilen uygulamaların %70’inden fazlasının No-code platformlar üzerinde oluşturulacağı tahmin ediliyor. Yazılım dünyasında büyük bir dönüşüm anlamına gelen bu durum, karmaşık kodlar yazmak yerine sürükle-bırak yöntemiyle daha fazla sayıda uygulama oluşturulabileceğini gösterir. Teknoloji dünyasında girişimci, yönetici ve yazılımcıların, seslerini duyurabilmelerine ve kendi çözümlerini üretebilmelerine olanak veren No-code platformlar, bir bakıma, belirli bir kitlenin bildiği yazılım geliştirme işinin “halka açılması” şeklinde yorumlanabilir. Bunun yanında No-code platformlar, iş dünyasında verimliliği ve yenilikçiliği de artırır. Şirketler, daha az kaynakla daha hızlı ve efektif çözümler üretebilir.

%82 gibi yüksek bir kısmı yazılım geliştirici bulma konusunda sıkıntı yaşayan küçük ve orta ölçekli işletmeler için büyük bir avantaj yaratan No-code platformlar, bu tür işletmelerin, dev bütçelere ihtiyaç duymadan, rekabetçi ve yenilikçi uygulamalar geliştirebilmelerine ortam hazırlıyor.

Gerçekten de No-code, Yazılımın Geleceği mi?

No-code platformların yazılım geliştirme dünyasında bir devrim niteliğinde olduğu yadsınamaz bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Geleneksel kodlama ihtiyaçlarını ve yeterliliklerini ortadan kaldırarak yazılım geliştirmeyi herkes için erişilebilir hâle getiren No-code’un, yazılımın geleceği olup olmadığı konusunda teknik detaylara odaklanmak gereklidir. Kullanıcıların hiçbir kod bilgisi olmadan da görsel arayüzler aracılığıyla uygulamalar ve web siteleri oluşturabilmelerine olanak tanıyan No-code platformları, iş akışı otomatizasyonu veya mobil uygulama oluşturmak için ideal bir mekanizmadır. Ne var ki No-code platformlarının sınırlamaları da yok değildir.

Karmaşık ve özelleştirilmiş yazılım çözümleri geliştirmek için hâlâ konvansiyonel kodlama bilgi ve becerilerine ihtiyaç vardır. Ancak her geçen gün No-code platform araçlarının, ihtiyaçlar çerçevesinde yenilendiği ve şekillendirildiğini unutmamak gerekir.

Gelecekte, No-code platformlarının yazılım geliştirme sürecinin önemli bir parçası olacağı açıktır. Ama bu platformların, geleneksel kodlama becerilerinin tamamen yerine geçecek bir çözüm olarak görülmemesi önemlidir. Böylesi keskin bir düşünce yerine No-code platformlar, yazılım geliştirme sürecini hem daha erişilebilir hem de daha verimli kılan, işlevsel ve hayli yetenekli araçlar olarak değerlendirilmelidir. Buradan hareketle, yazılımın geleceği, No-code ve geleneksel kodlama becerilerinin birleşimiyle şekillenecektir.

Tüm bu veriler ışığında, bir girişimci, yönetici veya yazılım geliştirici olarak Türkiye’deki değerli No-code platformlarından yararlanabilirsiniz. Alanında uzman isimlerin şekillendirdiği ve sayısız kullanıcıya hizmet veren No-code platformlar, size kurumunuzun iş süreçlerini hayalinizdeki gibi pratik ve verimli şekilde yönetmenizde yardımcı olabilir. Netoloji Yazılım’ın No-code platform çözümü E-Flow’un sürükle-bırak teknolojisi ile süreçler ihtiyaçlar odağında tasarlanırken, değişen iş gereksinimlerine göre yeniden şekillenir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.