Elektrikli kamyon üreten Nikola'nın kurucusu Trevor Milton, dolandırıcılık nedeniyle hapis cezası aldı

Bu olay, Trevor Milton'ın Nikola'nın teknolojik kapasiteleri hakkında yatırımcıları yanıltmakla suçlanması ve aldığı ceza ile şirketin itibarının zedelenmesiyle sonuçlandı. 
Elektrikli kamyon üreten Nikola'nın kurucusu Trevor Milton, dolandırıcılık nedeniyle hapis cezası aldı

İş dünyası, sıfır emisyonlu kamyonlar ve taşıtlar üreten Nikola şirketinin kurucusu ve eski CEO'su Trevor Milton'ın, şirketin teknolojisi hakkında yatırımcıları yanıltmak suçundan dört yıl hapis cezası almasıyla sarsıldı. Milton, 1 milyon dolarlık bir para cezasına çarptırıldı.

Aslında Trevor Milton için önerilen ceza 11 yıl idi. Verilen hapis cezası bu öneriden oldukça daha düşük olduğu konuşuldu. Çünkü karar öncesinde Milton'un 60 yıla kadar hapis cezası alabileceği tahmin ediliyordu. 

Mahkeme esnasında savcılar, Trevor Milton'ın şirketin kapasitesi konusunda yanıltıcı açıklamalarda bulunmakla suçlandığını ve şirketin elektrikli kamyonu Nikola One'ı sıfırdan inşa ettiği iddiası dahil olmak üzere gerçeği yansıtmadığı söylendi. Özellikle, şirketin kendi elektrikli kamyonu Nikola One'ı sıfırdan inşa ettiği iddiasının gerçek olmadığını ve Nikola One'ın kendi gücüyle ilerlediğini gösterdiği iddia edilen bir videoyu sahnelediğini öne sürdüler.

Milton, mahkeme kararı sırasında yaptığı açıklamalarda dikkat çekici ifadeler kullandı. İstifasının, şirketin dolandırıcılık iddialarıyla doğrudan bir ilişkisinin olmadığını, asıl sebebinin eşinin hastalığı olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda, kendi Cherokee kökenlerinden bahsederek kabileye karşı yaşandığı iddia edilen etnik temizlik anılarından dolayı duygusal anlar yaşadığını belirtti.

Bu olay, Trevor Milton'ın Nikola'nın teknolojik kapasiteleri hakkında yatırımcıları yanıltmakla suçlanması ve aldığı ceza ile şirketin itibarının zedelenmesiyle sonuçlandı. 

Nikola, 2015 yılında hidrojen yakıt hücresi teknolojisini kullanarak sıfır emisyonlu büyük kamyonlar üreteceği iddiasıyla dikkat çekmişti. Şirket, Şubat 2020'de elektrikli pickup modeli olan Badger'ı tanıttı. Hidrojen ve elektrikle çalışan Badger'ın 965 km menzile sahip ve 0'dan 100 km hıza sadece 2,9 saniyede ulaştığı açıklanmıştı. Aynı yılın Şubat ayında Şirket, General Motors'un yüzde 11'lik bir hisse satın almayı planladığını duyurmuştu.

Ancak Nikola'yı dolandırıcılıkla suçlayan bir rapor yayınladı. Bu raporun ardından gelen tepkiler sonucunda GM, hisse anlaşmasından vazgeçti. Şirket faaliyetlerine devam etti ancak büyük ölçüde hedeflerini düşürdü. 2021'de Nikola, planlanmış elektrikli ATV ve motorbot çalışmalarını durdurdu. Bunun şirkete 14 milyon dolarlık bir maliyeti oldu. Şirketin hisse değeri şu anda 1 doların altında işlem görüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.