AWS re:Invent etkinliğinde tanıtılan yenilikler

AWS re:Invent 2023 etkinliğinde, yeni yapay zeka asistanı Amazon Q'dan yapay zeka odaklı yeni çiplere kadar pek çok farklı yenilik tanıtıldı. Gelin, bu yenilikleri birlikte inceleyelim. 
AWS re:Invent etkinliğinde tanıtılan yenilikler

Amazon Web Services (AWS), Las Vegas’ta düzenlenen AWS re:Invent 2023 etkinliğinde, yeni yapay zeka asistanı Amazon Q'dan yapay zeka odaklı yeni çiplere kadar pek çok farklı yenilik ile karşımıza çıktı. Gelin, bu yenilikleri birlikte inceleyelim. 

Yapay zeka odaklı yenilikler

Amazon Q 

Amazon Web Services (AWS), Las Vegas’ta düzenlenen AWS re:Invent 2023 etkinliğinde üretimsel yapay zeka (AI) destekli asistanı Amazon Q’yu duyurdu. Amazon Q, özellikle yapılan işlere ve müşterilerin işlerine göre özelleştirilebiliyor. AmazonQ, ön izleme aşamasında kullanıma sunuldu. 

Eğitim sürecinde AWS’in 17 yıllık bilgi ve deneyiminden yararlanan Amazon Q, geliştiriciler ve BT uzmanlarının AWS iş yüklerini nasıl yönettiklerini şekillendirmeyi amaçlıyor. AWS müşterileri, Amazon Q’ya AWS Management Console, kendi geliştirdikleri ortamlar, Slack veya diğer üçüncü taraf uygulamalar üzerinden, etkileşimli arayüz ile erişebiliyor.

Buna ek olarak Amazon Q, AWS Well-Architected Framework, başarı örnekleri, dokümantasyon ve çözüm uygulamaları alanlarındaki modeller konusunda uzmanlığıyla dikkat çekiyor. Amazon Q ile ilgili detaylara "Amazon Web Services'ın yeni üretimsel yapay zeka destekli asistanı Amazon Q neler sunuyor?" başlıklı yazımızdan erişebilirsiniz. 

Yapay zeka odaklı yeni çipler

Amazon, yapay zeka odaklı yeni nesil çiplerini tanıttı. Bu yeni çipler ile şirket, model eğitimi ve eğitilmiş modellerin çalıştırılmasına odaklanıyor. Şimdiye kadar bu bağlamda AWS Trainium2 gündeme gelmişti. Trainium2, birinci nesil Trainium'a kıyasla 4 kata kadar daha iyi performans ve 2 kat daha iyi enerji verimliliği sağlıyor. Graviton4 ise Amazon'un Graviton çip ailesinin dördüncü nesli olarak karşımıza çıkıyor. Graviton4, Graviton3'e kıyasla yüzde 30'a kadar daha iyi işlem performansı, yüzde 50 daha fazla çekirdek ve yüzde 75 daha fazla bellek bant genişliği sunuyor. 

AWS ve Nvidia iş birliği

Etkinlikte, AWS ve Nvidia, üretimsel yapay zeka alanındaki ortaklıklarını genişlettiklerini duyurdu. Paylaşılan bilgilere göre; AWS, Nvidia'nın 2024 yılında piyasaya sürüleceği açıklanan GH200 çiplerini kullanan ilk bulut sağlayıcısı olacak. Nvidia'nın aktardıklarına göre, GH200, popüler H100'in üç katı belleğe sahip. 

AWS CEO'su Adam Selipsky'nin AWS re:Invent konferansındaki açılış konuşmasına konuk olan Nvidia CEO'su Jensen Huang, Nvidia'nın yapay zeka fabrikası olarak nitelendirilen DGX Cloud'un AWS'ye geleceğini de duyurdu.

Amazon Bedrock için Guardrails

Amazon Bedrock için Guardrails, kullanım durumlarınıza, güvenlik ve gizlilik odaklı yapay zeka politikalarınıza göre özelleştirilmiş güvenlik önlemlerinin uygulanmasını sağlıyor. Ön izleme aşamasında kullanıma sunulan Amazon Bedrock için Guardrails ile tüm büyük dil modellerine (LLMs) çeşitli kısıtlamalar ve kontroller uygulamanız mümkün. 

Veri ve depolama odaklı yenilikler

Amazon S3 Express One Zone

Amazon, yeni Amazon S3 Express One Zone depolama sınıfını duyurdu. Şirketin paylaştığı blog gönderisine göre; S3 Express One Zone, S3 Standard depolama sınıfına kıyasla 10 kata kadar daha iyi performans sunuyor. Buna ek olarak tek haneli tutarlı milisaniye gecikme süresiyle saniyede yüz binlerce isteği işleyebiliyor. Bununla beraber, nesneler, tek bir AWS Kullanılabilirlik Bölgesi (Availability Zone) içinde amaca yönelik olarak oluşturulmuş donanım üzerinde depolanıp çoğaltılıyor. Böylece depolama ve Amazon EC2, Amazon ECS ve Amazon EKS gibi bilgi işlem kaynaklarını birlikte konumlandırabiliyorsunuz.

Sunucusuz hizmetler Aurora, ElastiCache ve Redshift'teki yenilikler

Amazon sunucusuz hizmetleri Aurora, ElastiCache ve Redshift'i yönetmeyi kolaylaştırmak için yeni sunucusuz tekliflerini duyurdu. Teklifler kapsamında sınırsız bir veritabanından bahseden şirket, müşterilerini Aurora kullanırken verilerini küçük segmentlere ayırmaktan kurtarıyor. Buna ek olarak şirket, sunucusuz bir önbellekleme hizmeti olan ElastiCache Serverless'ı da duyurdu. AWS Başkan Yardımcısı Matt Wood'un aktardıklarına göre; böylece müşteriler, hemen hemen her veri hacmi için ölçeklendirmeye hazır, yüksek oranda kullanılabilir önbellekler kurabilecek. Son olarak Redshift Serverless'ın, bundan sonra veri ambarlarını optimize etmek için yapay zekadan faydalanacağı açıklandı.

Donanım odaklı yenilikler

Fiziksel kimlik doğrulaması 

AWS, yeni avuç içi tarama ile kimlik doğrulama hizmetini tanıttı. Böylece şirketler, fiziksel bir binalarına giriş yapan kişilerin kimliklerini doğrulayabilecek. Aslında bu ürün, Amazon One tarafından Amazon'un kendi gözetim destekli kasiyersiz Amazon Go mağazalarında biyometrik ödemeleri kullanmak için 2020 yılında piyasaya sürülmüştü. Amazon Go mağazalarına gelen ziyaretçiler, ödeme kartlarını avuç içi izleriyle ilişkilendirmenin ardından, mağazaya giriş yapıyor ve ellerini bir tarayıcının üzerine getirerek işlemlerini tamamlayabiliyor. 

Sanal masaüstü erişimi için yeni cihaz: Amazon WorkSpaces Thin Client

Görünümüyle Fire TV Cube'u andıran Amazon'un iş odaklı yeni cihazı, kurumsal kullanıcıların sanal masaüstü ortamlarına erişmesini sağlıyor. 195 dolar fiyat etiketiyle kullanıcılara sunulan cihaz, işletmelere kullanımı kolay sanal masaüstleri sağlıyor. Bu sayede çalışanlar, nerede çalıştıklarından bağımsız olarak çeşitli iş uygulamalarına ve verilere hızlı ve güvenilir bir şekilde erişebiliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.