Amazon Web Services'ın yeni üretimsel yapay zeka destekli asistanı Amazon Q neler sunuyor?

Kurumlar, şirket verilerini, bilgilerini ve sistemlerini Amazon Q’ya bağlayabiliyor. Bu sayede Amazon Q, şirketlere kişiselleştirilmiş destek sağlıyor.
Amazon Web Services'ın yeni üretimsel yapay zeka destekli asistanı Amazon Q neler sunuyor?

Amazon Web Services (AWS), Las Vegas’ta düzenlenen AWS re:Invent 2023 etkinliğinde üretimsel yapay zeka (AI) destekli asistanı Amazon Q’yu duyurdu. Amazon Q, özellikle yapılan işlere ve müşterilerin işlerine göre özelleştirilebiliyor. AmazonQ, ön izleme aşamasında kullanıma sunuldu.

Bununla beraber kullanıcıların, sorulara hızlı yanıtlar alınabilmesini, içerik oluşturulmasını ve herhangi bir konuda harekete geçilmesini destekliyor. Amazon Q, söz konusu bilgilerin müşterinin bilgi depoları, kodları ve kurumsal sistemleri arasında paylaşılmasını da sağlıyor.

AWS’in kurumsal müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda tasarladığı Amazon Q, kuruluşun mevcut kimliklerine, rollerine ve izinlerine göre etkileşimlerini her bir kullanıcı özelinde kişiselleştirebiliyor. Temel modellerini eğitmek için hiçbir zaman ticari müşterilerin verilerini kullanmıyor.

Amazon Q'ya erişim

Eğitim sürecinde AWS’in 17 yıllık bilgi ve deneyiminden yararlanan Amazon Q, geliştiriciler ve BT uzmanlarının AWS iş yüklerini nasıl yönettiklerini şekillendirmeyi amaçlıyor. AWS müşterileri, Amazon Q’ya AWS Management Console, kendi geliştirdikleri ortamlar, Slack veya diğer üçüncü taraf uygulamalar üzerinden, etkileşimli arayüz ile erişebiliyor.

Amazon Q'nun yetenekleri

Buna ek olarak Amazon Q, AWS Well-Architected Framework, başarı örnekleri, dokümantasyon ve çözüm uygulamaları alanlarındaki modeller konusunda uzmanlığıyla dikkat çekiyor. Bu sayede Amazon Q, müşterilerin yeni hizmet ve kabiliyetleri keşfetmelerine, hızlı başlangıçlar yapmalarına, yeni teknolojileri öğrenmelerine, sorun çözmelerine ve uygulamalarını güncellemelerine destek oluyor.

Kullanıcılar, AWS’in kabiliyetleri hakkında sorular sorarak kesin yanıtlar almanın yanı sıra AWS hizmetlerinin nasıl çalıştığını araştırabiliyor. Aynı şekilde müşteriler, kendi işlerine en uygun servisi tespit edebiliyor. Amazon Q, soruya göre alıntılar ve kaynak bağlantılar sunan kısa ve öz yanıtlar verebiliyor. Daha fazla ayrıntıya ihtiyacı olanlar ise diledikleri kadar ek soru sorabiliyor. Böylece kullanıcılar, kendi işlerine en uygun seçeneği tespit ederken, başlangıç için gerekli adımlardan oluşan bir taslağa da erişebiliyor. 

Amazon Q'nun kurumsal çözümleri

Kurumlar, şirket verilerini, bilgilerini ve sistemlerini Amazon Q’ya bağlayabiliyor. Yazının başında da bahsettiğimiz üzere Amazon Q, bu sayede her şeyi sentezleyerek çalışanların problem çözmelerine, içerik üretmelerine ve farklı konularda harekete geçebilmelerine yardımcı olacak kişiselleştirilmiş destek sağlıyor.

Amazon Q'nun desteklediği veri kaynakları bağlantıları arasında Amazon S3, Dropbox, Confluence, Google Drive, Microsoft 365, Salesforce, ServiceNow ve Zendesk gibi 40’tan fazla uygulama yer alıyor. Bu bağlamda şirket içi intranet, wiki ve işletim kitabı gibi bağlantılarında desteklendiğini de belirtelim. Amazon Q buralardan edindiği tüm bilgileri sentezledikten sonra çalışanların şirketin mevcut doğrulama sistemini kullanarak erişebileceği bir web uygulaması oluşturuyor.

Amazon Q'nun destek olduğu gündelik görevler arasında blog yazısı oluşturmak, belgeleri özetleme, e-posta taslağı oluşturma ve toplantı akışı oluşturma yer alıyor. Çalışanlar Amazon Q’yu ayrıca Jira, Salesforce, ServiceNow ve Zendesk gibi popüler sistemlerdeki görevlerini tamamlamak için de kullanabiliyor.

Amazon Q'da kullanıcılar bir konuyu bütünüyle engellemek ve anahtar kelimeler kullanarak hem soru hem tamamlanmış yanıtları filtrelemek için ek yönetim kontrollerini kullanabiliyor. Yöneticiler ayrıca belirli yanıtları belirli çalışanlar veya veri kaynakları özelinde sınırlayabiliyor. 

Amazon Q'nun fiyatı 

Paylaşılan bilgilere göre Amazon Q, kişi başına aylık 20 dolardan başlayan ücretlerle kullanıcılara sunulacak. Öte yandan Amazon Q'nun yeteneklerinin çoğu şu anda önizleme aracılığıyla kullanılabiliyor. 

Amazon Q'nun ilk müşterileri arasında BMW Group yer almakta. BMW Group Veri Mühendisliği ve Analitik Danışmanı Christoph Albrecht'in aktardıklarına göre; yeni Amazon Q in QuickSight, BMW Group analistlerinin gösterge panellerini günler değil, saatler içerisinde kurmasını sağlıyor. 

AWS Veri ve Yapay Zeka Başkan Yardımcısı Dr. Swami Sivasubramanian konuyla ilgili açıklamada şu ifadelere yer veriyor: 

“Üretken yapay zeka, insanların bilgi arama ve yeni fikirler keşfetmeden uygulama yazma ve oluşturmaya kadar her işi yapış biçimini yeniden şekillendirecek teknolojik bir değişimi teşvik etme potansiyeline sahip. AWS, amaca yönelik olarak oluşturulmuş altyapı, araçlar ve uygulamalar da dahil olmak üzere üç seviyede çözümlerle müşterilerinin üretken yapay zekadan yararlanmasına yardımcı oluyor. Amazon Q, AWS'in karmaşık, pahalı teknolojileri her büyüklükteki ve teknik beceriye sahip şirket için erişilebilir hale getirme geçmişini temel alıyor. Veri öncelikli yaklaşımımız ve en baştan itibaren kurumsal düzeyde güvenlik ve gizlilik sunmamızla Amazon Q, müşterilerimizin faaliyetlerine üretken yapay zekayı entegre edebilmelerini sağlıyor. İster AWS üzerinde, ister yerleşik veri ve sistemler üzerinde çalışıyor olsunlar, Amazon Q her kuruluş için yeni üretken yapay zeka temelli olanaklar sunuyor.”

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.