Telif hakları, artık özellikle sanat eserlerinin dijital ortamlarda kullanımını düzenleyerek sanatçıların eserlerinin izinsiz kullanılmasını önlüyor. Bu haklar, dijital platformlarda müzik, video, yazı veya diğer sanat eserlerinin paylaşılması ve tüketilmesiyle ilgili adil bir denge oluşturuyor.
Spotify'ın telif hakkı politikalarında büyük değişikliklere gitmeyi planladığını daha önce sizlerle paylaşmıştık. Şimdi bu konuda şirketten de resmi açıklama geldi.
Bu değişikliklerin ana hedefi, müzik endüstrisindeki geliri daha adil bir şekilde dağıtmak ve özellikle yeni ve popüler sanatçılara daha fazla destek sağlamak. Bu noktada şirket, önümüzdeki beş yıl içinde toplamda 1 milyar dolarlık gelirin sanatçılara ulaşmasını bekliyor.
Bu yeni politikaların temelinde, minimum ödeme eşiğinin yükseltilmesi ve sahte aktivitelerin önlenmesi yer alıyor. Artık bir şarkının Spotify'da telif hakkı ödemeleri alabilmesi için en az 1000 kez dinlenmesi gerekecek. Bu değişiklik, müzik endüstrisindeki gelirin daha adil bir şekilde dağıtılmasını ve sanatçıların daha fazla gelir elde etmesini sağlamayı amaçlıyor.
Spotify, sahte akışları tespit ettiğinde, bu sahte akışları oluşturan plak şirketlerine ve dağıtıcılara şarkı başına ücretlendirme getirme yoluna gidecek. Yani sahte aktivitelerin tespit edilmesi durumunda, bu aktivitelerden kaynaklanan dinleme sayıları veya oynatmalar için ödenen ücretler geri alınabilecek veya cezai yaptırım olarak belirli bir ücretlendirme uygulanabilecek.
Ayrıca beyaz gürültü, doğa sesleri, şehir sesleri gibi sesler, genellikle birçok farklı kaynak ve frekansın rastgele bir şekilde birleşimiyle oluşan sesler olarak tanımlanan gürültü kayıtlarının minimum uzunluğunun iki dakikaya çıkarılması gerekecek.
Bu değişiklik, bazı kötü niyetli kişilerin sahte dinlemeler ve yüksek ödemeler elde etmek için bu tür içerikleri kısaltmasını ve manipüle etmesini engellemeyi amaçlıyor. Örneğin, bu kişiler kısa süreli gürültü kayıtlarını kullanarak, dinleme sayılarını şişiriyor ve sahte bir popülarite yaratmaya çalışıyorlar. Bu durum da sanatçıların ve şarkıların gerçek anlamda ne kadar dinlendiğini anlamakta zorluk çıkartabiliyor ve adil gelir dağılımını etkiliyor.
Spotify kanadında yaşanan gelişmeler, sanatçıların daha adil bir ortamda çalışmalarını ve başarı elde etmelerini sağlayarak müzik endüstrisindeki dengesizlikleri azaltmaya yönelik atılan bir adım olarak nitelendiriliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap