Spotify, sanatçı ödemeleri konusunda değişiklikler yapacak

Değişiklikler 2024'ün başlarında uygulamaya konulursa, platformda müzik yayınından para kazanmak bir hayli zorlaşacak.
Spotify, sanatçı ödemeleri konusunda değişiklikler yapacak

Spotify sanatçılarının kanayan yaralarından biri olan telifler, şimdi şirketin yeniden gündeminde gibi görünüyor. Music Business Worldwide'a göre şirket bu kapsamda bazı değişiklikler yapmayı planlıyor ve bu değişikler sanatçılara ne denli fayda sağlar, belirsiz.

Paylaşılanlara göre söz konusu değişiklikler 2024'ün başlarında uygulamaya konulursa, platformda müzik yayınından para kazanmak da bir hayli zorlaşacak gibi duruyor.

Buna göre Spotify, müzik parçalarında tespit edilen hileli faaliyetler için plak şirketleri dahil müzik dağıtımcılarına para cezası verecek. İkinci değişiklikte, yağmur, rüzgar sesi gibi beyaz gürültü parçaları için, bu parçalar telif hakkı kazanmaya başlamadan önce minimum çalma süresi artırılacak. Şu anda, 30 saniyeden fazla çalınan herhangi bir parça telif hakkı kazanmaya başlıyor ve birçok beyaz gürültü yaratıcısı, gürültüyü kısa parçalara bölerek sistemde hile yapıyor.

En az 200 kere dinlemeyen şarkıların sanatçılarına ödeme yapılmayacak

En büyük değişiklik ise bir parçanın telif hakkı kazanmaya başlamadan önce minimum yıllık akış eşiği. Bu senaryoda, bir parçanın ödeme alabilmesi için ayda 5 cent ya da Music Business Worldwide'ın tahmin ettiği gibi yılda yaklaşık 200 akış kazanması gerekecek. Birçok bağımsız parça bu eşiğe ulaşamıyor ve bu nedenle bu sanatçıların normalde kazanacakları kuruşlar Spotify'ın akış paylaşımı havuzuna yönlendirilecek. Küçük bir değişiklik gibi görünse de bu on milyonlarca dolar anlamına geliyor.

Spotify şu anda bu konu hakkında resmi bir açıklama yapmasa da şirketin bir sözcüsü, "Sanatçılara en iyi şekilde nasıl hizmet verebileceğimizi her zaman değerlendiriyoruz ve platform bütünlüğünü ilerletmenin yollarını ortaklarımızla düzenli olarak tartışıyoruz." dedi. Yani bu haberin çok kısa bir süre sonra gerçekleşmesi olası. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.