Binance Research'ün Türkiye’nin Kripto Görünümü raporundan öne çıkanlar

Araştırmaya göre; Türkiye nüfusunun 5’te 2’si kripto varlık sahibi ve Türkiye’de kripto para, Türk Lirası'ndan sonra en çok tercih edilen yatırım aracı.
Binance Research'ün Türkiye’nin Kripto Görünümü raporundan öne çıkanlar

Binance'in araştırma kolu Binance Research, “Türkiye’nin Kripto Görünümü” başlıklı bir rapor yayınladı. Rapor, Türkiye’nin kripto varlık piyasasının durumunu, Binance Blockchain Week 2023 etkinliğinden çıkarımları ve geleceğe yönelik beklentileri içeriyor. 

Raporda paylaşılan verilere göre, Türkiye, kripto varlık benimsemesinde en yüksek seviyeye sahip ülkelerden biri durumunda.

Türkiye nüfusunun 5’te 2’si kripto varlık sahibi

Araştırma, Türkiye nüfusunun 5’te 2’sinin kripto varlık sahibi olduğunu belirtiyor. Bununla beraber paylaşılanlara göre; son üç yılda kripto varlık ile bir şekilde ilişki kuranların oranı, yaklaşık yüzde 16’dan yüzde 40’a çıktı. 

Raporda ayrıca Chainalysis’in Global Kripto Benimseme Endeksi 2023 araştırmasından verilere de yer veriliyor. Buna göre Türkiye büyük ekonomiler arasında 12. sırada

Global işlem hacmi kıyaslamasında ise Türkiye, ABD, Hindistan ve Birleşik Krallık’ın ardından 4. sırada yer alıyor.

Raporda aktarılanlara göre; kripto varlıklar, yüzde 21 ile Türk Lirası ile yatırım araçlarının ardından en çok yatırım yapılan varlık sınıflarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bu bağlamda kripto paralar, değerli metal, hisse senedi ve tahvillere göre çok yüksek bir oranda yatırım tercihi olarak konumlanmakta. 

Türkiye’de son bir yılda kripto pazarına giriş yapanların oranı yüzde 27

Paylaşılan bilgilere göre; Türkiye'den yatırımcılar, kripto pazarına, yüzde 30 ile ağırlıklı olarak son bir iki yıl içinde girmeye girmeye başladı. Araştırma raporu kapsamında gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 27’s ise son bir yıl içerisinde kripto pazarına giriş yaptığını ifade etti.

Yatırımcılarının yüzde 71 hesaplarını günde birden daha fazla kontrol ediyor

Yatırımcılarının yüzde 71'lik kısmı hesaplarını günde birden daha fazla kontrol ediyor. Yatırımcıların günde en az bir kez kripto alışverişi yapma oranı ise yüzde 46.

Ankete katılan yatırımcıların yüzde 66’sına göre, kripto varlık yatırımının en çekici tarafı kâr potansiyeli. Bu anlamda portföy izleme kolaylığı ve teknolojiye ilgi ise ikinci ve üçüncü sırada geliyor.

Kripto yatırımına yönelik motivasyonlar incelendiğinde; katılımcıların yüzde 40’ı kriptonun ümit vadeden bir teknoloji olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 38’i minimum yatırım miktarının olmaması, yüzde 33’ü düşük işlem maliyetleri ve yüzde 26’sı ise güvenli olması nedeniyle kripto para yatırımı motivasyonuna sahip olduklarını dile getirdi. 

Endişe alanları ile ilgili olarak ise kriptoya yatırım yapmayan katılımcıların yüzde 40’ı kriptonun riskli olduğunu ifade ederken, yüzde 26’sı ise bilgi konusunda eksiği olduğu için kriptoya yatırım yapmadığını açıkladı

Raporda kripto yatırımlarının büyüklüğüne de yer veriliyor. Katılımcıların büyük çoğunluğu 5 bin TL ve altındaki meblağları değerlendirmek için kripto paraları tercih ediyor. 5 bin TL ve 25 bin TL arasında meblağlar ise kripto paranın yanı sıra ağırlıklı olarak hisse ve bonolar ile değerlendirilmekte. 

Ankete katılan yatırımcıların yüzde 64’ü, kripto varlık değerlerinin bir sonraki yıl artacağına inanıyor. Yatırımcıların yüzde 73’ü ise kripto varlık yatırımcısı sayısının bir sonraki 5 yıl içinde artacağını düşünmekte. 

Yatırımcılar, bilgi kaynağı olarak birincil ve ikincil kaynaklardan faydalandığını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 42'si kripto projesinin web sitesi ve dokümantasyonunu, yüzde 34'ü sosyal medya platformlarını bilgi kaynağı olarak kullanıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.