Yapay zeka ile görsel oluşturma platformu: Civitai

Maxfield Hulker ve Briant Diehl tarafından kurulan platform, kullanıcılara yapay zeka teknolojisini kullanarak çeşitli tarzlarda resimler üretme imkanı sunuyor.
Yapay zeka ile görsel oluşturma platformu: Civitai

Sanat ve teknolojinin birleştiği noktada yapay zeka yeni ufuklar açarak insanların kendilerini ifade etme biçimlerini dönüştürüyor. Son dönemde ABD merkezli yapay zeka tabanlı görüntü paylaşımı girişimi Civitai dikkat çeken girişimler arasında. Girişim, insanların farklı tarz ve konseptlerde yapay zeka destekli görüntü modellerini oluşturup paylaşabilecekleri bir platform olarak tanımlanıyor. 

Maxfield Hulker ve Briant Diehl tarafından kurulan platform, kullanıcılara yapay zeka teknolojisini kullanarak çeşitli tarzlarda resimler üretme imkanı sunuyor.

2022 yılında faaliyete geçen şirket, kullanıcıların yükledikleri içeriklerle platform hızla büyümeye başladı. Bu sayede Ocak 2023'te 100 bin kayıtlı kullanıcıya ulaştı. Civitai resmi bir şirket haline geldi. Üç ay içinde kullanıcı sayısı 1 milyonu aştı. Şu anda, Civitai'ın kayıtlı kullanıcı sayısı 3 milyonu geçti. Her ay platformu ziyaret eden ziyaretçi sayısı 12 ila 13 milyon arasında.

Civitai, Stable Diffusion ve benzeri yapay zeka görüntü oluşturma platformlarından farklı olarak merkezi topluluk odaklı bir yapı sunuyor. Stable Diffusion, yapay zeka destekli görüntü oluşturmayı sağlayan bir açık kaynak aracı olarak biliniyor. Ancak Civitai, kullanıcıların sadece kendi modellerini paylaşabilecekleri bir platform değil, aynı zamanda diğer kullanıcıların çalışmalarını keşfedebilecekleri, inceleyebilecekleri alan oluşturuyor.

Şirket, etkileyici pazarlama kampanyaları olmaksızın büyük bir topluluğu çekmeyi başardı diyebiliriz. Buradaki önemli nokta, sadece kullanıcıların kendi modellerini oluşturmasına izin vermekle kalmayıp aynı zamanda bu modellerin diğer kullanıcılarla paylaşılmasına ve keşfedilmesine olanak tanıması.

Civitai, yapay zeka ve sanat alanlarında faaliyet gösterenler için yeni iş birliği ve yaratıcı fırsatlar sunabiliyor. Şirket, geleneksel pazarlama stratejilerine ihtiyaç duymadan büyük bir topluluğu bir araya getirme yeteneğiyle öne çıkıyor.

Bu nedenle Civitai, Andreessen Horowitz (a16z)'in de dikkatini çekti. Geçen haziran ayında şirket, 20 milyon değerleme üzerinden 5,1 milyon dolar yatırım aldı ve a16z, bu tura liderlik etti.

Bir taraftan yapay zeka modellerinin eğitimi için sanat eserlerinin kullanılması bazı etik sorunları gündeme getiriyor. Civitai, sanatçılara eserlerini işaretleyebilecekleri bir mekanizma sunarak bu endişelere cevap vermeye çalışıyor. Ancak bazı durumlarda sanatçılar, eserlerinin adının değil, kendi kimliklerinin de korunmasını talep edebiliyorlar. Bu durum, izinsiz kullanım ve eserin asıl sahibinin belirsizliği gibi sorunları beraberinde getirebiliyor. Bu yüzden Civitai'ın, sanatçıların haklarını ve taleplerini korumak adına şeffaf ve saygılı bir süreç izlemesi büyük önem taşıyor.

Civitai platformunda, kullanıcılar bazı durumlarda rızası olmayan kişilerin görüntülerini kullanarak yapay zeka destekli içerikler oluşturabiliyor. Şirketin politikaları bu tür içerikleri yasaklasa da gerçek insanların benzerliklerini içeren görüntülerin eğitimini sınırlamıyor. Bu durum, içerik denetimi ve izinleri konusunda bazı zorlukları beraberinde getiriyor ve kullanıcıların izinsiz veya rızası olmayan içerikleri oluşturabildiği ve bu durumun kontrol altına alınması gerektiği anlamına geliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.