Scarlett Johansson'ın avukatları dün paylaştığı bir duyuru ile Scarlett Johansson'ın izinsiz bir şekilde kendi benzerliğini ve ismini kullanan bir yapay zeka şirketine karşı dava açtığını açıkladı.
Hatırlarsanız kişilerin dijital ikizleri üzerinden gelir elde etmesini sağlayan platform The Likeness'ı incelerken, ABD'deki kanunlara da değinmiştik. Geleceğe Dönüş filminin ilk bölümünde George McFly'ı canlandıran Crispin Glover, ikinci filmde kendine benzeyen bir oyuncu ile çalışılmasının üzerine, kendisinin izni olmadan görsel olarak bir benzerinin kullanılması nedeniyle milyonlarca dolarlık bir dava açtı. Glover'ın son derece başarılı davası sayesinde günümüzde de stüdyolar izin almadan bir oyuncuyu dijital olarak yeniden yaratamıyor.
Johansson'ın davasına dönecek olursak, aktris, Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar uygulamasının sahibine dava açmayı planlıyor. Zira yapay zeka destekli avatar ve görsel oluşturma uygulaması olan Lisa AI, geçtiğimiz ay X'te Scarlett Johansson'ın deepfake'inin, söz konusu uygulamayı tavsiye ettiği bir reklam içeriği yayınladı. Paylaşılan bilgilere göre reklam, Johansson'ın ekibi tarafından 28 Ekim'de fark edildi. Lisa AI'ın uygulama hizmet şartlarında yer alan bilgilere göre Lisa AI, İstanbul merkezli Convert Yazılım Limited Şirketi'ne ait. Ticaret Sicil'de yer alan bilgilere göre Convert Yazılım Limited Şirketi Mayıs 2022'de kuruldu.
Johansson'ın avukatı Kevin Yorn yaptığı açıklamada bu gibi durumları çok ciddiye aldıklarını vurguladı. Uluslararası düzeyde gerçekleşmesi beklenen davanın odağı, yapay zeka katmanı olabilir. Bu da ilk etapta hızlı ve kolay bir sonuca kavuşulmayacağını bizlere gösteriyor.
Deepfake konusunda yasal örnekler
Yasalar çerçevesinde konuya baktığımızda, ABD'deki politikacıların Deepfake içeriklerine yönelik düzenlemeler çıkarma konusuna sıcak baktığını söylemek mümkün. Ayrıca Hindistan'daki örnekler Deepfake aleyhine çıkan kararların giderek arttığını göstermekte.
Öte yandan Japonya'da 2023 başlarında alınan kararlar, söz konusu yapay zeka ve telif hakları olduğunda, telif hakları yasalarının çok da önceliklendirilmediğini gözler önüne seriyor. Bu bağlamda Japonya'daki regülatörler, bir yapay zeka sistemini eğitmek için telif hakkıyla korunan eserlerin kullanılmasının telif hakkı yasalarını ihlal etmediğini açıkladı. Türkiye'de yapay zeka odağında yasaların henüz pek de hayat bulmadığını düşünürsek, davanın seyrini kestirmenin zor olduğunu söyleyebiliriz.
Bu arada Lisa AI'ın tartışmalı Twitter reklamını gönüllü olarak kaldırdığını da belirtelim. Bu hamlede Scarlett Johansson'ın avukatlarının şirkete ulaşmasının bir etkisi de söz konusu olabilir. Hem Lisa AI'ın ana şirketi, hem de Scarlett Johansson, yasal olarak gri bir bölgede hareket etmekte. Bu anlamda dava, reklam içeriğinin yayınlandığı X'i de kapsayabilir.
Görsel Kaynak: Deposit Photos
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap