Elon Musk'ın 44 milyar dolara satın aldığı X'in değerlemesi, 19 milyar dolara düştü

19 milyar dolarlık değerleme, Elon Musk'ın şirketi satın aldığı 44 milyar dolarlık satın alma bedelinin yaklaşık yüzde 55 altında.
Elon Musk'ın 44 milyar dolara satın aldığı X'in değerlemesi, 19 milyar dolara düştü

Twitter'ı 44 milyon dolara satın alan Elon Musk, platformun günümüzdeki değerinin 19 milyar dolar olduğunu düşünüyor. Şirket içinde paylaşılan belgelere göre, bu hafta X çalışanlarına 19 milyar dolar ya da hisse başına 45 dolar değerleme üzerinden hisse senedi birimi (RSU) verildi. 

Bahsi geçen 19 milyar dolar, Elon Musk'ın şirketi satın aldığı 44 milyar dolarlık satın alma bedelinin yaklaşık yüzde 55 altında. Belgelerde yer alan bilgilere göre hisse başına adil piyasa değeri, geçerli vergi kurallarına uygun bir şekilde bir dizi faktöre dayalı olarak Yönetim Kurulu tarafından belirlendi. Bu noktada Elon Musk'ın X'in yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığını ve resmi bir kurul oluşturmadığını hatırlatalım. 

Hatırlarsanız 2023'ün Mart ayında Elon Musk, Twitter çalışanlara gönderdiği bir e-posta ile hisse senedi ödemelerini yaklaşık 20 milyar dolar değerleme üzerinden yapacaklarını açıklamıştı. Bu belirtilen değerlemenin, 44 milyar doların altında kalması dikkatleri üzerine çekmişti. Görünen o ki; şirketin değerlemesi düşüş göstermeyi sürdürüyor. 

X'in değerlemesi neden düşüş gösteriyor

Peki, X'in değerlemesi neden düşüş gösteriyor? Elon Musk'ın satın almasının ardından Twitter ya da yeni adıyla X, özel şirket statüsüne kavuştu. Özel şirketler, çalışanlarına, hisse senedi benzeri ödeme seçenekleri sunduğunda, ABD'nin milli gelirler idaresi, şirketlere 409A değerlemesini kullanmalarını önermekte. 409A, bir şirketin değerinin ne kadar olduğuna dair bağımsız bir değerlendirme yöntemi. Ancak bu yöntem ile ortaya çıkarılan değerlemeler, bir VC yatırımı esnasında çıkarılan bir değerlemeden daha temkinli ya da düşük olma eğiliminde. Paylaşılan bilgiler, bizlere yeni bir 409A değerlendirmesinden sonra şirketlerin değerlemelerinin düşürüldüğünü görmenin yaygın olduğunu gösteriyor. Bu anlamda geçen yıl Stripe'ın değerlemesinin yüzde 28, Instacart'ın değerlemesinin ise yüzde 38 oranında düştüğü belirtiliyor. Yine de yaklaşık yüzde 55 düşüş, şirket için endişe verici. 

Ayrıca 409A değerlemesi hisse senedi opsiyonları için vergi matrahını da belirliyor. Böyle bakıldığında 19 milyar dolarlık bir değerlemede, X çalışanları opsiyonları kullanırken 40 milyar dolarlık bir değerlemeye göre daha az vergi ödüyor. 

Öte yandan 19 milyar dolarlık değerleme çalışanlar için olumlu sonuçlar doğursa da; X için aynı şeyi söylemek pek de mümkün değil. Şirketin önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığı süper uygulama vizyonunun, değerlemesini nasıl etkileyeceğini hep beraber izleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.