Elon Musk'ın satın almasını takip eden 1 yılda X'in trafiği ve aylık kullanıcı sayısı düştü

Eylül ayında twitter.com'un küresel web trafiği yıldan yıla yüzde 14 düşüş gösterirken, ABD'de Eylül ayı trafiği yüzde 19 azaldı.
Elon Musk'ın satın almasını takip eden 1 yılda X'in trafiği ve aylık kullanıcı sayısı düştü

Analiz şirketi Similarweb, paylaştığı bir araştırma ile Elon Musk'ın satın almasını takip eden 1 yılda Twitter'ın (yeni adıyla X'in) trafiği ve aylık kullanıcı sayısı da dahil olmak üzere neredeyse her metrikte düşüş gösterdiğini açıkladı. Similarweb, Elon Musk'ın profilindeki trafiğin, X'e dair bulabildikleri tek pozitif metrik olduğunu ifade ediyor.

Similarweb tarafından paylaşılan bilgilere göre; eylül ayında twitter.com'un küresel web trafiği yıldan yıla yüzde 14 düşüş gösterdi.

Reklamverenler için bir portal olan ads.twitter.com'un trafiği ise yüzde 16.5 düştü. Reklamveren tarafındaki düşüş, aslında bir süredir beklenmekteydi. Hatırlarsanız, dijital pazarlamacıların yalnızca yüzde 23'ünün önümüzdeki 12 ay içinde X'e yatırım yapacağını sizlerle paylaşmıştık

Twitter.com'un web trafiğinin neredeyse çeyreğini temsil eden ABD'de eylül ayı trafiği yüzde 19 düştü. Şirket, bu metrik kapsamında diğer ülkelerde de benzer bir düşüş ile karşı karşıya. Bu bağlamda Birleşik Krallık'ta yüzde 11.6, Fransa'da yüzde 13.4, Almanya'da yüzde 17.9 ve Avustralya'da yüzde 17.8 düşüş görmekteyiz.  

Platformun mobil sürümü de web sürümüne yakın bir performans göstermekte. ABD'de iOS ve Android için aylık aktif kullanıcı sayısı bir araya getirildiğinde yıldan yıla yüzde 17.8 düşüş görülmekte. Dünya çapında Android kullanımı ise yüzde 14.8 düşmüş durumda. 

Eylül ayında görülen veriler, aslında uzun dönemli bir trendin devamı niteliğinde 2023'ün ilk 9 ayı ile 2022'nin aynı dönemine bakıldığında twitter.com trafiğinin ABD'de yıldan yılda yüzde 11.6 düştüğü, dünyada ise yüzde 7 düştüğü görülmekte. Buna ek olarak aynı dönemde ABD'de mobil uygulama kullanımı yüzde 12.8 düştü. 

Öte yandan Elon Musk'ın profilinin ve gönderilerinin aldığı trafik Eylül ayında yıldan yıla yüzde 96 arttı. Elon Musk'ın profiline gelen trafik konusunda ne kadar hassas olduğunu sizlere aktarmıştık. Öyle ki; Elon Musk, kendisine Twitter'daki popülerliğinin azaldığını gösteren mühendisi işten kovmuştu

Bu arada paylaşılan veriler düşüş trendinin yalnızca X'e özgü olmadığını gösteriyor. Similarweb'in takip ettiği ilk 100 sosyal ağ ve topluluğun trafiği Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 3,7 oranında azaldı. Buna rağmen, TikTok'un eylül ayında küresel web trafiğinin yüzde 22.8 artış göstermesi, akıntıya karşı yüzmenin de mümkün olduğunu gözler önüne seriyor. 

Daha önce X'in haber bağlantılarından başlıkları kaldırmayı test ettiğini sizlere aktarmıştık. Yakın zamanda X, paylaşılan bağlantılardan başlıkları ve snippetleri kaldırmaya başladı. Ayrıca  X'in, platformunda kullanılan t.co bağlantı kısaltıcısını Instagram, Facebook, Threads, Substack ve New York Times gibi kurumlara yönlendirilen trafiği yavaşlatmak için kullandığı ortaya çıkmıştı. Bu ve bu gibi değişiklikler, yayıncıların Twitter'dan aldığı trafiğin ciddi seviyede düşmesine yol açtı. Similarweb'in paylaştığı bilgilere göre; bundan 3 yıl önce New York Times'ın websitesi nytimes.com toplam trafiğinin yüzde 3 ila yüzde 4'ünden fazlasını twitter.com yönlendirmelerinden alırken, geçtiğimiz aylarda bu metrik, yüzde 1'in altına düştü. 

Tüm bu verilere rağmen twitter.com, en fazla trafik alan sosyal ağlar ve çevrimiçi topluluklar arasında ilk 3'e giriyor. 

Konu hakkında daha detaylı bir okuma için Similarweb'in araştırmasını incelemenizde fayda var. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.