Pdmechanics, Karacasu Tekstil'den 1 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı

Endüstriyel tesislerin üretim makinelerindeki arızaları yapay zeka ile erken teşhis eden Pdmechanics, Karacasu Tekstil'den 1 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı.
Pdmechanics, Karacasu Tekstil'den 1 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı

Endüstriyel tesislerin üretim makinelerindeki arızaları yapay zeka ile erken teşhis eden yerli girişim Pdmechanics'i daha önce sizlere detaylı bir şekilde aktarmıştık. Pdmechanics, şimdi de Kahramanmaraş merkezli Karacasu Tekstil'den 1 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı. Kurum ve girişim iş birliği açısından dikkat çeken bu yatırımla iki şirket, sürdürülebilirlik vizyonlarını paylaşıyor. 

Sürdürülebilirlik, günümüzde sanayide ve toplumda giderek artan bir öneme sahip. Bu kavram, doğal kaynakların sınırlı olduğu ve çevresel sorunların arttığı bir dünyada, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla işletmelerin ve toplumların sorumluluğunu vurguluyor. Sürdürülebilir iş uygulamaları ise enerji verimliliği, kaynakların etkin kullanımı, çevre koruma, sosyal sorumluluk ve ekonomik kalkınma gibi birçok farklı boyutta etkili.

1996 yılında Kahramanmaraş’ta kurulan Karacasu Tekstil, sürdürülebilirlik ilkesi ile tekstil teknolojisinde çözümler sunuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen Ar-Ge Merkezi Lisansı’nı alan iplik üreticilerinden biri olan Karacasu, kullandığı hammaddeden üretim tesisi altyapısına kadar bütün süreçlerinde verimliliği ön planda tutuyor.

Sanayide sürdürülebilirlik

Sanayide sürdürülebilirlik yolculuğunun önemli duraklarından biri dijital dönüşüm. Endüstri 4.0 ile yaygınlaşan nesnelerin interneti (IoT) teknolojileri sayesinde üretimde görevli ekipmanlardan veri toplamaya yönelik çözümler gelişti ve bu çözümler kestirimci bakıma yönelik uygulamaların yaygınlaşmasına olanak tanıdı. Tesiste uygulanan verimli bir kestirimci bakım uygulaması ise üretimde artış, ekipman ömründe uzama, işletme maliyetlerinde tasarruf ve daha düşük karbon emisyonu sağlıyor. Plansız üretim duruşlarının dünya genelinde yaklaşık 1 trilyon dolar tutarında yıllık maliyet yarattığı günümüzde tesislerin verimliliği artırmaları kritik bir konu, fakat başarıya giden yol elde edilen verinin doğru anlamlandırılmasından geçiyor.

Pdmechanics bu noktada endüstriye çözüm üreten kestirimci bakım odaklı bir veri analitiği girişimi olarak faaliyet gösteriyor. Makine öğrenmesi tabanlı kestirimci bakım web platformu ile üretimde görevli ekipmanların verisini analiz ederek ekipmana özel anomali tespitlerinde bulunan girişim, kullanıcılara ekipmanların durumunu risk skoru olarak bildiriyor. Amaç gelişen sorunları bakım ekiplerine geleneksel bakım yöntemlerine göre daha erken ve daha isabetli bir şekilde bildirerek operasyonel verimliliği artırmak ve tesis içinde ölçeklenebilir bir kestirimci bakım uygulamasına imkan tanımak.

Karacasu Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Burak Orhan Arifioğlu yatırım kararını değerlendirirken şunları söyledi: "Karacasu Tekstil olarak, daha az su, daha az zararlı kimyasallar ve daha az enerji tüketen süreçlerden geçen ürünler üretmek için kararlıyız. Bu noktada Pdmechanics'in kestirimci bakım çözümü sürdürülebilir bir sanayi üretimi hedefimizle oldukça uyumlu. Genel olarak sanayinin daha verimli üretimine destek olan bu çözüme yatırım kararımızdan ve gelecek iş birliğimizden ötürü mutluyuz. Aldığımız yatırım kararı, teknolojik tabanlı yatırımlarla çevresel sürdürülebilme hedeflerimize ulaşmayı destekleyen nitelikte."

Pdmechanics kurucusu Can Uslu iş birliğinin önemini şu şekilde vurguluyor: "Pdmechanics olarak hedefimiz endüstriyel tesislerin verimliliğini artırmaya yönelik makine öğrenmesi tabanlı veri analiz çözümleri sunmak. Bu noktada sanayi içindeki hedef müşteri kitlemizin aynı zamanda yatırımcımız olması stratejik olarak bizim için çok kıymetli. Türkiye’de tekstil sektörünün öncülerinden Karacasu Tekstil ile yaptığımız bu iş birliği için çok mutluyuz. Bu yatırım ve iş birliği ile sektörün ihtiyaçlarına yönelik özel çözümler geliştirme imkanımız olacak."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.