Endüstriyel tesislerin üretim makinelerindeki arızaları yapay zeka ile erken teşhis eden yerli girişim: Pdmechanics

Pdmechanics, endüstriyel tesislerin üretim makinelerinde gelişen arızaları yapay zekâ destekli platformunda erken teşhis ederek plansız üretim duruşlarını azaltan kestirimci bakım SaaS girişimi olarak faaliyet gösteriyor.
Endüstriyel tesislerin üretim makinelerindeki arızaları yapay zeka ile erken teşhis eden yerli girişim: Pdmechanics

Pdmechanics, endüstriyel tesislerin üretim makinelerinde gelişen arızaları yapay zekâ destekli platformunda erken teşhis ederek plansız üretim duruşlarını azaltan kestirimci bakım SaaS girişimi olarak faaliyet gösteriyor. Girişimin bizimle paylaştığı bilgilere göre plansız üretim duruşlarının dünya genelindeki maliyeti çok büyük, yıllık yaklaşık 1 trilyon dolar. Geleneksel periyodik bakım yöntemleri üretimde görevli makineler için yeterli güvenilirlik sağlamıyor. Makineden toplanan verilerin analizi ile gelişen arızaların erken aşamada tespit edildiği kestirimci bakım uygulamaları için ise veri analitiği kabiliyeti gerekli.

Endüstriyel tesislere web platformu üzerinden online veri analizi ile erken arıza teşhis çözümü sağlıyor

Veri analitiği kabiliyeti endüstride eksikliği oldukça hissedilen bir konu. Bu noktada Pdmechanics, endüstriyel tesislere web platformu üzerinden online veri analizi ile erken arıza teşhis çözümü sağlıyor. Bu da tesislere plansız duruşların azaldığı, makine ömürlerinin uzadığı ve işletme maliyetlerinin düştüğü daha verimli bir üretim ortamı sunuyor. 2022 yılı başında KWORKS Ön Hızlandırma girişimi olarak kabul alan girişim, programı başarılı şekilde tamamladık, şu anda da KWORKS bünyesinde 2023 Hızlandırma programında devam ediyor.

Pdmechanics kurucusu Can Uslu

Dört kişilik çekirdek bir ekip tarafından yönetilen Pdmechanics, makine mühendisi Can Uslu tarafından 2021 yılının sonunda kuruldu. İstanbul Atatürk Fen Lisesi ve Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği eğitiminden sonra iş hayatına Ford Otosan Ar-Ge departmanında başlayan Uslu, sonrasında da endüstriyel tesis işletmeciliği ve bakım sektöründe altı sene çalıştı. Tesislerin bakım süreçlerinde yaşadığı problemleri ve mevcut çözümlerdeki eksiklikleri yakından gözlemledikten sonra da Pdmechanics’i kurmaya karar verdi.

Pdmechanics'in web platformu, ekibin kendisi tarafından oluşturuldu. Makine durum takibi için sensörlerden toplanması gereken veriler, bu verilerin analizi ve sonuçta müşterilerin zorlanmadan kullanacağı arayüzleri geliştirme konularında çalışmalar yapıldı. Tecrübeler sayesinde ilk ürün beş aylık bir süre içinde devreye alındı. Ekip, sistemleri düzenli olarak geliştiriyor.

2023 itibariyle, Teknopark İstanbul bünyesindeki derin teknoloji girişimlere yönelik Küp Kuluçka merkezinde de faaliyetlerimize başlayan Pdmechanics, yapay zekâ destekli kestirimci bakım web platformu Ar-Ge projesini yürütüyor.

İlk projesini yurt dışında gerçekleştirdi

İlk projesini yurt dışında gerçekleştiren girişim, Irak’ta bir su iletim tesisinde bulunan kritik pompaları İstanbul’dan online takip edip arızaları erken teşhis ederek yıllık yüzde 140’lık bir yatırım getirisi sağladı. Her ölçekteki tesise hizmet verebiliyor, ayrıca Türkiye’nin en büyük 100 sanayi tesisi içinden müşteri kazanmaya başladı.

Pdmechanics'i rakiplerinden ayıran özellikler

Kestirimci bakıma yönelik geleneksel çözümlerde tesislerin yüksek maliyetlerle sensör ve paket yazılım yatırımı yapmaları yürüttükleri bakım programlarından verim almaları için yeterli olmuyor. Yapılan yatırımlara ilaveten toplanan verileri analiz edip çıktı sağlayacak uzman bir ekip ve yapılanma gerekiyor. Pdmechanics, web platformu üzerinden sunduğu arıza teşhis hizmeti iş modeli ile aslında tesislere bu veri analitiği çözümünü sunmuş ve verimli bir kestirimci bakım programı yürütmelerine olanak sağlamış oluyor. Teknoloji olarak ise asıl önemli noktası makine öğrenmesi. Makineye özel otomatik belirlenen uyarı kriterleri ile tesis geneline ölçeklenebilir çözümler sağlayabiliyor. Arka planda gerçekleştirilen derin analizlerin çıktılarını kullanıcıya basit bir şekilde sunuyor. Geliştirdiği sensör, agnostik web platformu ile de farklı tip sensörlerden ve veri kaynaklarından veri alıp işleyebiliyor ki bu da değişken üretim koşullarına sahip tesisler için bir gereklilik.

Pdmechanics, kurumsal sanayi tesisleri ve melek yatırımcıların oluşturacağı ilk yatırım turunu 2023 yılı içinde tamamlamayı hedefliyor. Girişimin, tesislere minimum seviyede bir ilk yatırım maliyeti oluşturan ve takip edilen makine başına ücretlendirme yapan bir gelir modeli bulunuyor.

Ekibin hedefi Pdmechanics’i üretimde görevli binlerce makinenin takibinin yapıldığı merkezi bir platform haline getirmek. Girişim, endüstriyel veri analitiği çözümümüzü odak noktası olarak koruyup öncelikle Türkiye ve Avrupa pazarında faaliyetlerini büyüterek sürdürmeyi hedefliyor. Sürekli üretim sürecine sahip belirli odak sektörlere yoğunlaşmayı ve makine imalatçıları ile iş birliklerini kritik önemde görüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.