Ya trend devam etmezse: Pandemiden sonra kaybedenler

Pandemi döneminde bazı sektörlere olan talep, o sektörlerdeki şirketlerin büyümesini sağladı. Ancak pandemi bitince bu şirketlerin bazıları "kaybeden sınıfı"na düştü.
Ya trend devam etmezse: Pandemiden sonra kaybedenler

Covid-19 pandemisi, birçok şirket için karmaşık ve değişken bir etki yarattı. Pandeminin başlangıcında, bazı sektörler ve şirketler, bu olağanüstü dönemde fayda sağlayabilecek pek çok fırsat buldular. Zira pandemi sürecinde birçok sektöre talep arttı.

Özellikle online eğitim platformları, video konferans hizmetleri ve evde çalışma ekipmanları gibi alanlarda talep patlaması yaşandığını söylemek mümkün. İnsanlar evden çalışma düzenine geçiş yaparken, iletişim ve uzaktan çalışma araçlarına olan ihtiyaç arttı. Bu da bu sektörlerdeki şirketler için büyüme ve karlılık fırsatları doğurdu.

Ancak bu yükselişlerin bazılarının, pandemi koşullarının sona ermesiyle birlikte geçici olduğunu anladık. Salgının kontrol altına alınması ve normalleşme sürecinin başlaması, bazı sektörlerde talep düşüşüne neden oldu. Örneğin, online eğitim platformlarına olan talep, okulların ve üniversitelerin fiziksel olarak açılmasıyla; video konferans hizmetlerindeki yoğun talep ise işletmelerin fiziksel ofislere geri dönmesiyle bir miktar azaldı. Bu durum, bazı şirketlerin gelirlerinde dalgalanmalara neden oldu.

Salgın sırasında hızla büyüyen bazı şirketler, pazarda daha fazla oyuncuyla rekabet etmek zorunda kaldı. Bu durum, rekabetin daha yoğun hale gelmesine ve fiyat savaşlarına yol açtı, ayrıca kar marjlarını da daralttı. Hatta aynı sektördeki birçok şirket, müşteri sadakatini kazanmak için daha fazla çaba sarf etmek zorunda kaldı.

Sonuç olarak, Covid-19 pandemisi, iş dünyasını büyük ölçüde etkiledi. Şirketlerin uyum sağlamak ve değişen pazar koşullarına tepki vermek zorunda kaldığı bir dönemi başlattı.

Bu dönemde bazı şirketler büyüme fırsatları bulurken, diğerleri ise zorlu rekabet ve talep dalgalanmalarıyla başa çıkmak zorunda kaldı. 

Gelin, pandemi döneminde büyüyen, ancak daha sonra bu büyümesini devam ettiremeyen şirketlere göz atalım.

Sanal etkinlik ve konferans platformu: Hopin 

Geçen ağustos ayında sanal etkinlik ve konferans platformu Hopin, events (etkinlikler) ve session (katılım) birimlerini RingCentral'a sattığı haberi gündeme geldi. Finansal değeri açıklanmayan anlaşmayla bu birimler RingCentral'ın video çözümleri bölümüne ekleneceği, RingCentral Events ve RingCentral Sessions olarak yeniden markalanacağı söylenmişti.

Hopin, bu anlaşma ile RingCentral'ın stratejik bir ortağı haline geldi. Şirketin, canlı yayın yapma, video barındırma ve topluluk oluşturma gibi faaliyetlerine bağımsız devam edeceği belirtilirken; satış sonrası şirketin kurucusu Johnny Boufarhat'un CEO'luk görevini Badri Rajasekar'a devredeceği açıklandı.

Çünkü yukarıda da belirtildiği gibi pandemi, birçok şirketi etkileyen ve iş dünyasında bazı değişikliklere yol açan olağanüstü bir durumdu. Özellikle etkinlikler, konferanslar ve toplantılar gibi toplu etkinliklerin fiziksel olarak gerçekleştirilmesinin sınırlanması veya tamamen durdurulması, sanal etkinlik ve konferans platformlarının talep ve önemi açısından büyük bir artışa neden oldu. Ancak, pandeminin etkilerinin azalması ve rekabetin artması nedeniyle bu tür platformlar arasında büyük bir rekabet oluştu.

Etkinlik yönetim yazılım sağlayıcısı: EventMobi

Bu bağlamda aynı ay, etkinlik yönetim yazılım sağlayıcısı EventMobi, online etkinlik platformu Run The Worldsatın aldı. Amacı, sektördeki konumunu güçlendirmek idi. Covid-19 pandemisi sırasında fiziksel etkinliklere kısıtlamalar getirilmesiyle büyük ilgi gören Run The World, önemli yatırımlar aldı ve birçok etkinlik düzenledi. Ancak, pandeminin etkilerinin azalması ve rekabetin artması, bu tür platformların rekabetçi bir ortamda faaliyet göstermesini zorlaştırdı.

Pakistan'ın Uber'i Airlift de etkilendi

2019 yılında Usman Gul, Ahmed Ayub ve Meher Farrukh tarafından kurulan Airlift, Pakistan'ın Uber benzeri bir toplu taşıma hizmeti sunuyordu. Ancak pandemi sırasında şirket, evde kalan milyonlarca kişinin ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için hızlı teslimat hizmeti yapan bir şirkete dönüşmek zorunda kaldı.

Bu dönüşüm, şirketin kısa vadeli başarısını getirdi ve tek bir yatırım turunda 85 milyon dolar yatırım almasını sağladı. Ancak iki yıl sonra, Airlift başka bir ekonomik değişimle karşı karşıya kaldı. Temmuz ayında şirket, küresel ekonomik durgunluk nedeniyle kapanacağını duyurdu. 

Edtech girişimi: Udayy

Hindistan merkezli eğitim girişimi Udayy, geçen yıl faaliyetlerini sonlandırdı. 2020 yılında Saumya Yadav, Maharak Garg ve Karan Varshney tarafından kurulan Udayy, ilkokuldan 12. sınıfa kadar çocuklara İngilizce ve matematik dersleri sunuyordu.

Ancak şirket, ülkede okulların yeniden açılmasıyla yeni kullanıcı edinme maliyetlerinin artması ve müşteri sadakatinin düşük olması gibi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bu sorunlar, kurucuların Nisan ayında şirketi kapatma kararı almasına yol açtı. Udayy, bugüne kadar Alpha Wave Incubation, Info Edge Ventures, Norwest Venture Partners, Kunal Shah gibi yatırımcılardan 13.5 milyon dolar topladı.

Canlı yayın deneyimi sunan Mandolin

ABD merkezli Mandolin, Covid-19 pandemisi sırasında canlı etkinliklerin durmasının ardından canlı konser deneyimini dijital platformda sunarak başladı. Özellikle pandemi sırasında canlı etkinliklerin kısıtlandığı dönemde, Mandolin, sanatçılar, mekanlar ve müzikseverler için çeşitli seçenekler sunarak canlı deneyimleri dijital ortama taşımaya odaklanmıştı.

Ancak pandemi kısıtlamalarının hafiflemesi ve yüz yüze konserlerin tekrar başlamasıyla, canlı etkinliklerin dijitalleştirilmesi gerekliliği azalmış olabilir. Bu, Mandolin'in iş modelini ve rekabet durumunu etkiledi. Bu nedenle 4 yatırım turunda 22 milyon dolar yatırım alan şirket, bu sene kapandı. 

Bir diğer edtech DUX da kapandı

Hindistan merkezli DUX, K-12 yani ilköğretim ve ortaöğretim seviyesindeki öğrencilere yönelik okul müfredatına dayalı online dersler sunuyordu. Özellikle pandemi döneminde, çevrimiçi eğitim ihtiyacı arttığı için bu tür edtech platformları önem kazanmıştı.

DUX, çevrim içi derslerle öğrencilere eğitim sağlama amacı taşıyordu ve pandemi sırasında 15 binden fazla öğrenciye hizmet verdi. Ancak pandeminin etkisini azaltmasıyla finansal zorluklar karşılaştı. Operasyonel anlamda sıkıntı yaşadı. Geçen Mart ayında kapandığını duyurdu. 

Dijital süpermarket: Oja

Londra merkezli dijital süpermarket girişimi Oja, etnik ve dünya mutfağına odaklanıyordu. Oja, çeşitli etnik mutfaklara ait ürünleri hızlı ve çevre dostu bir şekilde Londra'daki müşterilere ulaştırmayı amaçlıyordu. Girişim, özellikle Afrika, Karayip, Somali, Kuzey ve Doğu Afrika ve diğer kültürlerden gelen ürünleri sunuyordu. Ayrıca, Helal ürünler ve güzellik/kuaför ürünleri gibi farklı ürün kategorilerini de sunmaya başlamıştı. Şirket, bu sene kapanma kararı aldı. 

Oja gibi platformlar, Covid-19 pandemisi sırasında büyüme yaşamış ve artan taleple karşılaştı. Pandemi, birçok insanın çevrimiçi market alışverişine yönelmesine ve gıda teslimatına daha fazla güvenmesine neden oldu. Çünkü evden çıkışlar sınırlıydı ve insanlar fiziksel mağazalardan alışveriş yapma konusunda endişeler taşıyordu. Pandemi sonrası dönemde, rekabetin artması ve diğer pazar dinamiklerinin etkisiyle bazı girişimler sorunlar yaşadı. Oja da bunlardan biri oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.