Sanayi ve girişim iş birliklerine aslında uzunca bir süredir aşinayız. Hatta daha önce Politikod'da 2024-2026 Orta Vadeli Plan'ı konuşmuş ve kurumların girişim yatırımlarının detaylarına değinmiştik. İki tarafa da fayda sağlayan bu ortak çalışmalar artık VC tarafına da yansımış durumda. Bunun da tıpkı girişimcilik ekosisteminde olduğu gibi farklı faydaları bulunuyor. Gelin, biraz bu faydalar üzerine konuşalım.
VC (Risk Sermayesi) şirketleri, genellikle yeni ve büyüme potansiyeli olan girişimlere yatırım yapıyor. Bu şirketler, finansman sağlama konusunda deneyimli oldukları gibi girişimlere stratejik rehberlik ve ağ sağlıyor. Sanayi şirketleri ise genellikle büyük ölçekli, köklü ve sektöre özgü uzmanlığa sahip şirketler ve bu şirketler de teknik bilgi, pazarlama ve dağıtım ağları gibi kaynaklarıyla girişimlere destek olabiliyorlar. VC ve sanayi iş birlikleri, birçok farklı şekilde gerçekleşebiliyor.
Örneğin, VC şirketi, portföyündeki bir girişimi sanayi şirketiyle tanıştırabilirken ve onların pazarlama ve dağıtım ağlarından yararlanmalarına yardımcı oluyor. Sanayi şirketi, girişimlere ürün geliştirme veya operasyonel süreçler konusunda rehberlik edebiliyor. Özetle bu birliktelikler ile finansman, pazarlama ve dağıtım ağları, uzmanlık, rehberlik, inovasyon ve çeşitli iş birlikleri konusunda daha hızlı adımlar atılabiliyor; bu da iki tarafın ve hatta girişimlerin de kazandığı bir model haline dönüşüyor.
Şimdi ülkemizin önemli sanayi gruplarından Akkök Holding, yine ülkemizde yatırımlarını yakından takip ettiğimiz 212 ile bir iş birliği yaptı ve bu kapsamda derin teknoloji fonu 212 Next'i kurdu.
Aslında 212'nin benzer iş birliklerine de aşinayız. Her ne kadar GSYF olsa da şirket daha önce Neo Portföy ile Simya GSYF'yi kurmuştu.
212 Next ile hedeflenen malzeme teknolojilerini odağına alan girişimler
212 Next ile özellikle hedeflenen malzeme teknolojilerini odağına alan girişimler olacak. Bu noktada "nedir bu malzeme teknolojileri?" sorusu muhakkak birçok kişinin aklını kurcalıyordur. Hemen cevaplayalım; malzeme teknolojileri, özünde malzemelerin özelliklerini ve performansını geliştirmek için tasarlanan ve uygulanan bir dizi yöntem ve süreçleri kapsayan bir disiplin. Mühendislik, bilim ve teknoloji alanlarında kullanılan malzemelerin üretiminden, işlenmesine, karakterizasyonuna ve uygulamalarına kadar birçok aşamayı içeren malzeme teknolojileri, özellikle otomotiv, havacılık, enerji, elektronik, tıp, inşaat ve daha birçok endüstriyel sektörde yaygın olarak kullanılıyor.
İşte 212 Next aslında tam olarak burada devreye giriyor. Zira bu fon ileri malzemeler ve yenilikçi derin teknoloji girişimlerine odaklanacak. İleri malzemeler, enerjiden otomotive, biyomedikalden inşaata kadar çeşitli sektörlerde karşımıza çıkıyor ve aynı zamanda atık ve enerji tüketimini en aza indiren temiz, verimli çözümler sunuyor.
Şu anda fonun büyüklüğü 17 milyon dolar ve önümüzdeki birkaç sene içinde fonun büyüklüğünün 30 milyon dolara kadar ulaşabileceği tahmin ediliyor. Fon Lüksemburg merkezli olduğu için odak da bilhassa yurt dışı olacak.
Sonuç olarak Akkök Holding ve 212'nin bir iş birliğine giderek böyle bir fon oluşturması, özellikle sürdürülebilirliğin önem kazandığı günümüzde kayda değer bir gelişme. 212 Next ile hangi şirketlere yatırım yapılacağını ise ilerleyen dönemde hep birlikte göreceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap