Startupfon, Girişim Sermayesi Fonları ile yatırım yaptığı girişimleri startupfon.com platformu üzerinden ortak yatırım yapmak isteyen yatırımcılarla buluşturabilmek için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından verilen Kitle Fonlama Lisansı'nı aldı. Böylece kurum, girişimlere yönelik yatırım fırsatlarını artırmış olacak.
Startupfon, bu lisans ile özellikle ekosisteme yeni katılan bireysel ve kurumsal yatırımcılara, platform üzerinden girişimlere ortak yatırımcı (co-investor) olma imkânı tanıyor. Aynı şekilde yatırımcılar, girişim sermayesi fonlarına katılmadan bu kurumların yatırım yaptığı girişimlerde yatırımcı olabiliyor.
Bununla birlikte yatırımcılara yatırım fırsatlarına erişim, girişimcilerin değerlendirilmesi, yatırım şartları müzakeresi, değerleme ve portföy yönetimi gibi tüm süreçleri kolayca yönetme olanağı sunulmakta.
Startupfon'un Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Yatırımcıların karşılaştığı en büyük sorunları çözmek için odaklandık ve yatırımcılarımıza yatırım süreçlerini kolaylaştırma taahhüdünde bulunuyoruz. Yatırımcılarımız, platformumuz aracılığıyla yatırım yaptıkları girişimlerin performansını da takip edebilecekler."
Çıracı, dünyada Angellist, OurCrowd gibi ortak yatırım platformlarının başarılı şekilde yürüttüğü yatırımlara benzer bir modelin Türkiye ekosistemindeki yatırımcıların sorunlarına çözüm bulabileceği fikri ile yola çıktıklarını belirtti.
“Dünya genelinde başarılı yatırımlara imza atan platformlar, Türkiye'de benzer bir modelin gerekliliğine işaret ediyor. Minimum yatırım tutarı 50.000 TL olarak belirlenen platformumuz, yatırımcılarına fon süzgecinden geçmiş girişimlerin due diligence, değerleme ve yatırım şartlarına erişim gibi önemli avantajlar sunacak."
Çıracı, Startupfon'un hedeflerini de paylaştı. Paylaşılan bilgilere göre; Startupfon, girişim sermayesi fonları ile önümüzdeki 5 yıl içinde, Türkiye'nin dört bir yanından gelen 100’den fazla girişime yatırım yapmayı planlıyor. Kurum, yatırım yapacağı teknoloji girişimlerinin yenilikçi, sürdürülebilir teknolojilere sahip olma ve uluslararası pazarlara teknoloji ihraç edebilme potansiyeli gibi özelliklerine dikkat ediyor. Çıracı açıklamasında girişimlere sunulan destekleri de aktardı:
"Büyüme potansiyeline sahip erken aşama girişimlerine uluslararası network, iş geliştirme, takım oluşturma, kriz yönetimi gibi konularda destek vererek bu girişimlerin yeni istihdam alanları yaratmasına ve teknoloji ihraç eden firmalara dönüşmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz"
Paylaşılan bilgilere göre; şimdiye kadar Startupfon.com platformuna Lüksemburg, Almanya, ABD gibi ülkelerden ve 41 farklı şehirden 2 bin 600 potansiyel yatırımcı kaydoldu. Bu yatırımcıların yüzde 76'sı daha önce yatırım deneyimi olmayan yatırımcılardan oluşuyor.
Startupfon, 2021 yılında kurulan ilk fonu ile 15 farklı girişime yatırım yaptı. Bu yatırımlar arasında Colendi, Kunduz, Neol, EasyCep, Buy Buddy, Fortune Mine Games gibi tanınmış girişimler yer almakta.
Ayrıca Startupfon Tohum GSYF de, Arz Portföy ortaklığı ile yakın zamanda Türkiye merkezli erken aşama girişimlerine yatırım yapmaya başlayacak. Her iki fonun da yatırım kararı aldığı projeler, platform üzerinden online yatırımcılara açılacak. Profesyonel fon yöneticileri tarafından birçok girişim arasından titizlikle seçilen, due diligence, değerleme ve sözleşme müzakerelerinin tamamlandığı girişimler, fon liderliğinde diğer yatırımcılarla paylaşılacak ve yatırımcılar girişimlere ortak yatırım yapma fırsatı elde edecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap