OpenAI, 90 milyar dolara varan değerleme ile hisse satışını araştırıyor

OpenAI'ın ek sermaye toplamak için yeni hisseler çıkarması yerine, çalışanların mevcut hisselerini satmalarına izin vereceği tahmin ediliyor.
OpenAI, 90 milyar dolara varan değerleme ile hisse satışını araştırıyor

OpenAI'ın yatırımcılarla, bu yılın başındaki değerinin yaklaşık üç katına çıkarak 80 milyar ila 90 milyar dolar arasında bir değere sahip olacak bir hisse satışı hakkında konuştuğu bildiriliyor. 

The Wall Street Journal'ın haberine göre, şirketin ek sermaye toplamak için yeni hisseler çıkarması yerine çalışanların mevcut hisselerini satmalarına izin vereceği tahmin ediliyor. Görüşmelere aşina olan kişiler, OpenAI'ın yatırımcılara bu yıl 1 milyar dolar ve 2024'te milyarlarca dolar gelire ulaşmayı beklediğini söyleyerek anlaşmayı sunmaya başladığını iddia ediyor. Aslında geçmişe bakıldığında 1 milyar dolar, ağustos ayında şirket içinden isimlerin de yer aldığı bir raporla uyumlu. Zira gelir artışı, şubat ayında piyasaya sürülen ChatGPT'nin aylık 20 dolarlık premium versiyonu olan ChatGPT Plus ile ilişkiliydi.

The Wall Street Journal, OpenAI'ın Silikon Vadisi yatırımcılarına birkaç yüz milyon dolar değerinde mevcut hisse satmayı hedeflediğini iddia ediyor. Hisseler için ihale teklifleri yoluyla, önceki yatırımcılar arasında bulunan Sequoia Capital Global Advisors ve Khosla Ventures yer aldı. Yeni teklife, başta SoftBank olmak üzere yoğun ilgi olduğu söyleniyor.

Hisse satışı devam ederse OpenAI ek işletme fonu sağlamayacak, sadece çalışanlarının hisselerinin bir kısmını elden çıkarmasına izin verecek. OpenAI devam eder ve çalışanların hisselerini satmalarına izin verirse de diğer bir avantaj yeni bir değerleme olacak. OpenAI için bildirilen değerleme, ocak ayında Microsoft'tan alınan 10 milyar dolarla yaklaşık 30 milyar dolardı. Hisse satışı ile 90 milyar dolar değerlemeye ulaşılması hedefleniyor. 

Bu konuda neler yaşanacağını ilerleyen dönemde hep birlikte göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.