Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Başkanı Hafize Gaye Erkan "dijital para" açıklaması ile dikkatleri üzerine çekti. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Merkez Bankaları Forumu'nun ikinci oturumunda, merkez bankası dijital para birimlerinin tasarımı ve kullanımında son gelişmeler değerlendirildi.
Ayrıca oturum süresince, üye ülkelerin merkez bankası dijital para birimleri tecrübeleri paylaşılırken, konunun avantajları ve dezavantajları da gündeme getirildi. Oturumda merkez bankaları arası iş birliğinin rolü de konuşuldu.
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan yaptığı açıklamada şu ifadeyi kullandı:
"Dijital paranın nihai gücü, yalnızca dijital para olmasından değil, merkez bankasının ihraç ettiği bir parasal teknoloji olmasından gelmektedir"
Merkez Bankası Dijital Para Birimlerini (CBDC'ler), yasal para birimi olarak kabul edilen dijital varlıklar olarak tanımlamak mümkün. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan da bu açıklaması ile önümüzdeki dönemde TCMB'nin bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi ile karşımıza çıkabileceğinin sinyalini veriyor olabilir.
Şu an için Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC'ler) hakkında dünyada küresel olarak henüz tam bir standart ya da kabul görmüş bir model olmadığını belirtelim. Ancak “KPMG Perspektifinden Web3” raporunda yer alan bilgiler, pek çok ülkenin CBDC'lerin olası kullanımları ve uygulamaları üzerinde çalıştığını gösteriyor.
CBDC'ler konusunda öncü ülkelerden biri olan Çin'in Merkez Bankası tarafından geliştirilen dijital Yuan, pilot programlarla test ediliyor. Üstelik Çin hükümeti, CBDC'nin geniş bir şekilde kullanılmasını ve ülkenin dijitalleşmesini hızlandırmasını hedefliyor.
ABD Merkez Bankası (Fed), CBDC'ler konusunda araştırma yapmayı ve aşamalı bir yaklaşımla ilerlemeyi sürdürürken, Avrupa Merkez Bankası (ECB), dijital euro konusunda çalışmalar yapmaya başladı. Dijital Euro ile Mastercard, Visa, Apple Pay ve Google Pay gibi Avrupalı olmayan hizmet sağlayıcılarını kullanmadan alışveriş yapılabilmesi amaçlanıyor.
İngiltere Merkez Bankası'nın da (BoE), CBDC'ler konusunda araştırmalar ve çalışmalar yaptığını belirtelim. Konu hakkında araştırma sürecinde olan merkez bankaları arasında Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve Kanada Merkez Bankası (BoC) yer alıyor.
Bunlara ek olarak İsveç, e-krona adında bir CBDC projesi üzerinde çalışırken, Arjantin, CBDC'lerin finansal kapsayıcılık sağlamak için kullanılmasını hedeflemekte.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap