Avrupa Merkez Bankası, dijital euro çıkarmaya hazırlanıyor

Dijital Euro ile Mastercard, Visa, Apple Pay ve Google Pay gibi Avrupalı olmayan hizmet sağlayıcılarını kullanmadan alışveriş yapılabilmesi amaçlanıyor. 
Avrupa Merkez Bankası, dijital euro çıkarmaya hazırlanıyor

Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank), euronun dijital versiyonunu çıkarmaya hazırlanıyor. Bu yıl 25. yılını kutlayan Avrupa Merkez Bankası (ECB) gelişen teknolojiyle birlikte önümüzdeki dönemde paranın bankalardaki kullanımının değişmesine bu şekilde uyum sağlamış olacak. 

ECB Başkanı Christine Lagarde'ın yaptığı açıklamaya göre, dijital euro ile Mastercard, Visa, Apple Pay ve Google Pay gibi Avrupalı olmayan hizmet sağlayıcılarını kullanmadan alışveriş yapılabilmesi amaçlanıyor. 

Önümüzdeki haftalarda Avrupa Birliği'nin yönetici Komisyonu'nun konu hakkında bir yasa taslağı ile karşımıza çıkması bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası ise dijital paranın tasarımına dair ekim ayında detaylı bir teklif hazırlayacak. 

Merkez Bankaları bir süredir dijital para konusuna ağırlık vermiş durumda ABD Federal Merkez Bankası dijital para birimleri üzerinde çalışırken, Nijerya, Bahamalar ve Jamaika dijital para birimlerini tanıttı. Benzer şekilde Birleşik Krallık da dijital para birimi çıkarmaya sıcak bakıyor. 

Dijital euro banknotların yerini almayacak

ECB yönetim kurulu üyesi ve dijital euro görev gücünden sorumlu daire başkanı Fabio Panetta'nın aktardığına göre, dijital euro banknotların yerini almayacak. Ancak dileyenler bir seçenek olarak dijital euro'yu kullanabilecek. 

Avrupa Bankaları bu yeni teklife karşı ihtiyatla yaklaşırken, katı sınırlamalar olmaksızın dijital euronun ticari bankalardan mevduat çekebileceğine dikkat çekti. Bu anlamda dijital euro Avrupa Bankalarını ticari krediler ve ipotekler gibi fonlardan mahrum bırakabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.