Yusuf Hilmi tarafından kurulan Searchbase, yüksek büyümeye sahip B2B şirketlerin kendi yapay zeka copilotlarını geliştirerek, ürünlerine entegre etmelerini sağlıyor. Entegrasyon sürecini tamamladıktan sonra bu şirketler, son kullanıcıları için AI Copilotu kullanıma hazır hale getiriyorlar. Böylece ürün sahipleri, Searchbase ile bir yapay zeka destekli Copilota kavuşurken, kullanıcılar da komutlar ve sorular aracılığıyla üründe gerçekleştirmek istedikleri eylemleri tamamlayabiliyor.
Örnek vermek gerekirse; bir BI veya CRM yazılımında 30-40 dakika süren raporları elde etme süreci, AI Copilot sayesinde bir kullanıcının istediği raporu ve takip etmek istediği parametreleri belirtmesiyle hızlıca tamamlanabiliyor.
Searchbase, Shopify’in kendi müşterileri için geliştirdiği Sidekick, Google’ın geliştirdiği Duet gibi bir copilot’u geliştirip ürünlerine entegre etmek isteyen ama kendi yapay zeka ekipleri olmadığı için geliştiremeyen şirketlere çözüm olarak sunuluyor. Ayrıca yapay zeka konusunda bilgi birikimi şirket olarak edinmek çok vakit aldığı için şirketler çoğunlukla kendi yapay zeka copilot’larını geliştirmekte güçlük çekiyor. Bu anlamda Searchbase'in değerli bir çözüm sunduğunu söylemek mümkün.
Yusuf Hilmi Searchbase’i tek kurucu olarak Ekim 2022’de ABD'de kurdu. Yusuf Hilmi o dönemi şöyle anlatıyor:
Girişimi kurduktan sonra Cory Levy’nin kurduğu, Ivy League'den Harvard, MIT, Stanford gibi üniversitelerden çıkan genç girişimcilerin en iyilerinin bulunduğu bir grup olan Z Fellows’a kabul aldım ve ilk yatırımımızı da Cory Levy’den aldık. Aynı zamanda Nisan ayında başlayan QNBEYOND Hızlandırma Programı’nın 5.Dönem’ine kabul aldık.
Searchbase, Yusuf Hilmi ve Robert Lukoshko'dan oluşan 2 kişilik bir ekibe sahip. Robert Lukoshko, daha önce ngrow.ai isimli YC şirketinde early engineer olarak çalıştı. Lukoshko, aynı zamanda Münih Teknik Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri (Computer Science) eğitimi gördü. Bu arada Searchbase, aktif bir sekilde işe alımlara devam ediyor, ikili kendilerini küçük olsa da hızlı hareket eden bir takım olarak tanımlıyor. Önümüzdeki dönemde de ekibi olabildiğince küçük tutup bunu korumayı hedefliyor.
Yusuf Hilmi ürünün geliştirme süreçlerini şöyle aktarıyor:
MVP'mizi teknik bir solo-founder olarak makine öğreniminden tasarımdaki en ince ayrıntısına kadar ben geliştirdim ve şimdi de yeni ekip arkadaşım Robert ile beraber çok hızlı bir şekilde ürünümüzü ve teknolojimizi geliştirmeye devam ediyoruz.
Teknik tarafta hem kendi yapay zeka modellerini ince ayar (fine-tune) yaparak kullanıyor, hem de OpenAI ve Anthropic gibi büyük/geniş dil modeli (LLM) API sağlayıcıları tarafından sağlanan GPT-4, Claude 2 gibi çok güçlü LLM’leri kullanıyor. Girişim, birden farklı LLM kullandığı için sistem, karşılaştığı durumlara ve kullanıcıların ihtiyacına göre adapte olabiliyor. Buna ek olarak sisteme giren her bir veri ile girişimin yapay zeka modelleri de daha iyi performans sergileyebiliyor.
Bunların yanı sıra ekip, Searchbase içerisinde kullandığı ve müşterilerin de kullandığı, şimdiden 1000'den fazla projede kullanılan https://www.npmjs.com/package/
Girişim, Ağustos ayı içerisinde ilk müşterilerini platforma dahil etmeye başladı ve şu an için 7 şirketle çalışıyor. Tamamen küresel pazarlara odaklanan Searchbase'in müşterilerinin çoğu ABD merkezli şirketlerden oluşuyor. Searchbase’in müşterileri çoğunlukla hızlı büyüyen B2B girişimlerinden oluşuyor.
Girişimin müşterileri arasında aynı zamanda Türkiye'den çıkan ve globalde ilgi gören Wope da bulunuyor. Bu arada her iki girişimin de QNBEYOND 5.Dönem girişimlerinden olduğunu belirtelim. Yusuf Hilmi'inin paylaştıklarına göre; Wope ve Searchbase, yakın zamanda iş birliği hakkında daha detaylı duyurularda da bulunacak.
Girişimin gelir modeli
Yusuf Hilmi, yapay zeka copilotlarının kullanıcı deneyimi (UX) paradigması yarattığını düşünüyor. Bu neden pazarda herhangi bir hakimiyet şu an için söz konusu değil. Pazarda daha çok Searchbase gibi girişim yolculuğunun başında olan girişimler mevcut. Bunlardan en çok göze çarpanlar ise getspine.ai ve buildwithlayer.com.
Searchbase, müşterilerine aylık veya yıllık abonelik sunuyor. Girişimin en düşük paketi ayda 1000 dolardan başlıyor. Ekip, çok nadir durumlarda farklı ücretlendirme yöntemleri ve kontratları da değerlendirdiğini ifade ediyor. Son olarak Searchbase'in 2023'ün sonunda Aralık ayında San Francisco'da ofis açmayı ve 2024 Nisan'a kadar ekibi 5 kişiye çıkarmayı hedeflediğini de ekleyelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap