Apple'ın çip üreticisi Arm ile 2040 yılına uzanan bir anlaşma imzaladığını sizlere aktarmıştık. Halka arz dokümanlarının bir parçası olarak karşımıza çıkan bu bilgi, Arm'ın şirketler tarafından gördüğü ilgiyi de açıkça gözler önüne seriyordu. Hatta Arm'ın paylaştığı dokümanlara göre AMD, Apple, Google, Intel, Nvidia, Samsung ve TSMC dahil olmak üzere pek çok teknoloji devi, toplamda 735 milyon dolara kadar Arm hissesi satın almakla ilgilendiklerini belirtmişti. Arm, dünya çapında yılın en büyük halka arzını gerçekleştirerek, yatırımcılar tarafından gördüğü ilgiyi bir kez daha kanıtladı.
Arm halka arzının detayları
SoftBank'in sahibi olduğu Arm, hisse başına 51 dolar olan üst bant fiyattan halka arz edildi. Böylece şirketin değerlemesi 54,5 milyar dolara ulaşırken şirket, halka arzdan 4,87 milyar dolar gelir elde etti. Şirketin hisseleri bugün Nasdaq'da işlem görmeye başlayacak. Paylaşılan bilgilere göre, söz konusu halka arz, 2021 yılındaki Rivian'dan bu yana ABD'deki en büyük halka arz olarak öne çıkmakta.
1990 yılında Acorn Computers, VLSI Technology ve o dönemdeki adıyla Apple Computer Inc. tarafından kurulan Arm, yarı iletkenler ve yarı iletkenleri destekleyen yazılımlar tasarlıyor. İngiltere merkezli Şirket, ayrıca CPU'lar, GPU'lar ve mikroişlemciler tasarlama konusunda uzman. Arm'ın özelleştirilmiş çipler için ortaya koyduğu tasarımlar, Apple'ın iPhone, Mac, iPad, Apple Watch ve hatta Vision Pro ürünlerinde kendini göstermekte.
Aslında bu şirketin ilk halka arzı değil. Arm, 1998 yılından itibaren 2016 yılına kadar Londra borsası ve Nasdaq'ta işlem gördü. 2016 yılında ise SoftBank, Arm'ı 32 milyar dolara satın aldı. SoftBank hala şirketin yaklaşık yüzde 90’ını kontrolünde tutmaya devam ediyor.
Teknoloji devlerinin halka arzdaki rolü
Bunlara ek olarak tıpkı paylaşılan dokümanda belirtildiği gibi Apple, Nvidia, Google’ın çatı şirketi Alphabet, Advanced Micro Devices (AMD), Intel ve Samsung halka arzda yatırımcı olarak konumlandı. Ayrıca dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticilerinden Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC) da Salı günü Arm'ın halka arzına 100 milyon dolar yatırım yapacağını açıklamıştı.
Arm'ın yapay zeka çiplerine ve üretimsel yapay zekaya gösterilen ilgiden faydalanmayı planlandığını söyleyebiliriz. Hatırlarsanız, piyasadaki yatırımcıların yapay zeka çiplerine ve üretimsel yapay zekaya gösterdiği ilgi Nvidia'nın yıldızının parlamasında kilit rol oynamıştı. Bu arada 2020 yılında Nvidia'nın SoftBank'tan Arm'ı satın alma girişiminde de bulunduğunu da hatırlatalım. Nvidia, Arm'ı satın almak için 40 milyar doları gözden çıkarmıştı. Ancak hem tekelleşme karşıtı yasaların ortaya koyduğu engeller hem de Birleşik Krallık, Avrupa ve ABD'deki yasa koyucuların konuyu mercek altına aldığı 1.5 yılın sonunda bu satın alma girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
ABD Senatosunu Çinli teknoloji şirketlerine karşı benimsediği tavrı göz önünde bulunduracak olursak, Arm'ın Çin'deki operasyonu ile dikkatleri üzerine çektiğini söyleyebiliriz. Arm'ın Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yaptığı yasal başvuruda yer alan dokümanlara göre şirketin 31 Mart 2023'te sona eren en son mali yılda, toplam gelirinin yaklaşık yüzde 24'ü Arm China ile olan ilişkisine atfediliyor. Önceki iki yıla bakıldığında ise Arm, 2022 mali yılında toplam gelirinin yüzde 18'ini, 2021'de ise yüzde 20'sini Arm China üzerinden elde etti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap