Yapay zeka odaklı çipler geliştiren Enfabrica, 125 milyon dolar yatırım aldı

Yeni yatırım turu ile birlikte Enfabrica'nın toplam yatırım miktarı 148 milyon dolara ulaştı.
Yapay zeka odaklı çipler geliştiren Enfabrica, 125 milyon dolar yatırım aldı

Yapay zeka veri merkezleri için ağ çipleri (networking chips) üreten Enfabrica, Atreides Management liderliğinde gerçekleşen B serisi yatırım turunda 125 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna Sutter Hill Ventures, Nvidia, IAG Capital Partners, Liberty Global Ventures, Valor Equity Partners, Infinitum Partners ve Alumni Ventures katılım gösterdi. 

Bu yeni yatırım turu ile birlikte Enfabrica'nın toplam yatırım miktarı ise 148 milyon dolara ulaştı. Enfabrica kurucu ortağı ve CEO'su Rochan Sankar'ın aktardıklarına göre şirket, B serisi ile A Serisi yatırımı sonrası değerlemesinin "beş katı" değere ulaştı. Girişim, yatırımı Ar-Ge operasyonlarını desteklemek, mühendislik, satış ve pazarlama ekiplerini genişletmek için kullanılacak.

Daha önce Broadcom'da mühendislik direktörü olan Rochan Sankar, öncesinde Google'da ağ platformları ve mimarisinin başında olan Shrijeet Mukherjee ile bir araya gelerek, 2020 yılında Enfabrica'yı kurdu. Yapay zeka endüstrisinin GPU'lara olan ilgisindeki büyümeyi farkeden ikili, Enfabrica'nın bu ihtiyaçlara cevap vermesini amaçladı. 

Sankar'a göre; üretimsel yapay zeka ve büyük dil modelleri, çok sayıda sektörde bulut bilişim alanında büyük bir altyapı değişimini ortaya koyuyor. Sankar, bu bağlamda, Enfabrica'nınki gibi çözümlerin ağ teknolojilerine yönelik gittikçe artan talebi karşılama potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti.

Enfabrica'nın Accelerated Compute Fabric Switch (ACF-S) isimli donanımı, hem bellek ve ağ cihazları hem de GPU'lar, CPU'lar ve yapay zeka hızlandırıcı çipler arasında saniyede multi-terabit seviyesinde bir veri hareketi sağlıyor. Enfabric ekibi, Llama 2 benzeri büyük/geniş dil modeli için GPU hesaplamasını yaklaşık yüzde 50 oranında azaltabileceğini ifade ediyor.

Rochan Sankar, şimdilik müşteri tabanıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan çekiniyor. ABD merkezli şirket, Kuzey Amerika, Avrupa ve Hindistan'da bulunan 100'den fazla çalışanıyla, operasyonunu sürdürüyor. 

Nvidia'nın ilgisi 

Bu arada yatırımcılar arasında Nvidia'nın yer almasının dikkat çektiğini belirtelim. 2020 yılında çip üreticisi Arm'ı satın almak için harekete geçen ancak başarısız olan Nvidia, bu alandaki yatırımlarına devam ediyor. Bu yatırımın Nvidia'nın ürettiği GPU çiplerinin kısıtlamalarıyla ilgili olduğu düşünülüyor. Zira GPU çiplerini birbirine bağlayan ağlar yeterince hızlı veri sağlayamadığı için çipler bazen boşta (idle) kalıyor. Enfabrica çipi ise Nvidia GPU'larının birden fazla farklı yerden veri çekmesine imkan tanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.