Yenilenebilir enerji kullanan elektrikli araç şarj istasyonları, "yeşil şarj istasyonu" oluyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca (EPDK) hazırlanan "Şarj Hizmeti Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yenilenebilir enerji kullanan elektrikli araç şarj istasyonları,

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca (EPDK) hazırlanan "Şarj Hizmeti Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı. Bugün yürürlüğe giren karara göre elektrikli araç şarj ağı işletmecileri, yenilenebilir enerji kullanılan istasyonları yeşil şarj istasyonu olarak belirleyecek.

Yeşil şarj istasyonları serbest erişim platformunda özgün bir renk veya sembol kullanılarak belirgin hale getirilecek. Kullanıcılar nezdinde ayırt edilmesine ilişkin logo veya işaretler, EPDK tarafından belirlenebilecek.

Ayrıca yenilenebilir enerji kaynak garanti belgesi (YEK-G) tanımının yönetmeliğe eklendiğini de belirtelim. Buna göre elektrikli araç şarj ağı işletmecilerin YEK-G belgesini kullanıcılara itfa ve ifşa etmekle yükümlü olacak.

Yönetmelikte YEK-G belgesi, tüketiciye tedarik edilen elektrik enerjisinin belirli bir miktarının veya oranının yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğine dair kanıt sağlayan ve ihraç edilen, her biri 1 megavatsaat elektrik üretimine tekabül eden elektronik belge olarak tanımlanıyor.

Togg ve Tesla ile birlikte ülkemizdeki elektrikli otomobil pazarı hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Ülkemizdeki elektrikli otomobil pazarının büyümesi ile birlikte elektrikli araç şarj üniteleri de önem kazandı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, geçen nisan ayında Türkiye’de 4 bin 498 elektrikli araç şarj noktası bulunduğunu açıklamıştı. 4 bin 498 elektrikli araç şarj noktasının 898 adedi hızlı şarj, kalan 3 bin 600'ü ise yavaş şarj noktası olarak hizmet verdiğini sözlerine eklemişti.

Türkiye’de 2030’a kadar elektrikli araçların pazarda yüzde 25 paya ulaşması ve aynı yıla kadar elektrikli araç stoğunun 1.6 milyona gelmesi bekleniyor. 100 bin elektrikli araç şarj istasyonu kurulması hedefleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.