Intel, 5.4 milyar dolarlık Tower Semiconductor satın alımını iptal etti

Intel'in 5.4 milyar dolarlık Tower Semiconductor satın alımı, düzenleyicilerden zamanında onay çıkmaması nedeniyle iptal edildi.
Intel, 5.4 milyar dolarlık Tower Semiconductor satın alımını iptal etti

Geçtiğimiz yılın başlarında Intel'in Tower Semiconductor'ı 5.4 milyar karşılığında satın alacağını ve satın alma anlaşmasının hissedarlar ve düzenleyici kurumların da onayını alması ile birlikte 1 yıl içinde kapanacağını sizlere aktarmıştık. Üzerinden bir sene geçmesine rağmen kapanmayan anlaşma kafalarda bazı soru işaretleri oluşturmuştu. Şimdi ise bunun nedeni belli oldu ve Intel bu satın alımı iptal ettiğini açıkladı. 

Intel, Tower'a 353 milyon dolarlık fesih ücreti ödeyecek

Intel, anlaşmasının gerçekleşmemesinde, gerekli olan düzenleyici onaylarının zamanında alınamamasını suçladı ve her iki tarafın da anlaşmayı feshetme konusunda mutabık kaldığını ekledi. Intel başlangıçta işlemi 12 ay içinde kapatmayı umuyordu, ancak şimdi Tower'a 353 milyon dolarlık bir fesih ücreti ödeyecek.

Anlaşma, "çip savaşları" nedeniyle artan ABD-Çin gerilimine takıldı

Intel'in basın açıklamasında doğrudan düzenleyici kurumdan bahsedilmese de Bloomberg, işlemin 15 Ağustos'ta Kaliforniya saatiyle gece yarısı sona ermesinden önce anlaşmayı onaylamayanın Çinli yetkililer olduğunu bildirdi. Son yıllarda, özellikle de yarı iletken üretimi konusunda bir "çip savaşı" mevcut ve bu noktada artan bir ABD-Çin gerilimi var. Bu da benzer satın almalarda düzenleyicilerin onayını alma konusunda zorluklar yaratıyor. Belli ki Intel ve Tower Semiconductor anlaşması da bu zorluklardan payını aldı. 

Satın alımın başarısız olması, Intel'in rakibi TSMC ile rekabetinde bir gerileme olarak görülüyor. Intel ve TSMC'den daha küçük olmasına rağmen Tower, radyo frekansı (RF) çipleri, CMOS görüntü sensörleri ve güç yönetimi parçaları gibi özel ürünler üretme konusunda uzmanlığa sahipti.

Anlaşmanın feshedildiği şimdi resmen duyurulmuş olsa da piyasalar birkaç aydır anlaşmanın feshedilmesini bekliyordu ve beklenen oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.