Teknoloji dünyasında yeni trend: Spor odaklı sponsorluklar

Ülkemizdeki teknoloji ve girişim ekosistemindeki oyuncuların spor odaklı sponsorluklarına yakından bakıyoruz.
Teknoloji dünyasında yeni trend: Spor odaklı sponsorluklar

Ülkemizdeki teknoloji ve girişim ekosistemi her geçen gün daha da büyüyor. Büyüyen markalar ise çeşitli sponsorluk anlaşmaları ile karşımıza çıkıyor. Özellikle son yıllarda, teknoloji dünyasındaki şirketlerin spor odaklı iş birlikleri ve sponsorluklar gerçekleştirdiğini görüyoruz.

Son birkaç yıl içinde pek çok büyük marka ve girişim, çeşitli spor kulüplerine sponsor oldu veya kendi spor kulüplerini kurdu. Şirketlerin pek çok farklı şekilde spor kulüplerine veya milli takımlara sponsor olabildiğini de ekleyelim. Söz konusu sponsorluklar arasında stat isim sponsorlukları, takım isim sponsorlukları veya ana sponsorluk gibi farklı sponsorluk çeşitleri bulunuyor. 

Bu yazımızda ise ülkemizdeki teknoloji ve girişim ekosistemindeki oyuncuların spor odaklı sponsorluklarına yakından bakıyoruz.

Futbol sponsorlukları

İlk olarak ülkemizdeki en popüler spor dalı olan futboldan başlayalım. E-ticaret pazarının en önemli oyuncuları arasında yer alan Trendyol, hem Süper Lig hem de 1.Lig’in isim sponsoru olduğu duyurdu. Trendyol ve Türkiye Futbol Federasyonu arasında yapılan anlaşmaya göre 2023-2024 sezonu boyunca liglerin isimleri, Trendyol Süper Lig ve Trendyol 1. Lig olacak. Trendyol Yemek ise Atakaş Hatayspor'un göğüs reklam sponsoru oldu. Son olarak şirketin Voleybol Milli Takımlar ana sponsorlarından biri olduğunu da ekleyelim.

Yine yakın zamanda karşımıza çıkan bir diğer sponsorluk ise finansal teknolojiler alanında hizmet sunan Papara ve Trabzonspor arasında gerçekleşti. Yapılan anlaşmaya göre Papara, Trabzonspor'un stat isim sponsoru oldu. 2023-2024 sezonu ile başlayacak olan isim sponsorluğu 5 yıl boyunca devam edecek. Papara'nın 5 yıllık sponsorluk anlaşması için toplamda 1,4 milyar TL ödeyeceğini de ekleyelim.

Dijital yayın platformu GAİN'in Rams Türkiye Grubu tarafından satın alındığını geçtiğimiz Nisan ayında sizlere aktarmıştık. GAİN satın alması ile teknoloji dünyasına adım atan Rams, Temmuz ayı içinde iki önemli sponsorluk anlaşması gerçekleştirdi.

Rams, ilk etapta stat isim sponsorluğu için Galatasaray ile anlaştı. Rams ve Galatasaray arasında yapılan anlaşmaya göre Galatasaray'ın stadının ismi 5 yıl boyunca Ali Sami Yen Spor Kompleksi RAMS Park olacak. Rams'ın sponsorluk için Galatasaray'a yıllık KDV hariç 213 milyon 600 bin TL ödeyeceğini de ekleyelim.

Rams, takım isim sponsorluğu konusunda ise İstanbul Başakşehir futbol kulübü ile anlaştı. Yapılan anlaşmaya göre İstanbul Başakşehir futbol kulübünün ismi, 2023-2024 sezonundan itibaren 3 yıl boyunca Trendyol Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası'nda RAMS Başakşehir olacak.

Kripto para borsası olarak karşımıza çıkan Bitexen ise hem Süper Lig ekiplerinden Antalyaspor hem de 1. Lig ekiplerinden Giresunspor ile isim sponsorluğu konusunda anlaştı. Bitexen'in Adana Demirspor'un göğüs reklamı sponsoru olduğunu da ekleyelim. Bir başka kripto odaklı odaklı şirket olan Rain ise Beşiktaş'ın göğüs sponsoru olarak karşımıza çıkıyor.

İkinci el araç alım-satım platformu VavaCars da Süper Lig'de mücadele eden Fatih Karagümrük'ün hem isim hem de göğüs sponsoru oldu. Milli takımın sponsorlarına baktığımızda da teknoloji şirketlerini görebiliyoruz. Erkek A Millî Futbol Takımı ana sponsorları arasında ise Turkcell ve BtcTurk de yer alıyor.

Basketbol sponsorlukları

Gelelim ülkemizde oldukça popüler olan basketbola. E-ticaret ekosisteminin en önemli firmaları arasında bulunan Hepsiburada, geçtiğimiz Haziran ayında Türkiye Basketbol Federasyonu ile sponsorluk sözleşmesi imzaladığını duyurdu. Hepsiburada, yapılan anlaşmaya göre 2 yıl boyunca TBF milli takımlar ana sponsoru oldu. 

Telekomünikasyon sektörümüzün en önemli oyuncularından olan Türk Telekom ise kendi basketbol takımı olan Türk Telekom Basketbol takımı ile Basketbol Süper Lig'inde mücadele ediyor. Kendi takımı ile mücadele eden bir diğer marka ise Sigortam.net. Sigortam.net basketbol takımı Türkiye Basketbol Lig'inde mücadele eden takımlar arasında yer alıyor.

Sosyal medya dünyasının yükselen markalarından olan TikTok ise geçtiğimiz Mayıs ayında Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nin resmi eğlence partneri olduğunu duyurdu. Son olarak yazımızda yer alan diğer takımlardan oldukça farklı olan Logo Yelken Takımı'ndan bahsedelim. Logo Yelken Takımı, Logo Yazılım sponsorluğunda yarışıyor. 

Teknoloji ve girişim dünyasının spor odaklı sponsorluklarının sadece ülkemizde değil, tüm dünyada bir trend haline geldiğini de ekleyelim. Google, Spotify ve Samsung gibi pek çok önemli teknoloji firması spor odaklı sponsorluklar gerçekleştiriyor. Özellikle son birkaç yıl içinde popülerleşen spor odaklı sponsorlukları, gelecekte daha çok görebileceğimizi söylemek yanlış olmayacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.