Google ve Universal Music, yapay zeka tarafından üretilen şarkılar için iş birliği yapabilir

Amaç, hayranların yapay zeka ile üretilen parçaları yasal olarak yaratmaları ve telif hakkı sahiplerine bunun için ödeme yapmaları için bir araç geliştirmek.
Google ve Universal Music, yapay zeka tarafından üretilen şarkılar için iş birliği yapabilir

Yapay zeka teknolojisi son dönemde hızlı bir şekilde yükseliyor; ancak bu yükselişle birlikte alevlenen bazı tartışmalara da tanık oluyoruz. Özellikle müzisyenler, yazarlar, fotoğrafçılar gibi yaratıcı mesleklerde çalışanlar, yapay zekanın telif hakları konusunda sorunlar yaratabileceğini söylüyor. Hatta bu kapsamda Hollywood'da bile ciddi bir grev dönemi yaşanıyor. 

Son zamanlarda, üretimsel yapay zeka ile, tanınmış sanatçıların seslerini ve şarkı sözlerini, çoğu zaman onların rızası olmadan, inandırıcı bir şekilde taklit edebilen "deepfake" şarkılarda da bir artış görüldü. Örneğin; Frank Sinatra'nın sesi Coolio ve Kylian Mash'in Gangsta's Paradise şarkısının bir versiyonunda kullanılırken, Johnny Cash'in sesi de Aqua'nın Barbie Girl şarkısında kullanıldı. Ancak müzik sektörü için bir tehdit haline dönüşen bu teknoloji konusunda şirketler adım atmaya kararlı.

Konuya aşina kişilerin paylaşımlarına göre Google ve Universal Music, yapay zeka tarafından üretilen şarkılar için sanatçıların melodilerini ve seslerini lisanslamak için görüşmeler yapıyor. Paylaşılanlara göre iki şirketin amacı, hayranların bu parçaları yasal olarak yaratmaları ve telif hakkı sahiplerine bunun için ödeme yapmaları için bir araç geliştirmek. Kaynaklar, Google ve Universal Music arasındaki görüşmelerin henüz erken bir aşamada olduğunu ve yakın zamanda bir ürün lansmanın yapılmayacağını söyledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi başka bir kişi ise, Warner Music'in de Google ile bir ürün hakkında görüştüğünü söyledi.

Google'ın bir müzik ürünü yaratması, şirketin Microsoft gibi rakipleriyle rekabet etmesi konusunda faydalı olabilir. Ancak bunun için, şirketler arasındaki anlaşmaların sonuçlanmasını beklemek durumundayız. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.