Tüm detaylarıyla PayPal'in yeni stablecoin'i: PayPal USD (PYUSD)

Kullanıcılar, PYUSD başına 1 dolar ödeyerek PayPal'in uygulaması ya da web sitesi üzerinden token'ın alım satımını gerçekleştirebiliyor. 
Tüm detaylarıyla PayPal'in yeni stablecoin'i: PayPal USD (PYUSD)

Ödeme şirketi PayPal, dün kendi stablecoin'i PayPal USD (PYUSD)'yi piyasaya sürdüğünü açıkladı. Şirketin paylaştığı bilgilere göre, söz konusu token, tamamen ABD doları mevduatları ile destekleniyor. Kullanıcılar, PYUSD başına 1 dolar ödeyerek PayPal'in uygulaması ya da websitesi üzerinden token'ın alım satımını gerçekleştirebiliyor. 

PYUSD ile kullanıcılar kişiden kişiye ödemeler yapabilecek, ödeme esnasında satın alımlarını kripto para ile gerçekleştirebilecek ve PYUSD'yi PayPal ile başka cüzdanlar arasında transfer edebilecek. Buna ek olarak, PYUSD'yi, PayPal tarafından desteklenen kripto para birimlerine dönüştürmeniz de mümkün olacak. 

Bildiğiniz üzere stablecoin'ler, merkezi yapısı ve euro ya da dolar gibi mevcut devlet destekli para birimleriyle desteklenmesiyle öne çıkmakta. ABD hükümeti ise hala stablecoin ve diğer kripto para türlerinin yasal olarak nasıl düzenleneceğini çözme gayreti içinde. Özellikle Terra çöküşünün bizlere gösterdiği üzere tüm stablecoin'ler pek de stabil değil. Bu arada ABD hükümetinin de kendi dijital para birimini yaratmak üzere araştırmalar yürüttüğünü belirtelim. 

Dün lansmanı gerçekleştirilen PYUSD, önümüzdeki haftalarda ABD'deki PayPal Balance hesap sahiplerine açılacak. Bununla birlikte yakın zamanda PayPal'in Venmo uygulamasında da yerini alacak. 

PayPal'in Başkanı ve CEO'su Dan Schulman, yaptığı açıklamada şu ifadeler kullandı: 

"Dijital para birimlerine geçiş, hem dijital olarak yerel hem de ABD doları gibi fiat para birimine kolayca bağlanabilen istikrarlı bir araç gerektiriyor."

Aslına bakarsanız PayPal bir süredir kullanıcıların uygulama içinde kripto para alım satımı ve transferi yapmasına imkan tanıyordu. Bu kripto paralara Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum ve Litecoin dahil. Geçen yıl New York eyaletindeki müşterilerin kripto alım satımı yapmasını sağlayan New York BitLicense'ı alan PayPal, uzun zamandır kripto alanındaki varlığını güçlendiren adımlar atmaktaydı. 

Ethereum üzerine inşa edilen PYUSD, New York merkezli Paxos Trust Company tarafından yayınlandı. Paxos, müşterilerine yasal düzenlenmelere uygun blockchain alt yapıları sunmakta. Hatta yakın zamanda New York'taki yasa düzenleyicilerin kripto endüstrisine karşı benimsediği tavır, Paxos'a da yansımıştı. New York'taki yasa koyucular, Paxos'tan Binance'in BUSD kripto para birimini sunmayı durdurmasını talep etti. 

Kripto kullanıcıları PYUSD'nin sözleşmesi hakkında neler paylaştı? 

Kripto kullanıcıları ise yeni stablecoin'lere temkinli yaklaşmaya devam ediyor. PayPal stablecoin sözleşmesi inceleyen bir Twitter kullanıcısı, sözleşmenin Solidity'nin eski bir sürümünde yazıldığını belirtti. Bu da bizlere PayPal'in PYUSD üzerinde çalışmaya yıllar önce başladığını gösteriyor. 

Bununla birlikte kullanıcının paylaştıklarına göre sözleşme, yöneticinin, tüm transferleri duraklatmasını sağlarken, eylemleri önlemek için adresleri dondurmasına izin veriyor. Aynı şekilde sözleşmede yöneticilerin toplam arzı istedikleri zaman artırmalarına izin verildiği de belirtiliyor. 

Başka bir Twitter kullanıcısı da yeni Paypal USD stablecoin'inin, bakiyenizi iki işlemde ("freeze","wipeFrozenAddress") silebilen bir "assetProtection" rolüne sahip olduğunu ifade etti.

Kullanıcı bu bilgilere karşılık, "Akıllı sözleşme güvenliğinde buna "merkezileştirme saldırı vektörü" ("centralisation attack vector") diyoruz" ifadesini kullandı. 

PayPal USD için Rezerv Raporu nasıl yayınlanacak? 

Bu şüpheci yaklaşımlara rağmen, şirketin olabildiğince şeffaf davrandığını belirtelim. Şirketin paylaştığı bilgilere göre, 2023'ün Eylül ayından itibaren Paxos, PayPal USD için kamuya açık bir aylık Rezerv Raporu yayınlayacak. Bu raporda rezervleri oluşturan enstrümanlar özetlenecek. Paxos ayrıca PayPal USD rezerv varlıklarının değerine ilişkin bir üçüncü tarafın tasdiknamesini de kamuya açık bir şekilde yayınlayacak. 

Tasdikname, bağımsız bir üçüncü taraf muhasebe firması tarafından düzenlenecek. Söz konusu tasdikname süreci, Amerikan Sertifikalı Kamu Muhasebecileri Enstitüsü tarafından oluşturulan tasdikname standartlarına uygun olarak yürütülecek. 

PayPal USD'yi taklit eden dolandırıcılar mevcut

Şu an için PayPal USD henüz kripto borsalarında satışa açılmamış olsa da; aynı isimle token çıkaran dolandırıcılar, kullanıcıları tuzağa düşürmeye çalışıyor.  Dolandırıcılar, çıkardıkları token'lara ether ya da başka bir token ile likidite ekliyor. Bu token'ı merkeziyetsiz bir borsada kullanıcılara sunuyor. 

Bu yolla dolandırıcılar, token'ı yayınladıktan saatler sonra sahte tokenlardan tüm likiditeyi çekerek fiyatların yüzde 100 düşmesine sebep olabilir. Bu da bu tuzağa düşenlerin yatırımlarını sıfırlamasına yol açabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.