Android telefonlar, sizi takip eden bir bluetooth cihazı olup olmadığını söyleyecek

Kullanıcılar, tanınmayan bir bluetooth cihaz onlarla seyahat ediyorsa, Android telefonları tarafından uyarılacak.
Android telefonlar, sizi takip eden bir bluetooth cihazı olup olmadığını söyleyecek

Android, sizinle seyahat eden AirTag ya da benzeri tanınmayan bluetooth takip cihazlarına dair sizi uyaracak. İlk olarak Google I/O geliştirici etkinliğinde duyurulan tanınmayan takip cihazı uyarıları, bugünden itibaren kullanıcıların ilgisine sunulmaya başlandı. 

Bu özellik sayesinde kullanıcılar, tanınmayan bir Bluetooth cihaz onlarla seyahat ediyorsa, Android telefonları tarafından uyarılacak. Kullanıcılar ayrıca, Android cihazları ile manuel olarak takip cihazlarını tarayabilecek. Bu tarama sonucunda eğer bir takip cihazı bulunursa, cihaz, sonraki adımlarda ne yapmaları gerektiğiyle ilgili önerilerde bulunacak. 

Tanınmayan AirTag ya da takip cihazı uyarıları nasıl kullanılıyor? 

Bluetooth cihazlara karşı yayınlanan uyarılar kapsamında kullanıcılar, Android cihazlarına gelen bir bildirim ile sahibinden ayrılmış ve sizinle seyahat eden tanınmayan bir takip cihazı hakkında uyarılacak. Kullanıcılar bildirime basarak harita görünümünde cihazın kendilerini tam olarak nereden itibaren takip etmekte olduğunu görebilecek. 

Ayrıca "Ses çıkar" (Play sound) ifadesine basarak takip cihazının ses çıkarması sağlanacak. Böylece kullanıcılar cihazın yerini daha kolay tespit edebilecek. 

Eğer takip cihazı bulunursa, kullanıcılar, cihazı telefonun arka kısmına yaklaştırarak, cihaz hakkında daha detaylı bilgi alabilecek. Zira bazı takip cihazları, bu yöntem sayesinde seri numaralarını gösterirken, bazıları ise sahibinin telefon numarasının son dört rakamı gibi sahibiyle ilgili detaylı bilgiler içerebiliyor. 

Kullanıcılar Android cihazlarının Ayarlar kısmını ziyaret ederek manuel olarak etrafında takip cihazı olup olmadığını kontrol edebilir. Bunun için Güvenlik ve Acil Durum sekmesi üzerinden tanınmayan takip cihazı uyarıları seçeneğine gidilmeli "Şimdi Tara" düğmesine basılmalı. 10 saniye içinde tamamlanan bu taramanın ardından, bir cihaz bulunduysa kullanıcılar, atılması gereken adımlarla ilgili bilgilendiriliyor. 

Kullanıcıların AirTag ya da benzer cihazlarla takip edilme durumu, bir süredir yaygın bir şekilde gerçekleşmekteydi. Hırsızlık gibi yasa dışı faaliyetler için tercih edilen bu yöntem karşısında 2022'nin Şubat ayında Apple da çözüm üretmek üzere harakete geçeceğini duyurmuştu. Apple, hem yeni AirTag cihazlarına güvenlik önlemleri ekleyeceğini açıklamış hem yasa koyucularla ortak çalışmalar yürütmeye başlamıştı. Ancak Apple'ın yaptığı değişiklikler Android kullanıcıları için hiçbir güvence sağlamıyordu. 

Mayıs ayında Apple ve Google bir araya gelerek endüstrideki tüm paydaşlar için istenmeyen bir Bluetooth cihazın kullanıcıları takip etmesi durumunda, kullanıcıların nasıl uyarılacağına dair bir şartname taslağı hazırladıklarını açıkladı. Söz konusu şartnamenin bu yılın sonunda tamamlanması planlanıyor. 

Apple ve Google iş birliği neticesinde  Google, I/O geliştirici etkinliğinde Cihazımı Bul ağında birbirinden farklı iyileştirmelere imza atarken, takip cihazlarına dair kullanıcıları uyaracağını açıkladı. Bu yeni uygulamayı ise yayınlanacak şartnameden bağımsız bir geliştirme olarak düşünebiliriz. Apple'ın da şartnamenin yayınlanmasının ardından benzer bir geliştirme ile karşımıza çıkması olası. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.