NASA, uzay teknolojileri geliştiren 11 şirkete 150 milyon dolar yatırım yaptı

11 şirketin beşi, Ay'ın uzun vadeli keşfine destek olacak teknolojiler, diğer altı şirket ise uzay teknolojisinin diğer alanlarına odaklanıyor.
NASA, uzay teknolojileri geliştiren 11 şirkete 150 milyon dolar yatırım yaptı

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay teknolojileri geliştiren 11 şirkete "Olgunlaşma Noktası" yani Tipping Point adı verilen proje kapsamında 150 milyon dolar yatırım yaptığını açıkladı.

2018 yılında duyurulan proje kapsamında NASA tarafından seçilen 6 şirkete ait 10 projeye toplamda 44,4 milyon dolar maddi yardım sağlanacağı belirtilmişti. Uzay teknolojilerini geliştirmek ve uzay ekonomisini daha hesaplı ve yönetilebilir hale getirmeyi amaçlayan projeler 3 ana başlıkta değerlendirilmişti. 

Bu, NASA'nın teknolojilerin geliştirilmesi ve piyasaya sürülmesi sürecinde önemli bir rol oynayan bir program olarak tanımlanıyor. Bu program, NASA'nın özel sektörle işbirliği yaparak yeni uzay teknolojilerinin geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla başlatıldı. 

NASA'nın Tipping Point programı, özel şirketlerin belirli teknolojileri olgunlaştırmak ve ticarileştirmek için mali destek almasını sağlıyor. 

11 şirket arasında Astrobotic Technology, Big Metal Additive, Blue Origin, Freedom Photonics, Lockheed Martin, Redwire, Protoinnovations, Psionic, United Launch Alliance, Varda Space Industries ve Zeno Power Systems yer alıyor.

Şirketlerin beşi Ay'ın uzun vadeli keşfine destek olacak teknolojiler, diğer altı şirket ise uzay teknolojisinin diğer alanlarına odaklanıyor. Dikkat çeken projeler arasında Jeff Bezos'un şirketi Blue Origin'in yaptığı uzay araçlarına daha fazla itki sağlamak üzere krojenik sıvı geliştirme projesi bulunuyor.

Space Systems/Loral; uydu, gezginci ve diğer keşif araçlarının ömrünü uzatmak ve yenilemek üzere uzaydaki ksenon elementinden yararlanılmasını sağlayacak proje önemli başka bir iş olarak ön plana çıkıyor.  

United Launch Alliance ise sıvı hidrojen ve oksijenin yüksek krojenik aşamada daha verimli olarak entegre edilmesini sağlayacak basınç sistemi geliştirmek için çalışıyor.

NASA bir taraftan bu alanda çalışan şirketlerle birebir de çalışıyor. Geçen şubat ayında NASA, Blue Origin ile Mars görevi başlatacağını açıklamıştı. Gelecek yıl Mars çevresindeki manyetik alanı incelemek üzere bir görev başlatmak üzere NASA ile anlaşma imzalanmıştı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.