NASA, Jeff Bezos'un şirketi Blue Origin ile Mars görevi başlatacak

Jeff Bezos tarafından kurulan özel uzay şirketi Blue Origin, gelecek yıl Mars çevresindeki manyetik alanı incelemek üzere bir görev başlatmak üzere NASA ile anlaşma imzaladı.
NASA, Jeff Bezos'un şirketi Blue Origin ile Mars görevi başlatacak

Jeff Bezos tarafından kurulan özel uzay şirketi Blue Origin, gelecek yıl Mars çevresindeki manyetik alanı incelemek üzere bir görev başlatmak üzere NASA ile anlaşma imzaladı. ESCAPADE (Escape ve Plasma Acceleration ve Dynamics Explorers) adlı görevde astronotlar gezegenin manyetosferinden ve güneş radyasyonu ile etkileşimlerinden veri toplayacak. 

Görevde Blue Origin'in New Glenn adlı uzay aracı kullanılacak. Uzay aracının Mars yörüngesine ulaşmasının yaklaşık 11 ay süreceği belirtiliyor. New Glenn, adını 1962'de Dünya yörüngesine çıkan ilk Amerikalı olan NASA astronotu John Glenn'den alıyor. 

En az 25 görevde uçmak üzere tasarlanmış yeniden kullanılabilir New Glenn'in ilk uçuşunun 2021'in sonlarında yapılması planlanıyordu. Ancak bazı nedenlerden dolayı bu plan rafa kalktı. Aracın bir sonraki uzay misyonu için verilen tarih 2022'nin dördüncü çeyreği iken bu tarihte de herhangi bir yenilik göremedik. Şimdi, NASA ile imzalanan sözleşmeye göre New Glenn'in 2024 tarihinde uzaya fırlatılacağı belirtiliyor. 

Varlıklı müşteriler ve ünlüler için astro-turizm işiyle tanınan Blue Origin, NASA'nın geçen yıl Venture-class Acquisition of Dedicated and Rideshare (VADR) programı için seçtiği 13 firmadan biri. VADR, temel olarak, kanıtlanmamış bir sicile ve daha yüksek başarısızlık şansına sahip yeni roketlere daha düşük maliyetli NASA bilim görevleri atayarak özel uzay fırlatma araçlarının özel gelişimini teşvik etmeyi amaçlıyor. Blue Origin, SpaceX, United Launch Alliance gibi şirketlerle rekabet ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.