Sam Altman'ın Worldcoin'i piyasaya sürüldü

Kullanıcılar, protokol uyumlu World App'i indirerek payını rezerve edebilecek. Ardından Orb'u ziyaret ettikten sonra bir World ID alabilecekler. ID ile kullanıcıların, online ortamda gerçek ve benzersiz bir kişi olduğunu kanıtlaması sağlanacak.
Sam Altman'ın Worldcoin'i piyasaya sürüldü

Sam Altman’ın Worldcoin'inin 115 milyon dolar yatırım aldığını sizlere aktarmıştık. Sam Altman bugün paylaştığı bir tweet ile Worldcoin'in piyasaya sürüldüğünü açıkladı. 

Girişim, iris tarama odaklı global blockchain tabanlı kimlik tanıma sistemi geliştirmeye odaklandı. Worldcoin, bir kullanıcının bot mu yoksa insan mı olduğunu tespit eden Orb isimli bir biyometrik görüntüleme/doğrulama cihazı kullanıyor. Worldcoin, merkeziyetsiz World ID ve Worldcoin token'dan oluşuyor.

Bu arada projenin, 2022'nin mart ayında 3 milyar dolar değerleme üzerinden 100 milyon dolar yatırım aldığını hatırlatalım. 

Kurucu ortaklar Alex Blania ve Sam Altman tarafından paylaşılan duyuru metninde, girişimin bu süreçte başarılı olması halinde, gizliliği korurken insanları online yapay zekadan ayırt etmek için güvenilir bir çözümü ölçeklendirebileceğine yer veriliyor. 

Kullanıcılar, protokol uyumlu World App'i indirirerek payını rezerve edebilecek. Ardından Orb'u ziyaret ettikten sonra bir World ID alabilecekler. Gizliliği korunan ID ile kullanıcıların, online ortamda gerçek ve benzersiz bir kişi olduğunu kanıtlaması sağlanacak. Kullanıcılar, World App ile ve worldcoin.org üzerinden kendilerine en yakın olanı Orb'u bulabilir ve böylece kimlik doğrulanmak için zaman ayırtabilir. 

Proje Mayıs 2021'den bu yana 30 farklı ülkeden 2 milyondan fazla kullanıcıyı kendine çekmeyi başardı. Worldcoin, projeye kaydolan kişilere 25 Worldcoin token'ı veriyor. Projenin Tokenomics dokümanında token dağıtımı ve arzı ile ilgili diğer detaylar da yer almakta.

Beş kıtada faaliyet gösteren Worldcoin, Mayıs ayında ABD vatandaşlarının erişimine açık değildi. Tüm token'ların yüzde 20'sini elinde bulunduran Worldcoin, şu an için ABD'deki kullanıcıların ilgisine sunulmuyor. 

Paylaşılan bilgilere göre, girişim ilk 15 yıl için toplam arzı 10 milyar WLD token ile sınırlandıracak. ERC-20 tabanlı token'ın maksimum dolaşımdaki arzı ise 143 milyon olarak öne çıkmakta. 

Şirketin güvenlik yaklaşımı, geçtiğimiz aylarda eleştiri oklarına hedef olmasına neden oldu. Öte yandan şirketin KYC (know-your-customer) taramaları için Çin'de yoğun ilgi gördüğünü söylemekte fayda var. Girişim, uzun vadede karşımıza DAO benzeri bir kapsayıcı kimlik ve finans ağı olarak çıkabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.