Hızlı, etkili, maliyet tasarruflu ve çevre dostu olmaları nedeniyle droneların popülaritesi ve kullanımı her geçen gün artıyor. Yangın söndürme, afet bölgeleri, tarım alanları, ormanlık alanlar gibi alanlarda kullanılarak hızlı bir şekilde görüntü ve veri toplayabilen dronelar; paket teslimatı, ilaç ve acil tıbbi malzeme taşımacılığı gibi hızlı ve etkili bir ulaşım yöntemi olarak ön plana çıkıyor.
Droneların özellikle endüstriyel alanda kullanılıyor olması önemli bir avantaj sağlıyor. İş süreçlerini geliştirerek daha etkili ve verimli bir çalışma ortamı oluşturuyor. Türkiye'de de endüstriyel süreçleri kolaylaştıran drone teknolojisi çözümleri sunan girişimler var. Burak Yörük ve Abdulkadir Şehmus Özgün tarafından kurulan Meshine bunlardan biri.
Şirket, havacılık odaklı yüksek teknoloji ürünleri ortaya çıkarma vizyonuyla çalışmalarına başladı. 2019 yılında TÜBİTAK BİGG desteğiyle robotik sürü zekası sistemlerini vurgulama amacıyla faaliyete geçti. Dört sene içinde TÜBİTAK ve KOSGEB destekli olmak üzere, 8 farklı Ar-Ge projesi yürüttü. Zidrone-Tarımsal İlaçlama ve AirMeshine-Güvenlik Gözetim isimli iki ürünü var.
Burak Yörük, "Günümüzde drone sektöründe operatör kaynaklı hatalar sadece ABD'de 3.5 milyon dolardan fazla yıllık kayba neden oluyor. Batarya limitleri nedeniyle görevler aksamakta ve uçuş sırasında havadan ham veriler paylaşılarak uçuş sonrası data analiz yükü artıyor. Meshine Devriye Drone sistemi herhangi bir fabrika personelinin tek tuşla çalıştırabileceği otonom yapısı, uçuş sırasında görüntüden yapay zeka destekli nesne, anomali tespiti ve Sürü Zekası sistemi ile birden fazla otonom droneun periyodik inceleme kapasitesi ve yer kontrole raporlanması ile uçtan uca bir çözüm sunuyor. Bunları yaparken müşteri isteklerine göre bulutta ya da lokal sunucularda çalışıyor. Bu haliyle hem donanım hem yazılım çözümleri sunan Meshine, Drone Platform-as-a-Service modeliyle aylık, yıllık ve kullanım başına ücretlendirme-kiralama tarifeleri uygulanıyor" diyerek geliştirdikleri ürünün neden önemli olduğunu anlatıyor.
Şirket, bugüne kadar 18 farklı referans ile 1500'den fazla otonom uçuş gerçekleştirdi. Otomatik tespit yapabilecek 85 sınıfı A.I. modeline entegre edildi.
Yörük, "Geçtiğimiz ocak ayında Arçelik kampüsünde Sanayi Bakanlığına yaptığı sunumla 5G@Endtech programını başarıyla tamamlayan Meshine, program paydaşlarının da aracılığıyla Türkiye'nin ilk 5G destekli Endüstriyel Drone modelinin üretimini yaptı." diye konuşuyor.
Meshine elbette bu alanda faaliyet gösteren tek şirket değil. Dünya'da özellikle Acecore, Beyond Vision vb. Drone-as-a-Service modeliyle çalışan rakiplerin yanı sıra Airobotics, Sunflower Labs, Percepto, Azur Drone gibi Drone-in-a-box çözüm sunanlar ve DJI benzeri hazır drone satışı yapan firmalar bulunuyor. Meshine ise DaaS modelinde özellikle çoklu drone altyapısı, periyodik gözetim yapabilen otonom sistemi ve 5G destekli veri transfer yapısıyla rakiplerinden ayrılıyor.
Henüz yatırım almayan şirket, mevcut müşterileriyle yaptığı uzun süreli test süreci sonunda 2024 ilk çeyreğinde yatırım turuna çıkmayı planlıyor. Alınacak yatırım, ekibi büyütmek, ürün geliştirme ve pazarlama faaliyetlerine yoğunlaşmak için kullanılacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap