Yapay zeka modellerini eğitmek için veri kaynağı sunan Prolific, 32 milyon dolar yatırım aldı

120 binden fazla kişinin katıldığı araştırmalarla doğrulanmış veri kaynağı sağlayan Prolific, yapay zeka modellerini eğitmek ve geliştirmek için insan görüşlerini kullanmayı amaçlıyor.
Yapay zeka modellerini eğitmek için veri kaynağı sunan Prolific, 32 milyon dolar yatırım aldı

Yapay zeka modellerini eğitmek ve geliştirmek için araştırmalar gerçekleştiren Prolific, 32 milyon dolar yatırım aldı. A Serisi yatırım turu, Partech ve Oxford Science Enterprises'ın ortak liderliğinde gerçekleşti. Prolific, 2014 yılında İngiltere'de Robert Haines, Phelim Bradley ve Katia Damer tarafından faaliyete geçirildi.

120 binden fazla kişinin katıldığı araştırmalarla doğrulanmış veri kaynağı sağlayan girişim, yapay zeka modellerini eğitmek ve geliştirmek için insan görüşlerini kullanmayı amaçlıyor. 38 ülkeden 120 binden fazla katılımcıyla oluşturduğu bir ağa sahip. Araştırmalara katılanların saatlik ücreti 8 dolar.

Prolific'in amacı, yapay zeka modellerinin zararlı davranışlardan kaçınmasına ve olası ön yargıları azaltmasına yardımcı olmak. Yapay zeka modelleri, insan davranışını taklit etmeye çalışırken, gerçek dünyadaki karmaşıklıkları ve insan etiğini tam anlamıyla anlamakta zorlanabilir. Bu nedenle, insan görüşü ve değerlendirmeleri, yapay zeka modellerinin performansını değerlendirmek, hataları düzeltmek ve zararlı davranışları önlemek için kullanılıyor.

OpenAI'ın ChatGPT ve Google'ın Bard gibi yapay zeka sohbet botlarının büyük popülaritesi ile doğal dil anlayabilme ve konuşma yanıtlayabilme yeteneğine sahip modellere olan ihtiyaç sürekli artıyor. Bu nedenle insan görüşünü kullanmak, yapay zeka modellerinin daha iyi performans göstermesini, daha az hatalı sonuçlar üretmesini ve daha az zararlı veya yanlış bilgi sunmasını sağlıyor. Aynı zamanda, modelin ön yargılı veya duyarlı olabileceği konuları belirlemek ve düzeltmek için insanların perspektifini dikkate alıyor.

Prolific'in CEO'su Phelim Bradley, "Yapay zeka son yıllarda teknolojideki en büyük ilerlemelerden biri. Bu yüzden insan kaynaklı veri kaynağına yönelik benzersiz yaklaşımımız, bu sistemleri daha sorumlu ve daha az ön yargılı hale getirmemizi sağlıyor." diyerek şirketin bu alan için öneminin altını çiziyor. 

Bir taraftan ön yargı artık sadece insana özel bir duygu değil. İnsana dair tüm ön yargılar yapay zekâyı da etkiliyor. Çünkü yapay zekâ, tamamen insanların temel ön yargılarını yansıtıyor. Bu da yapılan araştırmalarla kanıtlandı

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.