Yapay zekâ ön yargılı mı?

Ön yargı sadece insana özel bir duygu değil. İnsana dair tüm ön yargılar yapay zekâyı da etkiliyor. Çünkü yapay zekâ, tamamen insanların temel ön yargılarını yansıtıyor.
Yapay zekâ ön yargılı mı?

2016 yılında UNICEF, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te gerçekleştirdiği bir sosyal deney gerçekleştirdi. Küçük bir kız çocuğuna farklı kıyafetler giydirdiler. UNICEF'in amacı insanların tepkilerini ölçmek idi. Önce temiz, düzgün kıyafetler giydirilip bir restorana tek başına giren küçük kız, herkesin ilgisi ve şefkatiyle karşılandı. Sosyal deneyin ikinci kısmında dağınık saçlarla, kirli ve eski kıyafetlerle aynı restorana girdi. Fakat bu kez ilk seferine nazaran taban tabana bir tepkiyle karşılandı. Müşteriler küçük kızı görmezden geldi. Garsonlar da onu dışarı çıkardı.

Ön yargı, bir insana veya şeye karşı temelli veya temelsiz, olumlu veya olumsuz, fiili tecrübeye dayalı duygu. Bu duygu, temelde kontrollü olmaz ise insanların birbirinden uzaklaşmasına neden oluyor. Bu, sadece insana özel bir duygu değil. İnsana dair tüm ön yargıların yapay zekâyı da etkiliyor. Çünkü yapay zekâ, tamamen insanların temel ön yargılarını yansıtıyor.

Webrazzi Insights Icon
Bu yazıyı Webrazzi Insights için özel olarak hazırladık.
Webrazzi Insights üyeliğiniz varsa giriş yaparak yazının tamamına ulaşabilirsiniz. Henüz Insights erişiminiz yoksa hemen harekete geçebilirsiniz.
Giriş yap
veya
Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.