Politikod’un ikinci bölümünde e-ticaret yasası ve anayasa mahkemesi kararı konuşuldu

Ahmet Buğra Ferah ile Ussal Şahbaz'ın birlikte hazırladığı Politikod'un ikinci bölümü yayınlandı.

Webrazzi genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah ile Ussal Danışmanlık Yönetici Ortağı Ussal Şahbaz'ın birlikte hazırladığı Politikod'un ikinci bölümü yayınlandı. Yeni bölümün konusu e-ticaret kanunu olarak bilinen 7416 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'nun iptal davası idi. 

Hatırlatmak gerekirse kanunun yayınlanmasının hemen ardından kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açıldı. İptal istenen maddeler arasında, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının yükümlülükleri ile elektronik ticaret lisansına ilişkin hükümler de bulunuyordu.

Ahmet Buğra Ferah, bu kanunun artık e-ticaretin daha ötesini kapsadığını söyleyerek konunun uzun zamandır gündemde olduğunu hatırlattı. Ussal Şahbaz, e-ticaret yasasının ne zaman ve nasıl çıktığını anlatarak başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha önce bir e-ticaret yasası vardı. Bu yasa alıcı ve satıcı arasındaki ilişkiyi düzenliyordu. Geçen sene pazar yeri boyutu eklendi. Çünkü e-ticaret alıcı ve satıcı arasında değil. Pazar yerleri aracılığıyla gerçekleşiyor. Buna yönelik bir düzenleme geçen yılın bu zamanlarında yapıldı. Tartışmalı bir düzenlemeydi."

E-ticaret pazarının global olarak Covid-19 pandemisiyle büyüdüğünü ifade eden Ahmet Buğra Ferah, Türkiye'deki e-ticaret şirketlerinin çok iyi hizmet sunduğunu söyledi. Ferah, buna paralel olarak rekabet ve politikanın birleştiği yerde sektörün nasıl etkileneceğini sordu. 

Ussal Şahbaz, bu soruya net bir cevap veremeyeceğini söylemiş olsa da soruyu ABD ve Avrupa Birliği'nde benimsenen yaklaşımlar üzerinden açıkladı. 

Ardından Ahmet Buğra Ferah, "Kanunun satıcı ile tüketici ile ilişkisini regüle etmesi önemli. Fakat e-ticaret kanunu aslında yeni girişimlerin çıkmasını engelliyor. Bu durum rekabeti nasıl etkiliyor?" diye sorarak Ussal Şahbaz'dan bu konuyu detaylandırmasını istedi. 

Bu sorunun cevabının tartışmaya açık olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Belli bir hacimin üzerindeki platformlar için fason üretim için getirilen yasak. E-ticaret platformları tüketicinin satın alma alışkanlıklarıyla ilgili detaylı bilgiye sahip. Bu bilgiye dayandırarak kendi markasını oluşturuyor. Bu da diğer satıcılar arasında rekabet yaratıyor. Bu kanunun bunu yasaklıyor. Bu kısa vadede rekabeti olumsuz etkilese de orta ve uzun vadede bu durumun piyasaya olumlu yansıyacağını düşünüyorum."

Anayasa mahkemesi süreçlerinin nasıl işlediğini söyleyerek bu davadan çıkacak sonucun etkileri üzerine görüş bildirdi. Ona göre Anayasa Mahkemesi e-ticaret kanununu kısmen iptal edilebilir ya da çok tartışılan e-ticaret lisans ücreti gibi birkaç maddeyi yürürlükten kaldırabilir. Ussal Şahbaz son olarak reklam kısıtlarının yürürlükte kalacağını tahmin ettiğini söyleyerek sözlerine son verdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.