Ünlü oyuncu Jared Leto'nun öne çıkan yatırımları

50'den fazla yatırımı olan Jared Leto, teknoloji girişimlerine yatırım yapmasının nedeni olarak girişimlerin bağımsız olması ve girişimcilerin tutkusunu gösteriyor.
Ünlü oyuncu Jared Leto'nun öne çıkan yatırımları

How to Make an American Quilt, Prefontaine, The Thin Red Line, Girl Interrupted, Urban Legend, Requiem for a Dream... Peş peşe sıraladığımız bu filmlerin en temel ortak özelliği konusunda bir tahmini olan elbette vardır. Bu filmler, ünlü oyuncu Jared Leto'nun önde gelen büyük bütçeli ve bağımsız filmleri. Oyuncu, Dallas Buyers Club filmindeki AIDS ile yaşayan trans kadın rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazanmıştı.

Leto, ABD'nin Louisiana Eyaleti'nde yer alan Bossier City'de doğdu. Annesinin etkisiyle müzik ve sanata yöneldi. Philadelphia University of the Arts sanat üniversitesinde resim bölümünü okudu. Daha sonra ilgisini oyunculuk çekti ve kendisini New York'taki School of Visiual Arts'tan mezun oldu. 1992 yılı Leto için dönüm noktasıydı. Oyunculuk kariyerinde ilerleyebilmek için rotasını Los Angeles'a döndürdü.

Asıl çıkışını American Psycho filmi ile yaptı

Dört sene sonra Prefontaine isimli Olimpiyat koşucusu Steve Prefontaine'in hayatını konu alan filmde kariyerinin ilk başrolünü oynadı. Asıl çıkışı 2000 yılı yapımı American Psycho filmi ile yaptı. Oyuncu, Dallas Buyers Club filmindeki AIDS ile yaşayan trans kadın rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazanmıştı. Oyunculuk kariyeri kadar müzik dünyasında yaptığı işlerle de gündeme geldi. Thirty Seconds to Mars'ın solisti ve gitaristi olan ünlü oyuncu, 2005 yılında yayınladıkları albümü A Beautiful Lie ile birçok ülkeden ödül aldı.

Anlaşıldığı gibi 50 yaşındaki Jared Leto kimdir sorusunun birden fazla cevabı var. Oyuncu, yönetmen, şarkıcı, müzisyen, şarkı sözü yazarı ünlü isim aslında teknoloji dünyasında tanınan isimlerden biri. 50'den fazla yatırımı olan Jared Leto'nun teknoloji girişimlerine yatırım yapmasının nedeni olarak girişimlerin bağımsız olması ve girişimcilerin tutkusunu gösteriyor.

Yatırımcı karnesi iç açıcı

Leto, kendi yatırım şirketi olan 30 Seconds to Mars Ventures'i kurmuştur. Bu şirket aracılığıyla çeşitli teknoloji girişimlerine yatırım yapıyor. 90 milyon dolarlık servete sahip olan Jared Leto'nun yatırım yaptığı Stripe, Zenefits, Reddit, Alchemy, Gusto, Relativity, Headspace Health, Loom, Frame.io, Modern Health, 0x, Titan, Superplastic, X1Card, Vessel Health, Step Mobile gibi şirketler bulunuyor. Portföyü fintech, medya, sağlık, yemek gibi sektörler arasında dağılıyor. Ayrıca The Hive, A Sharp Knife ve Adventures in Wonderland şirketlerin de kurucusu. 

Jared Leto diğer pek çok ünlü sima gibi Uber, Slack, Spotify, Airbnb gibi şirketlerin erken dönem yatırımcılarından biri oldu. Yaptığı hemen hemen her yatırımın inanılmaz derecede proaktif ve agresif olduğunu söylüyor. Bu oldukça haklı bir yorum. Örneğin; Uber, Statista verilerine göre 2022 yılında dünya genelinde yaklaşık 34 milyar dolar gelir elde etti. 

Leto, ayrıca Google'ın 2014 yılında 3,2 milyar dolara satın aldığı ve şu anda Alphabet çatısı altında bulunan akıllı ev şirketi Nest'in yatırımcısı oldu. Bir taraftan Leto bir yatırımcı olarak her zaman doğru zamanda doğru yerde değildi. Bir röportajında aynı yıl Facebook'a 2 milyar dolara satılan sanal gerçeklik girişimi Oculus'a para yatırmak için çok geç kaldığını hatırlatıyor. 

Unicorn seviyesine yükselmiş şirketlerin de yatırımcısı

Yatırım yaptığı bazı şirketler de unicorn seviyesine yükseldi. Webrazzi'de Şubat 2021'de haberini yayınladığımız Modern Health de bunlardan biri. San Francisco merkezli akıl sağlığı platformu Modern Health, değerlemesini 1,17 milyar dolara çıkaran yatırım turunda 74 milyon dolar yatırım almıştı. Girişim, hem sağlık tavsiyesi sağlayan dijital tekliflere hem de lisanslı bir terapist ağına sahip.

2017 yılında unicorn seviyesine yükselen Robinhood'a yatırım yapan Leto buradan da eli boş dönmedi. 2023 itibarıyla şirketin değeri 8,58 milyar dolar oldu. Şirketin bir diğer ünlü yatırımcısının da Snoop Dogg olduğunu hatırlatalım. Elbette yatırım yaptığı şirketler arasından sadece iki girişim unicorn olmadı. Gusto, Loom, Relativity ve Alchemy bu seviyeye yükselen diğer girişimler arasında yer alıyor.

Jared Leto'nun yatırım portföyü karmaşık gibi görünse de belli bir plan dahilinde ilerliyor. Kendi kariyerinde de farklı şeyleri deneyimlemekten kaçmayan Leto, çeşitli sektörlerde iş yapan birçok şirkete yatırım yapmaya devam edecek gibi duruyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.