Wise, Türkiye'de kapanıyor mu? İşte detaylar...

Wise'ın Türkiye'deki kullanıcılarına gönderdiği içerikte yer alan ifadeler, birçok kişinin kafasının karışmasına ve "Wise Türkiye'den çekiliyor" algısının ortaya çıkmasına neden oldu. 
Wise, Türkiye'de kapanıyor mu? İşte detaylar...

Uluslararası para transferi şirketi Wise, geçtiğimiz saatlerde kullanıcılarına bir bilgilendirme e-postası gönderdi. Wise'ın Türkiye'deki kullanıcılarına gönderdiği içerikte yer alan ifadeler, birçok kişinin kafasının karışmasına ve "Wise Türkiye'den çekiliyor" algısının algısının ortaya çıkmasına neden oldu. 

Aslında söz konusu e-postaya bakıldığında şirket Türkiye'den çekilmiyor, şirketin hizmet verdiği ürün servisi değişiyor. Wise’ın yurt dışına ucuz ve hızlı para gönderme ve alma işlevinde bir değişiklik bulunmuyor. Değişen şey ise şu; bundan böyle kullanıcıların çoklu para birimi hesabı bulunamayacak ve bu işlemleri Wise hesabından değil, Wise aracılığıyla banka hesabından yapabilecekler. 

Şimdi de gelin, Wise'ın gönderdiği e-postada yer alan maddelere göz atalım. 

İçerikte bugünden itibaren yapılamayacaklar şu şekilde sıralanıyor; herhangi bir para birimi için yeni hesap bilgileri alma ve Türk banka hesabından Wise TRY bakiyesine para ekleme.

30 Ağustos'tan sonra yapılamayacaklar ise şunlar; farklı para birimlerinde para tutmak için yeni bakiye açma, Wise bakiyeleri arasında dönüştürme, mevcut Wise bakiyesine para ekleme, Wise bakiyesinden transfer yapma.

"Wise hesap bilgileri çalışmayı durduracak" maddesi

Ancak burada en ilgi çeken madde şu: Wise hesabına para gönderilmesi. Zira bu maddenin devamında şöyle bir ifade yer alıyor: "Bu, sahip olduğunuz tüm Wise hesap bilgilerinin çalışmayı durduracağı ve bunlara gönderilen tüm paraların gönderene iade edileceği anlamına gelir. Göndericilerinize artık size bu şekilde para gönderemeyeceklerini bildirin." Bu da tabii ki Wise Türkiye'de kapanacağı algısının oluşmasına neden oluyor. 

Wise'ın Türkiye'de, yukarıda da belirttiğimiz gibi 30 Ağustos'tan sonra şu amaçlarla kullanılabileceği belirtiliyor: Wise bakiyesinde kalan parayı kişinin kendi banka hesaplarına çekmesi ve Wise aracılığıyla doğrudan Türkiye'deki banka hesabınızdan uluslararası transferler gönderme. 

Wise Türkiye kullanıcılarının yapması gerekenler

Özetlemek gerekirse; bundan böyle Türkiye’de yaşayan kullanıcıların çoklu para birimi hesabı olamayacak, kullanıcının bir Wise hesabı olmayacağı için bakiye de tutamayacak. Kullanıcılar, Wise hesabından değil Wise aracılığıyla banka hesabından para transferi yapacak.

Kullanıcıların bu noktada yapması gereken, Wise hesabında bulunan parayı 30 Ağustos'a kadar banka hesabına aktarmak. Ayrıca kullanıcı para alacaksa para gönderecek kişiye Wise IBAN’ı yerine, banka IBAN’ınını vermek durumda. Bunun dışında para gönderme ise Wise üzerinden banka hesabı ile yapılacak.

Hatırlarsanız Wise, geçtiğimiz mayıs ayında da gündemimizdeydi. Şirket, paylaştığı bir duyuru ile Türkiye'deki kullanıcıların bazı kısıtlamalarla karşılaşacağını açıklamış ve Türkiye'de yaşayanların yerel regülasyonlar kapsamında bir takım değişikliklerden etkileneceğini dile getirmişti. Buna göre eğer kayıtlı adres Türkiye'de ise Wise'ı kullanarak düşük işlem ücretleriyle banka hesabından yurt dışına para gönderiminde bulunulabileceği; ancak bundan böyle Wise hesabında farklı para birimleri dahil olmak üzere para bulundurulamayacağı ya da Wise hesabına para kabul etmek için uluslararası hesap bilgilerinin alınamayacağı açıklanmıştı.

Daha sonra Wise tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, 12 Haziran 2023 itibarıyla Türkiye'den yurt dışına para transferini tekrar başlatmıştı. 

Wise'ın Türkiye'deki kullanıcılarının son gelişmelerden nasıl etkileneceğini ise 30 Ağustos'tan sonra detaylı bir şekilde göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.