iOS 17'nin öne çıkan özellikleri

Apple'ın geliştiricileri odağına aldığı etkinliği WWDC 2023'te iOS 17 tanıtıldı.
iOS 17'nin öne çıkan özellikleri

Apple'ın geliştiricileri odağına aldığı etkinliği WWDC 2023'te tanıtılan yeniliklerden biri de iOS 17 oldu. 

Telefon uygulamasına güncelleme geldi. Kişiselleştirilmiş kişi posterleri ilk yenilik oldu. Ayrıca font, renk değişikliği yapmak da mümkün. Live Voicemail de tanıtılan bir diğer yenilik. Biri size mesaj bıraktığında konuşma metin olarak ana sayfada görünebilecek. 

FaceTime da güncelleme alan bir diğer uygulama. Bundan böyle FaceTime'da bir mesaj bırakmak mümkün olacak. Aynı zamanda mesajlara da güncellemeler geldi. Mesajlarda arama filtrelerine güncellemeler geldi, böylece arananların bulunması kolaylaştı. Grup sohbetleri de daha hızlı bir hale getirildi. Konum paylaşımı da direkt olarak konuşma içinde paylaşılır hale getirildi. Ana sayfadan mesajlara daha hızlı bir şekilde hazır mesaj verme özelliği eklendi. Paylaşılan tüm mesajların uçtan uca şifreli olduğu belirtildi.

Sticker'lar da yenilendi. Bundan böyle sticker'ları ve emojileri mesajlarını üzerine sürükle-bırak şeklinde eklemek mümkün. Bu şekilde hareketli sticker'lar yapılabiliyor ve içerikler kişiselleştirilebiliyor. Üçüncü taraf uygulamalardan da sticker'lar eklenebiliyor.

AirDrop'a da güncellemeler geldi. Biriyle numaraları birbirine verebilmek için NameDrop özelliği tanıtıldı. Bu sayede telefonlar yan yana getirilerek direkt olarak birinin numarasını almak mümkün oldu. Aynı özellik Apple Watch için de mümkün. Bununla sadece isim ve numara paylaşımı değil, aslında birçok şey yapılabilir hale geldi. Cihazları yan yana getirine aynı müziği dinlemek bile mümkün diyebiliriz. 

Klavye konusunda da bazı yenilikler paylaşıldı. Otomatik düzeltme daha iyi hale getirildi. Apple silicon etkisiyle otomatik düzeltme, cümle düzeyinde düzeltmeler yapabilecek gibi duruyor. Aslında klavye kişiyi öğrenerek bu düzeltmeleri yapıyor da diyebiliriz. 

Galerilerdeki kişiselleştirilmiş anlar için de yeni çözümler sunulmaya başlanıyor. Bu kapsamda Journal adlı bir uygulama hayata geçiriliyor. iPhone'daki fotoğraflar, müzikler ve lokasyonlarla kişiye özel günlük kıvamında içerik oluşturuluyor da diyebiliriz. Apple'ın bu uygulama ile yaptığı aslında direkt olarak interaktif ve dijital bir günlük, ayrıca uygulama tamamen kişiye özel olduğu için kullanıcı dışında kimsenin göremeyeceği içeriklere sahip olacak. 

StandBy özelliği de ilgi çekici diyebiliriz. Uyku zamanlarında, cihazın kullanılmadığı zamanlarda ana sayfada saat görünecek, bu sayfa yana kaydırıldığında seçilen fotoğraflar gösterilecek. Bir nevi, iPhone kullanılmadığı zaman cihaz dijital bir saate dönüşecek. Apple geçmişi günümüze adapte etmeye çalışıyor gibi görünüyor. 

"Hey Siri" komutundan Hey kelimesi de iOS 17 ile çıkıyor. 

Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla sizlere aktardığımız WWDC 2023'e dair tüm haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

İş Bankası Katkılarıyla WWDC 2023
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.