Yıl içinde yüzde 3,2 oranında düşmesi beklenen akıllı telefonlar satışları, 2024'te nereye gidecek?

IDC'nin üç aylık dönemi kapsayan raporu da 2023 yılı içerisinde düşmeye devam edeceğini söylüyor olsa da gelecek yıl itibariyle bir toparlanma da söz konusu olacağı görüşünü savunuyor.
Yıl içinde yüzde 3,2 oranında düşmesi beklenen akıllı telefonlar satışları, 2024'te nereye gidecek?

Özellikle Covid-19 pandemisinden sonra akıllı telefon endüstrisi satış anlamında en kötü zamanlarını geçiriyor. Araştırmalarda bunu destekler nitelikte. International Data Corporation (IDC)'nin Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker araştırmasına göre küresel anlamda bu yıl içinde akıllı telefon satışlarının yüzde 3,2 oranında düşmesini bekliyor.

Bunun Şubat ayında beklenen tahminin üzerinde bir rakam olması endişeleri artırıyor. Çünkü yayınlanan raporda düşüşün yüzde 1,1 ile sınırlı kalacağını öngörülüyordu. Akıllı telefon sevkiyatlarının bu yıl içinde toplam 1,17 milyar adede ulaşması bekleniyor.

Akıllı telefon satışlarının düşmesinin arkasında birçok neden yatıyor. Bu nedenlerin başında yüksek enflasyon, yüksek enflasyon endişesinin tetiklediği makroekonomik faktörler geliyor. Yüksek enflasyona bağlı olarak müşteri talebi zayıflatıyor, satıcıların stok sorunu yaşamasına sebebiyet veriyor. 

Toparlanma yılı: 2024

IDC'nin üç aylık dönemi kapsayan raporu da 2023 yılı içerisinde düşmeye devam edeceğini söylüyor olsa da gelecek yıl itibarıyla bir toparlanma da söz konusu olacağı görüşünü savunuyor. IDC, 2024'te akıllı telefon pazarının yüzde 6 oranında büyüyeceğini kaydediyor.

2023'ün temkinli bir yıl olacağına inanan IDC'nin Mobilite ve Tüketici Cihazları İzleyicileri araştırma direktörü Nabila Popal, doğru zamanda risk alan markaların potansiyel olarak büyük kazançlar elde edebileceğini düşünüyor.  Araştırmanın bir başka ilgi çekici sonucu ise akıllı telefonların ortalama satış fiyatının da 2023'te 421 dolardan 2027'de 377 dolara düşme beklentisi.

Bu beklenti gerçekleşirse geçen Nisan ayında araştırma şirketi Counterpoint Research'ün yenilenmiş akıllı telefon pazarıyla ilgili hazırladığı raporun tahminlerini tepetaklak olabilir. Çünkü araştırmaya göre 2022'de yenilenmiş akıllı telefon pazarı bir önceki yıla göre yüzde 5 büyüdü. Bu büyümenin beklenenin altında olduğu açıklanmıştı.

Rakamlar, beklentinin altına düştü. Bunun neden olarak geçen sene Çin'de Covid-19 salgınının yeniden canlanması olarak gösterildi. Çin'de satışların düşmesi Hindistan ve Latin Amerika pazarını da etkiledi. Hindistan'da yenilenmiş akıllı telefon pazarı yüzde 19 büyürken Latin Amerika'da bu rakam yüzde 18 oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.