WWDC 2023'te tanıtılması beklenen yenilikler

5 Haziran'da gerçekleşecek WWDC 2023 etkinliğinde tanıtılabilecek olan yenilikleri inceliyoruz.
WWDC 2023'te tanıtılması beklenen yenilikler

Apple'ın yeni donanım ürünlerini tanıttığı WWDC etkinliğinin, bu sene 5 Haziran tarihinde gerçekleşeceğini daha önce sizlere aktarmıştık. Bizim de sizlere, Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla anbean aktaracağımız konferansta tanıtılabilecek olan bazı yenilikler de gündeme gelmeye başladı. İşletim sistemi güncellemeleri, yeni uygulamalar ve mevcut uygulamalara eklenen yeni özelliklerin yanı sıra muhtemelen bazı yeni donanımlar da etkinlikte tanıtılacak. 

Karma gerçeklik gözlüğü

Apple'ın uzun süredir beklenen karma gerçeklik gözlüğü, eğer bir aksilik olmazsa bu etkinlikte tanıtılacak. "Reality Pro" olarak adlandırılan geliştirici odaklı kulaklığın, sanal gerçekliğe girip çıkmanıza izin veren fiziksel bir kadranla gelen "kayak gözlüğü" görünümünde olması bekleniyor. Bloomberg'den Mark Gurman'a göre karma gerçeklik gözlüğü, kişinin gözlerini izleyen sensörlerle birlikte el takibini desteklemek için çok sayıda harici sensöre sahip olacak. Söz konusu gözlüğün yaklaşık 3 bin dolar gibi bir fiyat etiketine sahip olacağı düşünülüyor. 

Yeni bir MacBook Air

Apple'ın ayrıca, uzun süredir standart 13 inç ekrana sahip olan bir cihaz olan MacBook Air için daha büyük bir 15 inçlik seçeneği piyasaya sürmesi bekleniyor. 15 inç MacBook Air, muhtemelen geçen yıl piyasaya sürülen MacBook Air modellerinde kullanılan M2 çipi ile gelecek. Söz konusu cihazı geçen yıl duymuş, ancak kendisiyle bu zamana kadar tanışma fırsatı bulamamıştık. 

Bunun dışında, Apple'ın başka yeni Mac'leri ortaya çıkarmayı planlayıp planlamadığı tam olarak belli değil. Şirketin, tümü yeni bir M3 çipiyle gelebilecek yenilenmiş 13 inç MacBook Pro, 13 inç MacBook Air ve 24 inç iMac üzerinde çalıştığı söyleniyor.

iOS, iPadOS ve macOS için yeni özellikler

WWDC etkinliği geliştiricileri odağına aldığı için işletim sistemlerinde güncellemeler ve yenilikler olması da bekleniyor. WWDC 2023'te muhtemelen iOS 17 tanıtılacak. Apple, kullanıcıların 15 dakikalık eğitimle sentetik bir ses oluşturmasına olanak tanıyan Kişisel Ses aracı da dahil olmak üzere yeni işletim sistemiyle birlikte gelecek erişilebilirlik özellikleri paketini tanıtacak gibi duruyor. Aynı zamanda iPadOS 17'de Stage Manager için bazı güncellemeler yapılabilir. 

macOS 14 ve tvOS 17 için nelerin değişeceği şu an belirsiz, ancak watchOS 10'un widget ağırlıklı yeni bir arayüzün de bulunacağı oldukça büyük bir güncelleme alacağı tahmin ediliyor. 

Mental sağlık odaklı bir iPhone uygulaması

Apple'ın, kişilerin günlük düşüncelerini ve etkinliklerini yazmalarına olanak sağlayacak bir mental sağlık uygulaması üzerinde çalıştığı da bildirilenler arasında. Söz konusu uygulama, hakkında yazabileceğiniz konu önerileri sunabilecek ve kiminle zaman geçirdiğinizi takip etmek ve hatta belirli bir günde normalde yapmadığınız bir şeyi yaptığınızda tespit etmek için bazı özellikler sunacak. Apple'ın uygulamayı WWDC'de açıklaması bekleniyor, ancak uygulama muhtemelen sonbaharda yayınlanacak. 

Bunların dışında nelerin tanıtılacağını ise hep birlikte bekleyip göreceğiz. 

5 Haziran 2022 tarihinde, Apple'ın web sitesinden veya YouTube kanalından izlenebilecek WWDC etkinliğini biz de sizlere canlı bloglama ile aktaracağız.

5 Haziran'da görüşmek üzere!

İş Bankası Katkılarıyla WWDC 2023
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.