Airdub, 2023 yılında İstanbul merkezli olarak Esra Akdere, Onur Ekşi ve Emre Cemali tarafından kuruldu. Airdub, eğlence deneyimlerinin dil engeli ve kültürel boşluğunu ortadan kaldırarak, onları uluslararası izleyicilerle buluşturmayı hedefliyor. Derin öğrenme ve yapay zeka algoritmalarını kullanarak eğlence içeriğinin yüksek kalitede sorunsuz yerelleştirilmesini sağlamayı amaçlıyor.
Kullanıcılar, Airdub'un yapay zeka teknolojisi ile kendi seslerinin dijital bir kopyasını oluştururken, bu kopyayı farklı dillerde konuşma, farklı tonlar ve duygusal ifadelerle özelleştirebiliyor. Bu sayede, kullanıcılar hızlı ve kolay bir şekilde çok sayıda farklı dil ve kültüre hitap edebiliyor. Ayrıca Airdub'un özelleştirilebilir ve doğal sesi sayesinde, kullanıcıların daha doğal ve insana benzeyen dijital konuşmalar yaratması mümkün oluyor.
Airdub, BTM Ön Kuluçka ve KWORKS Ön Hızlandırma programlarında yer alıyor. 3 kurucu ortağın başlattığı proje, şu anda 6 kişilik global bir ekip ile devam ediyor. Girişimin hedefi yatırım alarak, 12 kişilik çekirdek bir ekibe ulaşmak.
Girişimin planladığı proje 3 faza ayrılmakta. Ekip bu 3 fazın ilk fazınının tamamladığını dile getiriyor. Şu anda ikinci fazın başlarında bulunan ekibin, hazır bir altyapı kullanmadığını belirtelim. Tüm altyapı çalışmalarını, Airdub ekibi gerçekleştirdi. Ekip, iş planına göre 2023 Haziran ayı içinde MVP sürecini tamamlamayı amaçlıyor.
Ekip, global seslendirme pazarına dair veriler de paylaşıyor:
Podcast, oyun seslendirme, sesli kitap ve sesli reklam gibi ses içerikleri, son yıllarda giderek büyüyen bir pazar haline gelmiştir. Bu alandaki toplam pazar büyüklüğü yaklaşık 83 milyar dolar olarak öngörülmektedir ve bu pazarın Türkiye ve Avrupa'da yaklaşık 36 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu tahmin edilmektedir.
Özellikle podcast pazarı, son yıllarda hızlı bir büyüme göstererek tüm dünyada 3 milyar dolarlık bir pazar haline gelmiştir. Oyun seslendirme pazarı ve sesli kitap pazarı da benzer şekilde büyümeye devam etmektedir.
Sesli reklam pazarı ise hedef kitleye doğrudan hitap etmesi nedeniyle reklamcılık sektöründe giderek daha fazla ilgi görmektedir. Tüm bu veriler, ses içerikleri pazarının hızla büyümekte olduğunu ve gelecekte de önemli bir pazar olacağını göstermektedir.
Girişim, sunduğu yenilikçi teknolojiler sayesinde birçok noktada sektörden ayrıştığını dile getiriyor. Ekibin paylaştığı bilgilere göre girişim, ses mühendisine ihtiyaç duymadan gerçekleştirdiği işlemlerle müşterilerine yüzde 75'e varan zaman tasarrufu sağlıyor. Ayrıca, yüzde 50'ye varan fiyat avantajları sayesinde bütçe dostu bir seçenek sunmakta.
Kendi sesi ile farklı dillerde yayın yapabilme imkanı da yine Airdub'un rakiplerinden ayrıldığı bir diğer nokta olarak öne çıkmakta. Son olarak, fiziksel mekana ihtiyaç duymadan üretim yapabilme özelliği sayesinde müşterilerine büyük bir esneklik sunduğu belirtiliyor.
AirLab, AirLib ve AirGuardian
Airdub’ı 3 ana yapı olarak düşünebiliriz. Girişimin AirLab özelliği, dilin alt lehçelerine dayalı olarak ses verilerinin analizine dayanarak öğrenme ve yeniden oluşturma süreçlerini gerçekleştiriyor. Böylece müşterilerin kendi seslerini eğitip farklı platformlarda kullanmalarını sağlıyor. Bunun yanında Airdub'ın ses kütüphanesi olan AirLib, kullanıcıların telif haklarına saygı göstererek yasal olarak kullanabilecekleri ses örneklerini sağlayan bir platform. AirGuardian ise AirLib'deki seslerin güvenliği için blockchain teknolojisi kullanarak tüm ses kayıtlarını şifreler ve benzersiz bir kimlik numarası ve tarih damgası almasını sağlıyor.
Gelir modeli
Airdub'un gelir modeli, B2C ve B2B müşteriler için aylık veya yıllık üyeliklerle birlikte dakika başına fiyatlandırma seçeneklerinden oluşuyor. Girişim, özellikle B2B müşterileri için ise modül ve ek talep satışlarıyla birlikte entegrasyon şekline göre lisanslama seçenekleri sunmakta.
Bu gelir modelleri sayesinde, müşterilerine esnek ve uygun fiyatlı seçenekler sunarak onların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamayı hedefliyor. Girişimin ekibi hedeflerini şöyle aktarıyor:
Airdub'un hedef pazarları arasında kısa ve uzun vade hedefleri yer almaktadır. Kısa vadede, dakikası 15 dolarlık fiyatlandırma politikasıyla ilk yıl 90.000 sesli çeviri üretimi gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Bu hedefimiz, toplamda 1.350.000 dolarlık bir getiri sağlamamızı öngörmektedir. Uzun vadede ise, öncelikle Avrupa pazarında yer almayı hedefleyerek, daha sonrasında Asya pazarına açılmayı planlamaktayız. Bu şekilde, küresel bir oyuncu haline gelmeyi ve pazar payımızı genişletmeyi hedeflemekteyiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap