Yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmaya odaklanan şirket: Ascend

Yapay zeka alanında çalışan şirketlere yatırım yapan şirket sayısı ve yatırım miktarı her geçen yıl katlanarak artıyor. 
Yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmaya odaklanan şirket: Ascend

Yapay zeka, basit olarak makinelerin insan gibi düşünmesine olanak sağlayan teknolojik bir gelişme olarak ön plana çıkıyor. Bu alanda çalışan şirketlere yatırım yapan şirket sayısı ve yatırım miktarı da her geçen yıl katlanarak artıyor. ABD merkezli yapay zeka teknolojilerine odaklanan Ascend de bunlardan biri.

Ascend'in kurucusu Kirby Winfield, 90’lı yıllardan beri teknoloji dünyasının tanıdığı isimlerden biri. Winfield, 90'lı yılların başından beri yapay zeka sektöründe yer alan şirketlere yatırım yapıyor. Kirby Winfield'in Fund 1 adlı fonun değeri 15 milyon dolar idi. 2019'da başlatılan ilk fon sadece yapay zeka alanındaki girişimlere odaklanmadı. Pazar yeri alanında çalışan girişimcilere de kaynak sağladı. Fund 1 aracılığıyla 51 şirkete yatırım yapıldı. Bu şirketler arasında  Xembly, Fabric, Pongo, Solesavy, WhyLabs gibi şirketler yer alıyor.

Kirby Winfield, yapay zeka teknolojisinin önemli olmadığına inanıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Önemli olan şey tüketiciye satılan çözümün ne olduğu yani nasıl bir fayda sağladığı. Birçok kurucu ve yatırımcı önce teknolojiye önem veriyor. Teknolojinin sağladığı fayda ve çözümü bunun önüne koyuyor."

Ascend, şimdi ise 25 milyon dolarlık ikinci fonunu kapattığını duyurdu. Pasifik'in Kıyı Bölgesi'nde yer alan yapay zeka girişimlerine 250 bin ila 750 bin dolar tutarında tohum öncesi yatırım yapacak. 

Yapay zeka; sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamalarıyla günlük hayatta yer alıyor. Bu noktada birçok şirket de bu alanda yer almak için yatırımlarını hızlandırdı.

Nisan ayının sonunda her alanda karşımıza çıkan PwC US, önümüzdeki 3 yıl içinde 1 milyar dolarlık yapay zeka yatırımı yapmayı planladığını duyurdu. Şirketin planları içinde müşterilerine yeni hizmetler sunmak, kendi operasyonuna yapay zekayı dahil etmek ve 65 bin çalışana yeni yetenekler kazandırmak yer alıyor.

Son dönemde OpenAI'ın ortaya koyduğu ChatGPT'nin teknoloji dünyasının gözbebeği haline gelmesi ile kurumsal şirketlerin yapay zekayı işlerine dahil etmek için adeta bir yarışa girdiğini düşünürsek; PwC US'in bu yarışta yerini almaya hazırlandığını söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.