Grimes, yapay zeka ile kendi sesi kullanılarak yapılan başarılı bir şarkıya telif ücretinin yarısını verecek

Grimes, kendi sesi kullanılarak yapay zeka tarafından üretilmiş başarılı herhangi bir şarkının telif ücretinin yüzde 50'sini paylaşacağını açıkladı.
Grimes, yapay zeka ile kendi sesi kullanılarak yapılan başarılı bir şarkıya telif ücretinin yarısını verecek

Son dönemde yapay zeka konusunda çığır açan bazı gelişmeler yaşanıyor. Hemen hemen her sektörde etkisini hissettiren bu teknoloji, artık kültür sanat alanında da kendine daha fazla yer bulmaya başladı. Aslında hem görsel hem işitsel hem de yazılı sanat söz konusu olduğunda yapay zeka ile fazlasıyla karşılaşır olduk. Ancak kimi zaman telif sıkıntılarının yaşandığını, kimin zaman da sanatçıların yapay zeka uygulamalarını mahkemeye verdiğini gördük. Fakat son zamanlarda yapay zeka teknolojisinin daha "bizden" hale gelmesi ile -ki bunda ChatGPT'nin payı çok- işler de değişmeye başlıyor.

Geçtiğimiz günlerde yapay zeka, Drake ve The Weeknd'in sesiyle bir şarkı yapmıştı ve bu gerçekten çok konuşulmuştu. Özellikle müzik endüstrisinde işleri karıştıran bu durum bazı sanatçıları korkutsa da bir sanatçıdan oldukça yenilikçi bir yaklaşım geldi. Grimes, Drake ve The Weeknd haberini alıntılayarak şu paylaşımı yaptı:

Sesimi kullanan, yapay zeka tarafından oluşturulmuş başarılı herhangi bir şarkının telif ücretinin yüzde 50'sini paylaşacağım. Birlikte çalıştığım herhangi bir sanatçıyla yaptığım anlaşmanın aynısı. Sesimi ceza almadan kullanmaktan çekinmeyin. Etiketim ve yasal bağlayıcılığım yok.

Bu oldukça önemli bir nokta çünkü her zaman söylediğimiz bir şey var; yapay zeka ve insan yan yana geldiği zaman bu teknolojinin korkulacak bir tarafı yok. Bugüne kadar hep yapay zekanın işlerimizi elimizden alabileceğini düşündük, muhtemelen izlediğimiz filmlerin de etkisiyle büyük bir kısmımız hala böyle düşünmeye devam ediyor. Fakat Grimes'ın yaptığı gibi doğru kitleye doğru bir şekilde ulaşmak, bu teknolojinin gelecekte hayatımızda daha büyük kolaylıklar sağlamasına yardımcı olacaktır. Yani Grimes'ın bu paylaşımı ile vadettiği şey, aslında olası bir geleceği günümüze taşımak. 

Söz konusu süreç nasıl ilerleyecek, şu anda onunla ilgili bir bilgi bulunmuyor ama Grimes, kar paylaşımının, halihazırda dolaşımda olan ve onun sesi kullanılarak yapılan "viral" veya "süper popüler" şarkılar için geçerli olabileceğini söyledi. Bunun ne demek olduğunu muhtemelen daha sonra öğreneceğiz.

Sonuç olarak şunu söylemek mümkün gibi; Grimes'ın açtığı bu yolda hiç şüphesiz benzer tekliflerle karşılaşmaya devam edeceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.