Web3 altyapısı ve AML güvenlik servisleri sunan finans platformu: Defy

Suat Özkan, Ercan Gümüş, Hasret Özkan ve Berkcan Gürdal tarafından kurulan Defy, kurumlara uçtan uca Web3 altyapısı ve AML (Live AML) güvenlik servisleri sunarken, son kullanıcıları da yeni nesil finans platformuyla tanıştırıyor.
Web3 altyapısı ve AML güvenlik servisleri sunan finans platformu: Defy

Kurumlara uçtan uca Web3 altyapısı ve AML (Live AML) güvenlik servisleri sunan Defy, son kullanıcılar için de Web3 cüzdan takibi yapabilecekleri ve dijital paralarla tek bir platformdan doğrudan kendi cüzdanları ile işlem yapabilecekleri güvenli bir yeni nesil finans platformu olarak karşımıza çıkıyor. 

Suat Özkan girişimin kuruluş hikayesini şöyle aktarıyor: 

10 yıldan fazla yazılım ve blockchain teknolojileri üzerine global ölçekte projeler için hem teknik hem de yönetim katmanlarında pozisyonlarda yer aldım. Elektronik Mühendisliği mezunuyum ve üzerine MBA eğitimimi tamamladım. Bu süreçte blockchain teknolojisi ile mevcut altyapının değişimini/gelişimini farkettik ve deneyimlerimizi bu alanda daha ileriye götürebilmek adına diğer yetenekli takım arkadaşlarım ile geliştirmelere başladık. 

Şirket, Suat Özkan, Ercan Gümüş, Hasret Özkan ve Berkcan Gürdal tarafından 2022 yılının son çeyreğinde kuruldu. Alesta Yatırım ve Sertaç Özinal'ın katıldığı tohum yatırım turunu 2023 Ocak ayında tamamladı.

Girişim günümüzde 6 kişilik bir ekipten oluşuyor. Defy, sermaye piyasalarında 25 yıl deneyimli İskender Ada’yı da İş geliştirme tarafına ekibe dahil ettiklerini belirtiyor. Ayrıca ekipte veri bilimci bir profesyonel de yer alıyor. 

Girişimin arkasında 10 yıl deneyim mevcut, + 1 yıldır da bu girişim üzerine çalışıyoruz. Teknik altyapı tamamen ekiple içerde oluşturuldu. Hazır bir altyapı kullanmıyoruz.

Defy'ın öne çıkan verileri 

Defy'ın B2B model olarak belirlediği altyapı ve güvenlik servisleri için şu an önemli birkaç banka ile POC sürecini yürütüyor. Ekip, gizlilik sözleşmelerinden (NDA) dolayı şimdilik isimlerini paylaşamadıklarını belirtiyor. Plug & Play iş birliğinde TOGG ile POC yapacak katılımcı firmalar arasında yer aldı. Avukatlar şüpheli ve izinsiz işlemlerle ilgili Defy servisleri ile oluşturulan tespit raporlarını davalarda kullanmaya başladı. Şimdiye kadar 5'ten fazla rapor üretti. Raporların yanı sıra şüpheli cüzdanları da Defy uygulaması ile anlık takip etmek mümkün.

B2C model olarak kurgulanan Defy uygulaması ise 1000'den fazla kullanıcıyı geçti. Defy platformunda 100'ün üzerinde transfer/swap işlemi yapıldı. Yaklaşık 500 cüzdan takip ve güven skoru sorgulaması gerçekleştirildi.

Girişimin AML servisi özelinde Coinfirm, Chainalysis gibi rakipleri mevcut. Ekibin geliştirdiği “Live AML” ürünü ile Defy, rakiplerden farklılaşıyor. Bu servis ile kurumlar Web3 müşterilerinin yaptığı sahtecilik/dolandırıcılık işlemleri, gerçekleştiği an tespit edebiliyorlar. Gerçek zamanlı olarak çalışıyor. Girişim, bu sistemlerde kullanılan verilere ek olarak anlık zincir hareketlerini de takip edebildiği için çok daha net sonuçlar üretebiliyor.

Mobil üründe ise Web3 cüzdan özelliklerinin yanı sıra merkeziyetsiz copy-trade özelliği ile geliştirilmiş pek çok cüzdan uygulamasından farklılaşıyor. Defy bu sayede yeni nesil fon yatırımı yapar gibi dijital varlıklara yatırım yaptırabiliyor. Yani Takasbank'ta bir fonun karlılığını ve yatırım içeriklerini inceleyip nasıl yatırım yapabiliyorsanız, benzer şekilde Defy uygulamasında yapay zeka robotların veya gerçek kullanıcı Traderların işlem performansını detaylıca inceleyip fon yatırımı yapar gibi yatırım yapabiliyorsunuz. Girişim, bunu merkeziyetsiz olarak ve bir banka uygulaması kullanımı deneyimi ile kullanıcılara sunuyor.

B2B Web3 altyapı ve güvenlik servisleri için firmaların servis kullanım ihtiyaçlarına bağlı olarak paket ücretlendirmeleri mevcut. Mobil uygulama üzerinde ise yapılan swap, transfer vb. işlemler için yüzde 0.1 platform komisyonu alınmakta.  Ek olarak da kullanıcıların cüzdan takibi sınırını kaldırmak ve cüzdanların güven skorlarını öğrenebilmelerini sağlamak için uygulama için paket satımları söz konusu. 

Suat Özkan girişimin gelecek planlarını şöyle aktarıyor: 

B2B alandaki ana hedefimiz, Web3 iş planı olan kurumların uçtan uca altyapı ve güvenlik ihtiyaçları için global servis sağlayıcısı olmak. B2C mobil ürünümüz ile banka uygulaması kullanır gibi yeni nesil merkeziyetsiz finans ve yatırım enstrümanlarını kullanıcılara tek bir platformdan tamamen güvenli bir şekilde ulaştırmak istiyoruz.

Bunlara ek olarak, ülkelerin regülasyon hazırlığı ve web3 alanındaki hukuk konuları çok gündemde olan bir konu. Live AML/AML servisimiz ile finans alanına ek olarak Web3 oyun, e-ticaret, spor vb. alanlarda da kara para aklama ve dolandırıcılık işlemlerini tespiti ve raporlanması için hazır çözümler sunuyoruz. Bu alanlarda kullanım arttıkça ve bu şüpheli işlem konuları ilgili kurumların üzerinde çok ciddi riskli durumlar oluşturacaktır. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.