Ethereum Şanghay yükseltmesinden öne çıkan detaylar

Uzun zamandır beklenen Şanghay yükseltmesi dün gerçekleşti ve şimdiye kadar stake edilen ETH'ler çekilmeye başlandı.
Ethereum Şanghay yükseltmesinden öne çıkan detaylar

Kripto piyasasında iki önemli güncelleme kapsamında Ethereum Şanghay yükseltmesinin gerçekleşeceğini sizlere aktarmıştık. Uzun zamandır beklenen Şanghay yükseltmesi, dün gerçekleşti. 

Şanghay yükseltmesi, Beacon Zinciri üzerinde stake edilen Ethereum'un aşamalı olarak geri çekilmesine imkan tanıdı. Böylece kullanıcılar, ödüllerini ve paylarını geri çekebildi. Bu arada Şangay yükseltmesinin yürürlüğe girmesi için Capella adlı Beacon Zincirinde eş zamanlı bir yükseltme yapıldığını da hatırlatmakta fayda var. 

beaconcha.in'de yer alan bilgilere göre Şanghay yükseltmesinin devreye alınmasında yaklaşık yarım saat sonra, 194.408 epoch'unda yaklaşık 10 milyon dolar değerinde olan 5.413 ETH'e denk gelen 285 para çekme işlemi gerçekleştirildi. Bilmeyenler için epoch'un blok zamanlamasını ve ödül dağıtımını belirleyen bir zaman birimi olduğunu ekleyelim. 

Stake edilen ETH nasıl çekilecek? 

Bu yeni yükseltme ile birlikte Ethereum çatallanması tamamlanırken, Ethereum ağı için önemli bir kilometre taşına varıldı. Ödül ödemeleri, otomatik ve düzenli olarak her bir doğrulayıcıya bağlı olarak verilen para çekme adresine gönderiliyor. Kullanıcıların stake işleminden tamamen çıkması da mümkün. Bunun için kullanıcıların ayrıca tüm doğrulayıcı bakiyelerinin kilidini açması gerekmekte.  

Ethereum'da Proof of Work'un yerini Proof of Stake'e bırakması beklenirken, onaylayıcıların (Validator), en az 32 ETH olarak sakladıkları varlıkları karşısında faizlerle ödüllendirildiğinden sizlere bahsetmiştik. Bu arada Ethereum ağında gerçekleşen birleşme (merge) ile 2022 yılında Proof of Work'ten (iş kanıtı) Proof of Stake'e (hisse kanıtı) geçiş yapıldığını belirtelim.

Proof of Stake zinciri ilk kez hayata geçtiğinde, 32 ETH 15 bin dolara denk gelirken, günümüzde 58 bin dolara denk gelmekte. Bu da bizlere Ethereum'un o dönemden bu yana gördüğü ilgiyi açıkça gösteriyor. Bununla birlikte bazı yatırımcılar, kâr elde etmek için bulundurdukları ETH'leri elden çıkarabilir. 

Bireysel yatırımcılar için önemli bir seçenek olan bir takım staking havuzları da, çekim işlemlerinde kritik bir role sahip. En büyük staking havuzu olarak öne çıkan Lido, stake edilen ETH'nin yüzde 23'ünü kontrol ediyor. Buna ek olarak aralarında Coinbase, Kraken ve Binance'in de yer aldığı büyük kripto borsaları stake edilmiş ETH'in yüzde 22'sini kontrol etmekte. 

Ödülleri çekmek isteyen kullanıcılar söz konusu olduğunda, staking havuzları, kendi zaman çizelgesinde ilerliyor diyebiliriz. Coinbase Şanghay'ın tamamlanmasından yaklaşık 24 saat sonra çekim taleplerini işleme koymaya başlayacaklarını belirtti. Lido'da ise söz konusu çekim işlemleri, Ethereum protokolü Mayıs ayında başka bir yükseltme yaşayana kadar hayata geçmeyecek. 

2020'nin aralık ayında Beacon Chain'in yayına alınmasından bu yana ETH arzının yüzde 15'ine denk gelen 18 milyon ETH stake edildi. Şangay yükseltmesinin hayata geçmesiyle, ödüllerden elde edilen yaklaşık 1,1 milyon ETH'in hemen çekilebilmesi mümkün. Yatırımcıların ETH'lerini yoğun bir şekilde likidite etmesi ise piyasada aşağı yönlü bir hareket başlatabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.