Kripto piyasasında iki önemli güncelleme: Mt.Gox ödemeleri ve Ethereum Şanghay

Mt.Gox'un alacaklılarına ödeme yapması ve Ethereum Şanghay yükseltmesi kripto para piyasasında satış yönlü baskı oluşturabilir.
Kripto piyasasında iki önemli güncelleme: Mt.Gox ödemeleri ve Ethereum Şanghay

Hatırlarsanız 2014'ün Ocak ayında bir dönemin önemli kripto para borsası Mt.Gox’un iflas başvurusu gerçekleştirdiğini sizlere aktarmıştık. O dönemde kurum, 744 bin Bitcoin’in kaybolması kabusunu yaşadı ve ardından kendine gelemedi. Bununla beraber Hacker’ların 400 milyon dolarlık Bitcoin soygununda Mt.Gox’un parmağı olduğunu iddia ettiğini de hatırlatmakta fayda var.

Şubat ayında Mt.Gox'un en büyük iki alacaklısı, iflas tazminatlarının çoğunlukla bitcoin olarak ödenmesini seçti. Bu noktada alacaklılara iki farklı seçenek sunulduğunu belirtelim. Erken toplu ödeme seçeneğinde, borçlu olunan miktarın yüzde 90'ına karşılık gelen bir meblağ sunuluyor. Buna ek olarak alacaklılar, potansiyel olarak daha büyük bir ödeme alabilmek için davaların sonuçlanmasını beklemeyi de tercih edebilir. Ancak davalarının sonuçlanması 5 ila 9 yıl arasında sürebilir. 

Bu arada söz konusu kararın 10 Mart 2023'te kesinleşmesi bekleniyor. Ödemelerin ise Eylül 2023 civarında gerçekleşmesi planlanıyor. 142 bin bitcoin, şu anda yaklaşık 3,36 milyar dolardan fazla bir değere sahip.

Mt.Gox'un Eylül ayında ödeme yapmasıyla kripto para piyasasındaki arzın artması söz konusu olacak. Bu da kripto para fiyatlarında bir düşüşe neden olabilir. Ancak yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi UBS'in piyasa stratejistleri tarafından yayınlanan rapora göre, Mt.Gox ödemeleri, bitcoin'in değerini düşünüldüğü gibi istikrarsızlaştırmayabilir. Bununla beraber, stratejistler, Mt.Gox Bitcoin'inin ödenmesi sırasında Bitcoin'in değerinde dalgalanma potansiyeli olduğunu dile getiriyor. 

Bu arada kripto piyasasında dalgalanma yaratabilecek tek gelişme Mt.Gox ödemeleri değil. Ethereum Şanghay ana ağı yükseltmesi de satış yönlü baskı oluşturarak Ethereum fiyatlarında düşüşe neden olabilir. Uzun zamandır beklenen Şanghay yükseltmesi, Beacon Zinciri üzerinde stake edilen Ethereum'un aşamalı olarak geri çekilmesine imkan tanıyacak. Böylece kullanıcılar, ödüllerini ve paylarını geri çekebilecek. 

Geçen hafta gerçekleşen Ethereum Denver etkinliğinde Mart'ta gerçekleşmesi planlanan Ethereum Şangay yükseltmesinin erteleneceği duyuruldu. Bu ertelemeyle birlikte söz konusu yükseltmenin Nisan'ın ilk iki haftasında yayına alınması planlanıyor. 

Şu anda Beacon Chain'de 28 milyar dolar değerinde 17,1 milyon ETH bulunmakta. Bu miktar, tüm arzın yüzde 14'ünden fazlasını temsil ediyor. Şu an için kesin tahminlerde bulunmak zor ancak önümüzdeki günlerde kripto piyasasında bir hareketlilik yaşanacağını söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.